Joburi de acasă. De ce nu m-aș mai întoarce la birou
Despre joburi de acasă, joburi remote, telemuncă, munca online am tot auzit vorbindu-se în această perioadă, practic cam de când a început pandemia de Covid. Iar mulți dintre noi chiar au experimentat munca de la distanță. Acum, după aproape un an de stat acasă, unii nici nu mai concep să se întoarcă la birou. Deodată, joburile clasice parcă au devenit desuete.
În primele zile de telemuncă totul părea anapoda și pe dos. Îmi lipsea teribil rutina zilnică ce începea dis-de-dimineață. La ora 07.00 eram în picioare, la 8.30 lăsam copilul la grădiniță, la la 9,30 eram deja la birou. Abia atunci începea cu adevărat ziua. Îmi era dor să mă îmbrac frumos, să mă machiez, îmi era dor de pantofii mei cu toc, de rochiile și eșarfele mele. Mă săturasem să mă dau jos din pat și, direct în pijamale, să mă apuc de lucru. Îmi lipsea cafeaua aromată cu multă spumă și scorțișoară pe care obișnuiam s-o savurez fierbinte în stația de autobuz sau metrou. Mi-au lipsit mult colegii, atmosfera de la birou, ședințele – chiar și cele interminabile și plictisitoare – micile bârfe, până și persoanele mai puțin dezirabile începuseră să mi se pară, dintr-o dată, simpatice.
Munca de acasă a coincis cu izolarea impusă pe fondul pandemiei de Covid – un motiv în plus de anxietate și stres. Nu numai că lucram de acasă, dar nici măcar nu puteam ieși dintre patru pereți. Nu mai spun că în acea perioadă s-au închis și grădinițele…Mi-a fost destul de greu să jonglez și cu jobul, și cu creșterea copilului care parcă știa că nu am timp și mă solicita la maximum. De multe ori, am crezut că gata, până aici mi-a fost, în următoarea secundă voi ceda nervos. Dar..uite că au trecut toate, m-am obișnuit, totul a intrat într-un ritm firesc, iar acum mă pregătesc psihic și sufletește să mă reîntorc la viața de dinainte de pandemie și la un job pe care nu-l mai concep la birou.
Joburi de acasă. De ce nu m-aș mai întoarce la birou
După mai bine de un an, timp în care am muncit de acasă, cred sincer că jobul remote se numără printre joburile viitorului. Evident, vorbim despre anumite domenii de activitate, căci un șofer, un vânzător, un funcționar angajat la o bancă sau la o instituție publică, un medic sau un profesor nu văd cum ar putea lucra din vârful patului.
De ce spun spun joburile viitorului? Pentru că trăim într-o lume tehnologizată, care se va dezvolta în continuu, pentru că tehnica de care dispunem ne oferă o din ce în ce mai mare libertate pe piața muncii. Avem la dispoziție laptopuri, calculatoare, tablete, telefoane și aplicații inteligente – o sumedenie de modalități de comunicare ce ne permit să fim în contact unii cu alții 24 de ore din 24. Așa că de ce să mai pierd timpul pe drum spre job, prin aglomerație, de ce să cheltuiesc bani pe benzină sau pe abonament la metrou și autobuz, de ce să mă trezesc cu noaptea în cap când aș putea să mai dorm o oră și de ce să nu valorific timpul în favoarea mea când pot lucra de acasă și o pot face chiar mult mai bine și mult mai eficient decât aș fi făcut-o, poate, de la birou?
Avantajele jobului remote
De ce nu m-aș mai întoarce la birou? În primul rând, nu aș mai pierde timp pe drumul spre serviciu, iar apoi pe drumul spre casă. Ar fi din start două ore economisite, două ore pe care le-aș putea petrece altfel. În al doilea rând, aș fi mult mai eficientă, mult mai calmă și relaxată. Din confortul propriului tău cămin parcă vezi cu alți ochi lumea, reușești să faci față mai bine problemelor și situațiilor mai mult sau mai puțin dificile. Ce înțeleg prin eficiență? Timp valorificat la maximum, organizare, performanță. Iar apoi timp liber pentru mine și familia mea. Acum de exemplu, în loc să pierd vremea pe drum spre job, îmi fac o cafea și mă apuc de lucru. Evident, programul se și termină mai devreme.
Un alt avantaj ar fi faptul că pot sta cu Luca atunci când lipsește de la grădiniță. Nu trebuie să mă mai învoiesc de la job pentru a avea grijă de copil. Țin minte că munceam, uneori, cu el pe picioare, în brațe, și era de o mie de ori mai bine decât să mă fi învoit de la serviciu. Deși am noroc de șefi înțelegători, tot îmi era rușine de situație.
Un alt avantaj al jobului remote este și faptul că te poți angaja oriunde în oraș, în țară sau chiar peste hotare. Poți lucra lejer pentru o multinațională cu sediul la Viena, de exemplu, locuind în București. Cum poți lucra pentru o companie cu sediul la Oradea și dacă stai la Iași. Dintr-o dată, distanța nu mai contează deloc, iar oportunitățile de angajare sunt mult mai multe. Faptul că există această flexibilitate și libertate, faptul că angajatorii au reușit să se scuture de vechile principii multe dintre ele comuniste este un mare plus de care ar trebui să profităm cu toții.
Negocierea ofertei de job se desfășoară după alte reguli, puțin diferite de cele clasice, iar asta poate fi un dezavantaj pentru unii și un avantaj pentru alții. Am o colegă, de exemplu, care a susținut interviul de angajare online și îmi spunea că în alte condiții – cele clasice, față în față cu angajatorul – nu ar fi avut nici o șansă pentru că este o persoană timidă, care se pierde repede. Distanța a ajutat-o mult.
Eu, pe de altă parte, prefer un interviu cu prezență fizică. Îmi place să simt interlocutorul, să-l privesc în ochi, de aproape, să interacționez cu el în mod direct, să-i urmăresc gesturile. Îți dai mult mai repede seama cum e omul având o întâlnire fizică. Și, în funcție de asta, îți dai seama cam și cum e jobul la care ai aplicat.
Despre joburi de acasă aș putea vorbi mult, căci abia acum, când trebuie să mă întorc fizic la birou, îmi dau seama cât de avantajoasă a fost pentru mine telemunca. Recunosc, în pandemie statul acasă – mai mult sau mai puțin forțat – m-a făcut să economisesc bani. În primul rând, am plătit mai puțin pentru benzină, iar aici pun și cheltuielile cu abonamentele pe mijloacele de transport în comun. Munca de acasă m-a făcut să trec mai rar prin magazinele de haine și încălțăminte. Nu avea sens să-mi cumpăr nu știu ce rochie, dacă nu aveam unde s-o port. Nici pe mâncare parcă nu s-au mai dus așa de mulți bani căci am tăiat cheltuielile cu masa zilnică pe care o luam la birou. Plus cafeaua mea aromată.
Am stat mai mult cu copilul meu, am petrecut mult mai mult timp împreună, iar acest lucru a fost benefic pentru el. Chiar dacă ne mai certam din când în când și uneori aveam impresia că voi exploda, Luca a stat aproape de mine și asta l-a ajutat.
În pandemie am reușit să mă implic în câteva joburi de acasă, mai exact proiecte personale care mi-au mai rotunjit veniturile. Iar asta pentru că telemunca mi-a permis să-mi organizez timpul așa cum am vrut eu, nu alții. Țin minte că la birou aveam și mulți timpi morți, în care nu făceam, practic, mai nimic. Uite că de acasă am reușit să valorific acest timp în favoarea mea.
Nu-ți mai spun ce curățenie am în casă! La birou făceam pauze de cafea. Ieșeam cu fetele la o țigară și mică bârfă. Acum, acasă fiind, pauzele înseamnă asiprat o cameră, șters praful în alta, curățat diverse..În 10 minute am și terminat! Sau…ce-mi place cel mai mult…să mă urc pe bicicletă. Și uite cum se duc niște zeci de calorii în doar 15 minute!
Una peste alta, sunt pro joburi de acasă și aș munci în continuare în acest fel, dacă s-ar putea. Nu știu dacă aș face-o la nesfârșit, probabil la un moment dat mi-aș dori din nou să socializez, să ies din casă cu un scop, să dau iar ochii cu lumea. Deocamdată însă…mi-e așa de bine..m-am obișnuit atât de mult cu noua situație încât știu că-mi va fi foarte greu să-mi reiau viața așa cum a fost ea cândva. E ca și cun purtatul măștii. La început n-o suportam pe față. Acum, deși o pot da jos în spații deschise, prefer s-o port în continuare.
Sursa foto: Pixabay