Ai un copil mic? Sfaturi ca să cumperi cele mai potrivite jucării de Crăciun
Până vine Moșul mai avem de așteptat vreo două luni. Însă, este bine să te gândești de pe acum la jucăriile pe care i le vei cumpăra copilului tău. Știi care sunt cele mai potrivite pentru el? O mașinuță care face nino-nino pe covor sau poate o păpușă Barbie îmbrăcată în prințesă. Un ursuleț de pluș sau un unicorn. Cuburi, lego sau alte jucării educative. Oferta este atât de variată încât la un moment dat vei fi copleșită și nu vei mai ști ce să alegi. Iată cum să cumperi ceva potrivit!
Cum să împaci și capra și varza? Adică să cumperi o jucărie care să-l bucure cu adevărat pe cel mic, dar în același timp să fie și sigură pentru el și educativă? Cam greu…
În primul rând, ar trebui să urmărești care sunt activitățile preferate ale copilului. Am o cunoștință care are o fetiță de un an și jumătate. Bebelușa adoră să deseneze. Îți dai seama ce fericire va fi pe chipul ei dacă va primi carioci, cărți de colorat sau chiar pensulă și acuarele? Sau o tablă mare pe care să mâzgâlească în voie cu creta colorată? Imaginează-ți câtă bucurie va simți dacă va putea să se joace și să coloreze cu vopsea comestibilă, folosindu-și mânuțele..Un alt exemplu: Luca al meu este înnebunit după butoane. Apasă pe orice și este curios să vadă ce se întâmplă. A descifrat deja tainele telecomenzilor, ale smartphon-ului, închide și deschide toate becurile din casă, apasă pe buton și golește vasul de la toaletă, iar acum cere cu înverșunare să butoneze tastatura computerului. Și asta mă duce cu gândul la un sensory board special creat pentru vârsta și preferințele lui pe care să îl strecor sub brad. Trebuie să mă interesez de unde aș putea procura o astfel de jucărie.
Revenind… este foarte important să cumperi o jucărie care vine în întâmpinarea nevoilor actuale ale copilului tău. Nu are nici un sens să-i iei ceva de care nu este atras numai pentru că îți place ție. Sau pentru că acea jucărie este atractivă pentru alți copii. Ca să-ți dau un exemplu…am observat într-o vreme că Luca petrece destul de mult timp încercând să scoată capace și să le pună la loc. Mă refer la capacele de la crăticioare, caserole din plastic, borcănașe și diferite alte recipiente. Atunci mi-a venit ideea să cumpăr jucării din lemn pentru îndemânare și motricitate fină. Și acum sunt momente când este absolut fascinat de aceste inele pe care le scoate de pe tijă și le așază la loc.
Cum îl ajută pe copil în dezvoltarea lui?
O mașinuță care face vuum vuum pe covor nu-l ajută pe un copil mic să se dezvolte pentru că nu-l solicită să gândească foarte mult, să se concentreze sau să facă anumite conexiuni logice. Ce învață el din asta? Mai nimic! Aș putea spune că se joacă în „gol”, fără să asimileze cine știe ce informații. Gândește-te întotdeauna cum îl va ajuta acea jucărie să se dezvolte intelectual sau emoțional. În același timp, aceeași mașinuță ar putea să fie cadoul ideal pentru un copil mai mare deoarece i-ar putea stimula imaginația. Mai ales dacă jucăria este copia fidelă a vreunui personaj din desenele animate preferate. Ca exemplu ți-o pot da chiar pe nepoată-mea care se uită la desene cu unicorni și are multe jucării de pluș de acest gen. Mi se pare destul de mare pentru ele, dar s-a dovedit că m-am înșelat. Am urmărit-o jucându-se. Eram curioasă ce o fascinează aât de mult la un cal cu corn în frunte. Și mi-am dat seama că acea jucărie – absolut stupidă pentru mine – îi deschide fetei o lume de basm, apetitul pentru povești și fantezie, îi aprinde imaginația. Jucându-se, Maria continua povestea unicornului din desenele animate, dar așa cum simțea și dorea ea. Adăuga elemente noi, scotea altele…inventa întâmplări noi, peripeții prin care trec împreună. Mi s-a părut fascinant…
Îți dai seama că aceste jucării pot fi diverse, în funcție de preferințele copilului tău..unicorni din pluș, jucării roboți sau diferite personaje cărți și filme. Atâta vreme cât le dezvoltă imaginația, eu una le consider ideale…Mai rău e atunci când acele jucării nu le spun copiilor absolut nimic, iar ei se joacă cu ele plictisindu-se, de fapt.
Este jucăria pentru vârsta copilului?
Să ne întoarcem din lumea unicornilor cu picioarele pe pământ și să gândim foarte obiectiv. Deși jucăria pe care ai pus ochii este minunată, gândește-te dacă este destinată vârstei copilului tău. Ceea ce încerc să-ți spun este simplu: nu te grăbi! Și nu-ți grăbi nici copilul! El nu va fi atras de o jucărie care este destinată unei alte grupe de vârstă, chiar d
Cel mic, în schimb, nu făcea altceva decât să bage jucăria în guriță. Degeaba se chinuia mama lui să-l învețe să dea paginile. Iată o greșeală pe care o fac foarte mulți părinți. Își compară copilul cu al altora fără să se gândească o clipă că au vârste diferite, se află în stadii de de4zvoltare diferite, că prichindeii sunt unici și fiecare crește în ritmul lui. Mai mult, am cunoscut mămici care dacă văd căun copil face nu știu ce, este musai să facă și al ei la fel. Dacă nu, este prost! Și uite cum pui presiune pe propriul tău copil fără să te gândești că de fapt el nu este pregătit pentru ceea ce-i ceri tu…Deci, cumpără o jucărie destinată vârstei lui. Și nu-l mai compara cu alții!
Când se joacă se află în siguranță?
Chiar dacă jucăria este potrivită pentru vârsta copilului tău, verific-o atent și vezi dacă este și sigură pentru el. de exemplu, când Luca avea câteva luni, am primit cadou din partea unor prieteni niște zornăitoare colorate. Se aflau într-o cutie, iar pe etichetă era trecută grupa de vârstă (Luca se încadra) însă mai era notată și o atenționare: „material casant”. Oopaa!! Nu e bine. nu i-am dat copilului jucăriile. Deci, atenție mare! Iată mai jos o listă a jucăriilor periculoase pe care ar trebui să le eviți indiferent de vârsta celui mic.
- jucării cu muchii ascuțite, în care copilul, indiferent de vârstă, se poate înțepa sau tăia;
- jucării vopsite cu materiale toxice;
- petru copiii mici sunt interzise jucăriile care conțin piese mici, detașabile, care pot fi ușor înghițite sau chiar aspirate; jucăriile care prezintă sfori, șnururi sau diferite cordoane;
- Atenție și la plușuri! Verifică materialul și vezi cât de ușor se despinde. Puful poate fi înghițit sau aspirat. la fel și umplutura. Deci verifică cusăturile! De asemenea, verifică modalitatea de prindere a nasturilor, sau a altor mici accesorii.
- Nu cumpăra jucării din târguri, piețe sau de la colțul străzii! iar dacă o faci, verifică dacă prezintă etichetă. Pe etichetă trebuie trecută grupa de vârstă dar și informații cu privire la conformitatea produsului – conform normelor UE.
- Atenție la capse, nasturi, fermoare
Sursa foto: Pixabay, Unsplash