Laptele vegetal. Ce este, ce conține, cum se consumă

Laptele vegetal. Ce este, ce conține, cum se consumă

0 1331
Sticlă și pahar cu lapte vegetal pe o masă
Laptele vegetal este obținut din plante și este îmbunătățit în așa fel încât să aibă valoarea nutrițională a laptelui animal

Laptele vegetal este un produs alimentar obținut din plante, iar printre sortimentele cele mai căutate se numără laptele din migdale, orez, in, soia, ovăz, cocos etc. Acest produs înlocuiește laptele de vacă și este consumat mai ales de către persoanele cu intoleranță la lactoză. Dar nu numai. Laptele vegetal se folosește și la prepararea multor deserturi și mâncăruri, fiind, de multe ori, un ingredient foarte important. Motivul? Este aromat și conferă preparatului o consistență ușor cremoasă.

Ce este laptele vegetal

Laptele vegetal este un produs obținut din plante, care are aspecte similare cu laptele de origine animală și este consumat mai ales de către persoanele cu intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, nu orice lapte vegetal are aceeași valoare nutrițională și trebuie să știi ce să alegi.

Calciul precum și alte vitamine și minerale sunt adăugate în laptele vegetal pentru a ajunge la compoziția nutritională din laptele de vacă. Însă, când gătești folosind lapte vegetal ar trebui să ții cont și de alte aspecte. De exemplu, în timp ce laptele din soia poate înlocui cu succes laptele de vacă conținând o cantitate mare de proteine și grăsimi, laptele de migdale sau de orez poate fi folosit la prepararea anumitor deserturi deoarece conține o cantitate mai mare de fructoză, fiind mai dulce. În general, laptele vegetal este îmbogățit cu arome și zahăr, cu nutrienți, vitamina B și calciu.

Cine poate consuma lapte vegetal

Laptele vegetal nu va putea înlocui niciodată laptele de origine animală pentru că este produs din plante. Este însă o alternativă de luat în considerare dacă suferi de intoleranță la lactoză. Evident, îl poți consuma și de poftă pentru că este foarte grustos și, de asemenea, îl poți folosi la prepararea anumitor rețete.

Bol cu lapte vegetal de migdale
Laptele de migdale este unul dintre cele mai gustoase și aromate sortimente de lapte vegetal

Tipuri de lapte vegetal

Există multe tipuri de lapte vegetal, însă cele mai căutate și consumate sunt laptele de migdale, de cocos, de orez și de soia.

  • Laptele de migdale are o aromă aparte și un gust dulce, discret. Este cremos și foarte bogat în proteine vegetale. Se folosește cu precădere la prepararea deserturilor. În bucătăria siciliană, laptele de migdale este o adevărată vedetă, fiind ingredientul principal într-un celebru și tradițional preparat:granita di mandorle.
  • Laptele de cocos, care este obținut din pulpa nucii de cocos fin blenduită și amestecată cu laptele său, este foarte bogat în grăsmi naturale. Este folosit pentru prepararea celebrului cocktail Pina Colada, dar și în bucătăria asiatică.
  • Laptele de cânepă – Da, ai auzit bine, laptele de cânepă! Dar stai liniștită, nu conține nici o substanță psiho-activă, așa cum te-ai aștepta. În schimb, este foarte bogat în acizii grași Omega 3 și Omega 6.
  • Laptele de ovăz păstrează multe din proprietățile plantei: este foarte bogat în proteine vegetale, iar acest lucru ajută mult sistemul imunitar. Laptele de ovăz consumat regulat are proprietăți benefice pentru păr, piele și unghii.
  • Laptele de orez este perfect pentru persoanele care se confruntă cu alergii alimentare. Acest sortiment este foarte ușor, nu conține nici grăsimi nici proteine și, prin urmare, este cel mai bine digerat dintre toate. Fiind light, laptele de orez nu prea poate fi folosit la gătit. Pentru că este slab, el nu conferă acea consistență cremoasă mâncărurilor. Având un gust fresh, răcoritor, acest tip de lapte poate fi consumat ca atare sau în combinație cu cereale integrale sau biscuiți bio – dimineața, la micul dejun.
  • Laptele de soia. Cel mai folosit lapte vegetal este laptele de soia, care poate fi găsit într-o mulțime de variante și care poate avea arome diferite, în funcție de cum a ales să-l îmbunătățească producătorul. În magazinele vei găsi multe sortimente: lapte de soia cu aromă de ciocolată, lapte de soia cu gust de banane, de dovleac și chiar caramel. Acest lapte vegetal este îmbunătățit cu vitamine, calciu și magneziu. Recomandat este să cumperi lapte de soia obținut din plante bio, organice. În acest fel vei fi sigură că planta nu a fost ajutată să crescă folosindu-se pesticide și nici nu a fost modificată genetic.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns