Uite cum alegi cea mai confortabilă lenjerie de pat pentru sezonul rece!
Toamna și-a intrat în drepturi depline, iar temperaturile de afară te obligă să renunți la lenjeria de pat subțire și răcoroasă de vară. Acum este vremea pilotelor groase, a pernelor și păturilor pufoase, care te îmbie la odihnă și relaxare. Dacă te pregătești să mergi la cumpărături, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună!
La ce să fii atent când iei lenjeria de pat
În primul rând, trebuie să alegi o lenjerie care să se potrivească dimensiunilor patului tău. Nu lua ceva mai mic sau ceva prea mare! În al doilea rând, optează pentru materiale naturale – mătase, bumbac, in, bambus sau un amestec între acestea. Cearșafurile de pat din bumbac sunt cele mai recomandate, deoarece absorb umezeala, asigură o bună ventilare a aerului, previn transpirația excesivă și apariția anumitor afecțiuni dermatologice precum micoze sau dermatite de contact. Însă, la fel de bune sunt și mătasea, inul sau bambusul. În ceea ce privește textura lenjeriei de pat, poți opta pentru mătase sau bumbac satinat dacă dorești o senzație delicată și fină. Dacă alegi bumbacul creponat, textura va fi una mai fermă, dar va da senzația de căldură și confort mai ales pe timp de iarnă.
5 motive să-ți faci patul în fiecare dimineață
- Această activitate dă tonul întregii zile, iar psihologii spun că ajută la îndeplinirea cu succes a următoarelor sarcini de peste zi;
- Te încurajează să păstrezi curățenia în întreaga cameră;
- A-ți face patul conduce la o mai bună productivitate, afirmație susținută de cartea lui Charles Duhigg – „Puterea obișnuinței”. Potrivit autorului, acest obicei declanșează un lanț de decizii bune luate de-a lungul întregii zile și induce un sentiment de bunăstare și pozitivitate.
- Petrecem aproape o treime din viață dormind, iar dormitorul trebuie să ne facă să ne simțim cât mai bine. Pentru că e greu să te relaxezi când ești înconjurat de dezordine.
- Amintește-ți că primul lucru care-ți atrage atenția atunci când intri într-o cameră de hotel este patul frumos aranjat, cu așternuturi impecabile, care parcă te invită să te arunci în el. Acum gândește-te la ce senzație ai avea dacă patul ar fi deranjat. Ți-ai mai dori să te așezi pe el? Probabil că nu.
Poți alege culori uni, o lenjerie de pat albă sau cu diferite imprimeuri. Însă, ideal ar fi ca nuanțele, culorile sau modelul să se asorteze și cu alte obiecte textile din cameră. De exemplu, cu draperia sau cu câteva pernuțe decorative. Detaliile contează foarte mult dacă vrei să obții rafinament și eleganță. Nu în ultimul rând, o cameră curată, ordonată și o lenjerie de pat aranjată vor aduce în dormitor acea atmosferă cu adevărat confortabilă și relaxantă, care te îmbie la odihnă.
Cum alegi cea mai bună pilotă
Modelul – Pilotele sunt de trei feluri: de vară, de iarnă și pilote pentru patru anotimpuri sau pentru toate sezoanele. Asta înseamnă că sunt mai subțiri și mai răcoroase sau, dimpotrivă, mai groase și mai călduroase. Evident, pentru că ne apropiem cu pași repezi de sezonul rece, va trebui să renunți la pilota de vară și să investești într-un model călduros. Acesta va costa mai mult, dar, dacă știi cum să-l alegi corect, va merita toți banii. În primul rând, cele mai recomandate pilote de iarnă sunt cele care prezintă la exterior cusături sub formă de romburi sau pătrate, cusături care rețin umplutura și o mențin distribuită în mod egal pe întreaga suprafață. În acest fel, puful, penele, lâna sau poliesterul nu vor migra către colțuri. În al doilea rând, trebuie să ții cont de faptul că un produs de calitate te va costa mai mult deoarece se păstrează perfect ani de zile. Ceea ce nu putem spune despre un produs ieftin și de calitate proastă, pe care va trebui să-l arunci chiar la anul. Gândește-te foarte bine la bugetul pe care îl ai și cât de mult vrei să investești în confortul și odihna familiei tale. Nu în ultimul rând, trebuie să te interesezi cu privire la materialul exterior care ar trebui să fie natural și nu sintetic. Bumbacul, de exemplu, precum și alte textile naturale, lasă pielea să respire, permite aerului să circule și reține umezeala. Nu este alergen, nu provoacă iritații sau alte afecțiuni ale pielii și este recomandat mai ales copiilor și persoanelor cu pielea sensibilă. Pe de altă parte, un material sintetic îți poate provoca alergii serioase. Peste noapte pielea transpiră, iar dacă pilota nu permite o bună aerisire și ventilație a aerului te poți trezi cu iritații, eczeme, dermatite sau chiar răceli.
Umplutura – Un alt aspect foarte important îl reprezintă umplutura pilotei, care poate fi naturală (puf, pene, lână,bambus) sau sintetică (poliester). Recomandat este să cumperi o pilotă cu umplutură din puf sau pene deoarece este foarte ușoară și în același timp foarte călduroasă. Nu mai vorbim despre calitatea superioară a acestui model în comparație cu unul ce prezintă umplutură sintetică. Știm, te va costa mai mult, dar merită toți banii! Atenție, însă! Dacă suferi de anumite alergii, atunci poți opta pentru o umplutură din materiale sintetice hipoalergenice.
Dimensiunile – În ceea ce privește dimensiunile, lucrurile sunt destul de simple. Pilotele sunt pentru o singură persoană sau pentru două persoane. Însă, recomandat ar fi să măsori și patul, în așa fel încât pilota să fie puțin mai mare. De exemplu, dacă ai un pat cu dimensiunile de 1,4 metri lățime și 2 metri lungime, cumpără o pilotă de cel puțin 2 X 2 metri. În acest fel, cele două persoane care o vor utiliza se vor bucura în egală măsură de beneficiile acesteia.
Cum cumperi pernele
Modelul – Pernele trebuie să fie de calitate superioară, în așa fel încât să-ți susțină corect capul, gâtul și umerii. O pernă prost aleasă, ieftină și de calitate îndoielnică îți poate provoca afecțiuni destul de grave – dureri de cap, dureri de ceafă și gât – dar și afecțiuni ale coloanei vertebrale. În magazine vei găsi modele de la cele mai ieftine, până la cele mai scumpe și de la cele clasice până la cele special concepute pentru un somn cu adevărat odihnitor. Ca și în cazul pilotelor, pernele cu umplutură clasică trebuie să aibă la exterior un material textil natural, bumbacul fiind cel mai des întâlnit și cel mai potrivit.
Umplutura – Pernele sunt de trei feluri: perne cu umplutură sintetică, naturală și perne ergonomice. Cele care prezintă umplutură sintetică (fibre siliconate sau microfibră) sunt de o calitate inferioară dar și cele mai ieftine. Umplutura naturală, de calitate superioară, este din puf, pene de gâscă, lână și bambus. Trebuie menționat faptul că acestea sunt cele mai recomandate, dar sunt și cele mai scumpe. Pe de altă parte, dacă suferi de dureri de cap, de dureri de ceafă, ai spondiloză, dureri ale coloanei vertebrale este recomandat să optezi pentru o pernă ergonomică, din latex sau spumă cu memorie.
Sursa foto: Unsplash