Sfaturi ca să amenajezi livingul în stil feng shui
Poate crezi că amenajarea livingului este o treabă simplă și ușoară, că o masă și niște scaune, o canapea, un covor și o poliță pentru televizor nu au cum să-ți creeze probleme. Însă, te înșeli! Potrivit regulilor feng shui, mobilierul și decorațiunile interioare trebuie alese cu mare grijă pentru a te feri de energiile negative. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont dacă vrei să te simți bine, relaxată și liniștită la tine acasă!
Despre canapea, forme și spațiul de comunicare
Canapeaua. Canapeaua trebuie așezată lângă un perete solid, cât mai departe de ușă, dar cu fața spre ea. Între canapea și perete trebuie să lăsăm un spațiu mic. În cazul în care nu ai un perete liber, poți așeza canapeaua în mijlocul camerei doar dacă imediat în spatele ei așezi o consolă care poate fi transformată chiar într-un mini-bar. Pe peretele din fața canapelei așază o oglindă, în așa fel încât să vezi mereu ce se întâmplă în spatele tău. Pe consolă poți așeza două veioze cu abajur care conferă spațiului o lumină caldă.
Spațiul de comunicare. Și nu uita un lucru: cea mai mare greșeală pe care o poți face în living, din punct de vedere feng shui, este să așezi incorect canapeaua, fotoliile sau scaunele. Aceste obiecte de mobilier nu trebuie să stea la distanță mare unele de celelalte, deoarece distanța împiedică conversația persoanelor care se află în încăpere. Pe de altă parte, nu există o regulă strictă care să ne indice distanța ideală la care trebuie să stăm unii față de alții în timpul unei conversații. Însă trebuie, totuși, să ne simțim apropiați, intimi, să avem un spațiu al nostru care să ne faciliteze comunicarea. Canapeaua, fotoliile sau scaunele trebuie să fie apropiate, dar nu chiar lipite între ele.
Măsuța de cafea. În ceea ce privește alte obiecte mici de mobilier, cum ar fi, de exemplu, măsuța de cafea, aceasta ar trebui să fie ovală sau rotundă și nu pătată sau dreptunghiulară. Aceste forme rotunjite lasă energiile pozitive să circule libere și mult mai ușor. Însă nu toată mobila trebuie să aibă colțuri rotunjite. Încearcă o combinație de forme, deoarece este foarte important. De exemplu, forma pătrată reprezintă pământul, forma dreptunghiulară reprezintă lemnul, triunghiul este focul, iar formele rotunde și ovale sunt metalul. În concluzie, idei pentru amenajarea livingului poți avea foarte multe, însă este absolut necesar să respecți regulile de design în așa fel încât locuința ta să fie una primitoare, să-ți dea acel sentiment de intimitate, căldură și confort – într-un cuvânt să fie cu adevărat acasă.
Despre ferestre, culori și dezordine
Ferestrele. Cum și cu ce acoperim ferestrele? Sau…trebuie să le acoperim? Răspunsul este da, trebuie să le acoperim, însă cum…depinde de fiecare în parte. Potrivit regulilor feng shui, dacă fereastra se află față în față cu ușa de la intrarea în cameră, atunci geamul ar trebui acoperit cu jaluzele, o perdea sau o draperie, dar nu foarte grele și masive. Motivul? Energiile care pătrund în living pot ieși din încăpere foarte ușor pe fereastră. Așadar, pentru a preveni acest lucru, ori acoperi geamurile, ori pui în fața lor un ghiveci cu plante decorative. Poți, de asemenea, să așezi pe pervaz sau undeva în fața ferestrei un bol sau o vază care să reflecte energiile în cameră, să le întoarcă din nou în încăpere.
Televizorul. Un alt aspect care trebuie luat în calcul atunci când decorezi livingul este televizorul. În feng shui există tipuri de spații private (yin) și tipuri de spații publice (yang). Livingul este un spațiu public deoarece aici se adună întreaga familie, aici ne petrecem timpul împreună cu cei dragi, aici desfășurăm diferite activități și ne invităm prietenii. Este în regulă să avem un televizor într-un spațiu public. Însă, dacă îți dorești ca livingul să fie un spațiu în care membrii familei comunică și relaționează, atunci televizorul nu ar trebui amplsat în zona care se află în centrul atenției.
Lumina. Nu trebuie să domine încăperea. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este luminozitatea încăperii. Dacă în living există colțuri întunecoase, nișe în perete sau grinzi care „secționează” camera, amplasează în aceste zone spoturi luminoase sau veioze.
Culorile. Nu în ultimul rând, trebuie să știm cum să alegem corect culorile. Optează pentru cele bogate, saturate, precum roșu, care este foarte revigorant, albastru închis sau mov. Poți cumpăra decorațiuni interioare în aceste nuanțe. De asemenea, află că livingul nu trebuie să fie foarte încărcat, deoarece multă mobilă și multe obiecte de decorațiuni vor da senzația de spațiu mic, înghesuit și foarte dezordonat. Un truc feng shui la care poți apela oricând este să așezi un obiect personal favorit într-o zonă centrală a încăperii. Când vei intra în cameră vei fi întâmpinată de acel obiect foarte drag ție, iar acest lucru îți va aduce multă bucurie în suflet.
Despre oaspeți, flori și oglinzi
Unde stau invitații. Dacă ești atentă și privești oamenii care intră într-un restaurant sau pub, vei observa că aceștia își aleg mese și locuri în așa fel încât să stea cu spatele la un perete și cu fața către ușa de la intrare sau către o fereastră. Motivul? Se simt în siguranță privind restul încăperii, știind în fiecare moment cine intră și cine iese, ce se întâmplă etc. Așa că, dacă ai invitați, pentru a le oferi confort, lasă-i să se așeze pe scaunele sau fotoliile care se află în apropierea unui perete.
Oglinzile. Un alt aspect pe care mulți dintre noi nu îl conștientizează foarte bine: prezența oglinzilor în living este una benefică. Pe de-o parte, o oglindă amplasată pe peretele opus geamului va reflecta lumina naturală, iar pe de altă parte oglinda ajută la circularea și recircularea energiilor în încăpere. Nu le va lăsa să se piardă foarte ușor. Specialiștii în feng shui recomandă amplasarea unei oglinzi în așa fel încât în ea să se reflecte masa din living. Însă, atenție! Când stăm la masă, nu trebuie să ne vedem chipul în oglindă, așadar așaz-o pe perete, dar undeva mai sus.
Florile. Un alt aspect despre care trebuie să amintim sunt florile din locuința ta, care au un rol foarte important în menținerea unei stări de bine, de liniște, serenitate și bună dispoziție. Florile de interior recomandate sunt trandafirii japonezi, orhideea, begoniile, iar cele de exterior sunt crizantemele galbene, bujorii, liliacul, magnolia și orice plantă cu bulb: lalele, ghiocei, narcise, brândușe, zambile etc. Plantarea semințelor de flori nu ar trebui să fie pentru tine o problemă dacă locuiești la casă.