Cauți o locuință într-un bloc nou? Atenție la țepe!
Deși prețurile la locuințe au crescut considerabil, marii dezvoltatori imobiliari nu duc lipsă de clienți, iar vânzările sunt în floare în această perioadă. Dacă te afli în căutarea unei locuințe și visezi la un apartament într-un bloc nou, modern, ai grijă ce alegi și de la cine cumperi! Să nu ai de-a face cu persoane care, de fapt, se ocupă cu înșelătorii, nu cu vânzări imobiliare serioase! Iată ce să NU faci, dacă nu vrei să te trezești și fără bani, și fără casă!
Până la semnarea unui contract de vânzare cumpărare este cale lungă, iar pe parcurs ai putea face câteva greșeli capitale dacă nimerești pe mâna unui samsar.
NU da bani în avans pe încredere!
Oferta imobiliară este din abundență, pentru toate gusturile și toate buzunarele, căci blocurile noi au apărut în ultimii ani ca ciupercile după ploaie. Dar nu toți vânzătorii sunt și serioși! Prin urmare, dacă ți se cere un avans pentru rezervarea locuinței, trebuie să știi că această tranzacție se face doar în prezența unui notar acreditat, în care poți avea încredere. Dacă nu procedezi astfel riști ca vânzătorul să plece cu banii și să vândă locuința altei persoane. Există chiar situații în care locuința respectivă este scoasă la vânzare fictiv. În realitate, persoana care se dă drept vânzător nu vânează decât banii de avans ai cumpărătorilor naivi.
Riscul apartamentelor în blocuri nefinalizate
Nu de puține ori, se întâmplă să găsești și să-ți placă un apartament aflat într-un bloc nefinalizat, cu termen de execuție peste câteva luni sau chiar un an. Plătești un avans sau chiar toți banii însă lucrarea se blochează din diferite motive. S-a întâmplat chiar în cartierul Militari Rezidence acolo unde există persoane care au cumpărat locuințe în blocuri acum…părăsite. Și ia vânzătorul de unde nu-i!
Există infrastructură? Căci, uneori, lipsește cu desăvârșire
Cartierele rezidențiale sunt ridicate la periferia orașelor în zone unde, cu puțin timp în urmă, era doar câmp. Dacă găsești o locuință într-un bloc la care ajungi după ce traversezi ulițe pline de noroaie sau chiar pământ reavăn ar trebui să-ți ridici un semn de întrebare! Deși proprietarul promite solemn că va construi străzi și trotuare este foarte posibil să treacă ani și ani până când acestea să apară. Asumă-ți, deci, riscul de a înota zilnic prin bălți și noroaie. Și nu uita că o astfel de zonă de obicei nu are nici canalizare. Deci, e posibil ca în zilele ploioase să ajungi acasă teafăr numai dacă iei barca și încalți cizmele de pescar.
Atenție la acte! Dosarul trebuie să fie complet
Dacă plătești cu banii jos, trebuie să fii foarte atent la actele proprietății. Vânzătorul trebuie să-ți înmâneze actul de proprietate al imobilului, certificatul fiscal, documentația cadastrală, extras de carte funciară, certificatul energetic etc. Toate trebuie să fie autentice!
Sursa foto: Pexels