6 lucruri inutile pe care le cumperi când se naște bebelușul

6 lucruri inutile pe care le cumperi când se naște bebelușul

0 4789

Cu o lună înainte de a se naște Luca, am început goana prin magazine și am luat haine, pamperși, biberoane, jucării, cărucior, măsuță, scaun de mașină, cărți și cărticele, obiecte de uz sanitar, oale, crăticioare, caserole și câte și mai câte! Însă, după ce am adus copilul acasă, am realizat că multe lucruri sunt inutile și nu fac altceva decât să ocupe spațiul degeaba. Iată 6 lucruri nefolositoare pe care să nu le cumperi când se naște bebelușul.

botosei si hainute pentru bebelus

1. Multe hăinuțe

Când am aflat că sunt însărcinată, de bucurie prima oprire a fost într-un magazin de bebeluși de unde am cumpărat câteva hăinuțe. Body-uri cu mânecă lungă, cu mânecă scurtă, salopete, mănuși, căciuliță, botoșei… Și nu ar fi fost nici o problemă dacă m-aș fi oprit aici. Dar, în scurt timp, am luat-o de la capăt. Aproape în fiecare lună mai cumpăram câte ceva. Evident, pe Luca l-am îmbrăcat cu foarte puține dintre ele, iar cu unele hănuțe deloc: ori i-au rămas mici, ori nu i-au venit de la bun început. Nu face aceeași greșeală! În primul rând, înainte de a cumpăra hăinuțe pentru bebe trebuie să știi care va fi lungimea copilului la naștere, ca să nu iei lucrușoare prea mici. Iar dacă nu știi cât de mare va fi bebelușul la naștere, măcar încearcă să estimezi. În al doilea rând, nu cumpăra foarte multe pentru că bebe crește repede și nu vei apuca să-l îmbraci cu toate. Nu vei face decât să arunci cu banii pe geam! Îți recomand să nu cumperi hăinuțe pentru nou-născuți, ci mai mari.  Ca să fii sigură că îi vin. Mai mult, copilul trebuie să aibă libertate de mișcare, aerul trebuie să circule nestingherit la nivelul pielii pentru a preveni transpirația și iritațiile. Caută numai materiale naturale precum bumbac, in, mătase și evită tot ce este sintetic.

manuta unui copil mic pe o ratusca din lemn

2. Jucării nepotrivite

Mare atenție când cumperi jucării! Pentru că bebe este foarte mic, el nu va avea nevoie de plușuri, zornăitoare, păpușele sau mașinuțe. Nici nu sunt destinate pentru vârsta lui, fiind periculoase. Cumpără un carusel pe care să-l agăți deasupra pătuțului, pe care bebe îl poate urmări cu privirea și, mai târziu, îl poate atinge cu mânuțele. Abia când copilul se va face mai măricel poți lua zornăitoare, cărticele mici, pe care le poate ține în mână, inele pentru dentiție. Eu una nu recomand plușurile deoarece adună mult praf și pot lăsa puf,  iar bebe, cum bagă totul în guriță, îl poate înghiți sau aspira. De asemenea, în pătuțul copilului nu trebuie să existe nici o jucărie, pernuță sau păturică pentru a evita pericolul asfixierii. Așadar, vorbește cu rudele, prietenii, cunoscuții – cu toate persoanele care vor să vină să vadă bebelușul – să nu aducă jucării pentru că, deocamdată, sunt inutile. Și nu uita! De fiecare dată când vei dori să-i cumperi celui mic o jucărie, citește cu atenție eticheta, instrucțiunile de folosire și vezi dacă produsul este recomandat copilului tău. Aici vei găsi jucării de calitate, care respectă toate standardele și în care poți avea încredere, cu condiția ca micuțul tău să fie suficient de mare încât să se poată bucura de ele.

3. Scaun de masă

Diversificarea începe după șase luni, iar un scaun de masă ar trebui cumpărat atunci. Pentru că atunci copilul îl poate proba în magazin. Acum s-ar putea să cumperi un produs care, pe lângă faptul că ocupă loc în casă, nici nu-i va fi pe plac bebelușului când va crește. Îți spun asta pentru că eu am primit cadou o măsuță, iar după câteva luni, când am pus copilul în scăunel, am constatat că nu se simte deloc confortabil. Am mers repede la magazin să luăm alt scaun, iar când am pus bebelușul – surpriză! Era destul de mic și de strâmt pentru Luca. Abia după mai multe căutări am găsit ceva potrivit – un scaun în care bebe să stea relaxat, nu chinuit și înghesuit.

4. Premergător

La 7 luni jumate Luca s-a ridicat în piciorușe, iar la opt luni jumate făce deja primii pași susținut. Ori îl ajutam noi, ori se sprijinea el de canapea sau alte obiecte de mobilier. Multe persoane mi-au spus că este momentul să cumpăr un premergător. Eu, una, a fost și sunt însă total împotriva acestui dispozitiv. Părerea mea este că bebe trebuie lăsat să exploreze, să exerseze singur, cu forțele proprii, mersul în piciorușe. Chiar dacă asta înseamnă să mai și cadă din când în când și să-ți ocupe tot timpul (trebuie să stai non stop lângă el pentru a evita accidentele). Un premergător este comod pentru tine, pe copil nu-l ajută deloc.

5. Leagăn

Pentru că Luca nu adormea decât legănat pe picioare, iar eu aveam deja dureri de spate, am cumpărat un leagăn electric destul de scump. Mi se părea atunci că este o idee foarte bună. Mă și vedeam punând copilul în leagăn, iar eu văzându-mi liniștită de treabă prin casă. Mare greșeală am făcut! Am dat banii pe un dispozitiv pe care Luca nu l-a acceptat deloc. Pentru mine a fost inutil. Să nu ai impresia că vei pune copilul acolo și vei scăpa de griji. Nu! Bebe este obișnuit cu căldura corpului tău, cu un anumit ritm al legănatului, iar leagănul nu te poate înlocui. Așa mi s-a întâmplat mie. Copilul mea plângea și mai tare și se consola doar în brațe. Nu mai spun că orice leagăn este dotat cu centuri de siguranță, iar bebelușul meu nu le suporta, el fiind obișnuit cu libertaea de mișcare. Când l-am prins în chingilea alea, a început scandalul.

mama care isi plimva copilul in carucior in parc

6. Cărucior 3 în 1

Acest tip de cărucior este dotat cu landou, scoică și poate fi transformat și în cărucior sport. Modele de acest gen găsești pe toate drumurile, în orice magazin, iar prețurile nu sunt deloc mici. Să-ți spun de ce mi se pare inutil. După ce l-am cumpărat, am realizat că scoica nu va înlocui niciodată un scaun de mașină special destinat nou-născuților. Nici nu se compară din punct de vedere al siguranței copilului. Până la urmă a trebut să cumpărăm un scaun de mașină, iar la scoică am renunțat destul de repede. Un alt motiv pentru care nu aș mai cumpăra niciodată un cărucior 3 în 1: acest model este mare, greoi, este incomod, nu încape în liftul unui bloc vechi și ai mari probleme să-l pliezi și să-l pui în portbagajul mașinii. Îți recomand un cărucior 2 în 1, cât mai ușor, cât mai simplu, cât mai manevrabil. Și cumpără o scoică pentru mașină solidă, de la o firmă de renume, pentru că siguranța copilului este pe primul loc.

camera lucaCe trebuie să ai acasă obligatoriu

Sterilizator – Cel puțin în primele luni de viață, biberoanele, tetinele și alte ustensile pentru hrănit bebelușul trebuie sterilizate.

Încălzitor de biberoane – Dacă îl hrănești pe cel mic cu lapte praf, vei avea nevoie de un încălzitor de biberoane. Eu mă trezeam și de câte trei ori pe noapte să-l hrănesc pe Luca, iar încălzitorul m-a ajutat să nu pierd mult timp.

Cădiță – Bebe trebuie spălat. Unele mămici își spală copiii în fiecare seară, altele de două, trei ori pe săptămână. Nu-ți voi spune cum e mai bine, părerile sunt împărțite. Însă este obligatoriu să cumperi o cădiță specială pentru bebe. Îți recomand să faci achiziția înainte de a veni barza pentru că după aceea nu-ți vei mai vedea capul de treburi.

Scaun de mașină – Bebe trebuie transportat de la maternitate acasă, iar de acasă la eventuale controale medicale periodice. Mașina va fi în această perioadă cel mai sigur și mai rapid mijloc de transport. Potrivit legilor în vigoare, trebuie să cumperi un scaun special – în cazul de față o scoică. Dacă transporți bebelușul cu taxiul, nu vei avea nevoie de acest scaun, deoarece taxiul este considerat mijloc de transport în comun, iar aici legea nu se aplică.

Mici obiecte de uz sanitar – Imediat ce ajungi cu bebe acasă vei avea nevoie de anumite obiecte de uz sanitar: buricul se îngrijește cu spirt, betadină sau baneocin – în funcție de recomandările medicului –  ochișorii se spală cu ser fiziologic. Trebuie să mai ai comprese sterile, o forfecuță sau o pilă pentru unghii, creme sau pudră pentru funduleț.

Apă pentru bebeluși și lapte praf  – Fă-ți stocul de apă specială pentru bebeluși și lapte praf dacă îți hrănești copilul cu formulă. Ca să nu rămâi în pană când ți-e lumea mai dragă.

O cutie cu pamperși – Cumpără din timp pamperși! Dacă nu știi ce să alegi, consultă-te cu medicul neonatolog din maternitate. Te va ajuta cu foarte multe informații.

Cărți pentru și despre copii – O carte cu informații despre bebeluși, sfaturi, păreri și idei te va ajuta foarte mult să treci cu brio prin această perioadă de început. Pe lângă acestea, folositoare sunt și cărțile de parenting. Nu uita de cărțile cu povești! Citește-i bebelușului în fiecare zi, chiar dacă acum nu înțelege. În acest fel el se va obișnnui mai repede cu vocea ta, se va calma și se va liniști mai repede. Pe acest site vei găsi tot ce ai nevoie. Doar timp să ai să cauți!

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns