Lucruri surprinzătoare care se întâmplă în organismul tău când dormi
Deşi ai crede că în timpul somnului organismul se află într-un repaos total, află că, dimpotrivă, el este în continuare activ. E adevărat că fucţiile sale sunt mult încetinite, însă chiar datorită acestui ritm lent în corpul tău se petrec lucruri la care nu te-ai fi gândit.
În timpul somnului scade temperatura corpului
Înainte de a aţipi, temperatura corpului tău scade, iar creierul eliberează melatonină – care îţi afectează ritmul circadian (ciclul somn-veghe) şi transmite organismului informaţia că a venit timpul să dormi. Specialiştii au descoperit că temperatura ajunge la un nivel minim în jurul orei 2.30.
Somnul te ajută să slăbeşti
Este recomandat să te cântăreşti dimineaţa, imediat după ce te-ai trezit. Vei constata că există fluctuaţii de greutate pe parcursul zilei, iar dimineaţa eşti…mai slabă. Motivul? În timpul nopţii şi al somnului organismul elimină apă prin transpiraţie. Şi în cursul zilei se întâmplă acelaşi lucru, dar procesul este insesizabil deoarece ziua consumi alimente şi lichide. Specialiştii recomandă să dormim între 7 şi 8 ore pe noapte.
Devii mai înaltă
Nu e o glumă, în timpul somnului câştigi în înălţime. Nu este ceva ce poţi sesiza cu ochiul liber, dar acest proces chiar se întâmplă. Discurile coloanei vertebrale se relaxează, nemaiexistând nici o greutate care să le taseze. Ele se refac peste noapte dar, din păcate, ziua, supuse presiunilor şi greutăţii corpului tău, se tasează la loc. Specialiştii recomandă să dormi pe o saltea bună, pe o parte, ghemuită. Poziţia fetală îţi protejează coloana vertebrală.
Scade tensiunea arterială şi încetinesc bătăile inimii
În timp ce dormi, organismul tău se află în stare de repaus şi nu are nevoie să funcţioneze la capacitatea sa maximă. Astfel, inima pompează o cantitate mai mică de sânge, ritmul este încetinit, iar tensiunea arterială scade. În timpul nopţii, muşchii inimii şi întreg sistemul circulator se relaxează şi se refac. Persoanele care au tensiunea ridicată ar trebui să doarmă cel puţin 7 ore pe noapte, spun medicii cardiologi. Somnul reduce astfel riscul apariţiei bolilor de inimă.
Muşchii îţi sunt, temporar, paralizaţi
În timp ce dormi, muşchii sunt relaxaţi şi se află într-o stare de paralizie temporară. Altfel, ai merge în somn, în funcţie de ce visezi sau de cum visezi.
Ţi se mişcă pleoapele
Dacă te uiţi cu atenţie la o persoană care doarme profund, vei observa că i se mişcă globii oculari. Este ca un tremurat al pleoapelor, fenomen care apare în timp ce visăm.
Dimineaţa te trezeşti cu chef de sex
Nu numai bărbaţilor li se întâmplă asta, ci şi femeilor. În timpul somnului profund, creierul este foarte activ şi, din acest motiv, cere mai mult oxigen. Fluxul sanguin în corp este la nivel maxim şi irigă inclusiv zonele genitale. Acesta este motivul pentru care sexul de dimineaţă îţi poate produce mult mai repede un orgasm.
Elimini gaze
Nu vei fi fericită să auzi asta, dar este adevărat. În timp ce dormi, muşchii se relaxează şi există o mare posibilitate de a elimina gaze. Din fericire şi simţul mirosului este diminuat, deci persoana cu care dormi în acelaşi pat nu va bănui nimic.
Ai spasme musculare
În momentul în care aţipeşti, de multe ori muşchii, care sunt foarte relaxaţi, se contractă brusc. Peste 70% dintre persoane experimentează acest fenomen care nu este pe deplin explicat de specialişti. Unii consideră că spasmele musculare au legătură cu depresia sau anxietatea, iar alţii consideră că, dimpotrivă, nu au nici o legătură cu starea psihică.
Creşte producţia de colagen
Colagenul este o proteină care fortifică şi întăreşte vasele de sânge şi conferă pielii elasticitate. În timpul somnului, producţia de colagen creşte, iar pentru a ajuta şi îmbunătăţi acest proces, este recomandat să foloseşti seară de seară creme care conţin retinol. Aceste produse cosmetice ajută la prevenirea apariţiei ridurilor şi a petelor.