De ce se strică mașina de spălat
Mașina de spălat scoate sunete puternice, stridente, boncăne, vibrează de parcă ar vrea să-și ia zborul de pe podea, nu mai evacuează apa sau, dimpotrivă, apa se scurge pe pardoseală. Sau…se blochează în timpul ciclului de spălare, hubloul nu se mai deschide, iar hainele băltesc în apă cu detergent. Iată de ce se strică mașina de spălat și cum să eviți astfel de situații.
Cel mai mare dușman al mașinii de spălat este calcarul, care deteriorează, în timp, anumite piese și componente. Nu te culca pe-o ureche! Să nu crezi că ție nu ți se va întâmpla! Dacă nu folosești frecvent produse anticalcar, mai devreme sau mai târziu va trebui să-ți cumperi o mașină de spălat nouă. Pe acest site găsești foarte multe modele la prețuri decente, dacă trebuie să faci de pe acum o astfel de achiziție.
Specialiștii recomandă ca o dată la două, trei luni să setezi mașina pe un ciclu de spălare lung și la o temperatura ridicată, dar fără a umple cuva cu haine. În locul detergentului obișnuit folosește o soluție din apă și oțet. Evident, la fiecare spălare ar trebui să utilizezi pastile sau pudră anticalcar. Atenție, însă! Dacă ai o mașină de spălat mai veche, peste care au trecut câțiva ani buni și nu ai folosit niciodată soluții anticalcar, s-ar putea ca folosindu-le acum să faci mai mult rău decât bine. Calcarul și piatra care se elimină brusc și în cantități mari ar putea înfunda, bloca sau defecta alte componente ale motorului.
Depunerile de piatră, rugină și calcar ar putea să-ți dea mari bătăi de cap și dacă ai o mașină de spălat vase. Aceasta trebuie și ea curățată și igienizată periodic, iar o soluție foarte la îndemână o reprezintă bicarbonatul de sodiu. Acest produs atât de banal, pe care îl avem cu toții în casă, va prelungi viața electrocasnicelor cu câțiva ani buni, cu condiția să-l folosești frecvent.
Ce este filtrul de dedurizare a apei
Filtrul de dedurizare a apei se montează în zona de alimentare cu apă a mașinii de spălat, între robinetul din casă și furtunul aparatului electrocasnic. Acest dispozitiv este indicat mai ales în cazul în care alimentarea se face cu apă din fântână sau puț. Însă, poate fi folosit și dacă provine din sistemul centralizat de termoficare. Filtrul de dedurizare reține impuritățile, calcarul și alte sedimente care, altfel, ar putea ajunge în motorul mașinii. Are o durată de valabilitate de câteva luni, după care trebuie înlocuit. De ce se strică mașina de spălat? Pentru că, fără acest filtru, apa dură afectează, în timp, motorul aparatului electrocasnic.
Când și de ce se descentrează cuva
Cuva mașinii de spălat se poate descentra, iar la centrifugare aparatul ar putea emite vibrații exagerate și sunete ciudate. Unul dintre motive ar fi că folosești cuva pe post de coș de rufe. Hainele depozitate în mașina de spălat cântăresc ceva…iar greutatea ar putea afecta axul care ține cuva și care se descentrează. O cuva descentrată va genera un consum mai mare de energie și va destabiliza mașina de spălat. Nu mai spunem că în centrifugare aceasta se va mișca din loc.
De ce se strică mașina de spălat. Nu cureți filtrul de scame!
Este foarte important să demontezi și să cureți bine filtrul de scame. Dacă acesta este blocat, s-ar putea să te trezești cu apă pe jos și să nu știi de unde – cum mi s-a întâmplat mie – sau s-ar putea ca mașina să nu mai evacueze apa în timpul ciclului de spălare. Dacă nu ai curățat niciodată acest filtru, încearcă acum. Vei fi mirată să vezi ce obiecte găsești acolo – scame, nasturi, clame, monede și alte chestii minuscule pe care le-ai uitat, de-a lungul timpului, în buzunare. Nu trebuie decât să-l deșurubezi și să ai pregătite mai multe cârpe cu care vei șterge apa ce se va scurge. Nu vorbim despre o cantitate mare, dar nici de neglijat.
Nu ține mașina de spălat în abur și umezeală
Chiar dacă funcționează cu apă, mașina de spălat rufe trebuie ținută într-un mediu cât mai uscat. Umezeala excesivă și aburii din încăpere – baie sau bucătărie – pot coroda, în timp, anumite piese sau componente. Acest lucru este valabil și în cazul mașinii de spălat vase. Iar dacă nu ții cont, există riscul ca, la un moment dat, foarte în curând, să se strice. Uneori, reparațiile costă mult, poate chiar prea mult și ești tentat să achiziționezi un produs nou. Dacă te afli într-o astfel de situație, aici o să găsești electrocasnice de calitate și accesibile ca preț.
Umezeala, un mediu perfect pentru dezvoltarea mucegaiului
După fiecare spălare, lasă hubloul mașinii de spălat deschis și, eventual, șterge cu o cârpă uscată sau cu un șervet de bucătărie cuva în interior. În acest fel elimini umezeala și previi apariția mucegaiului. Odată instalat, mucegaiul produce un miros greu de suportat, foarte greu de îndepărtat, iar hainele tale vor fi imposibil de purtat.
De ce vibrează mașina de spălat
Din multe motive…nu ai reglat corect piciorușele acesteia, cuva este descentrată, pui prea puține haine sau de dimensiuni sau texturi diferite iar acestea nu se distribuie uniform în cuvă la programul de centrifugare, podeaua este foarte fină și lucioasă sau cu asperități, iar mașina alunecă ori nu stă perfect dreaptă pe podea. Ai putea pune dedesubt un covoraș antiderapant sau ai putea urca mașina pe un stativ dacă pardoseala lasă de dorit. Mai multe despre motivele pentru care vibrează mașina de spălat, am scris în acest articol.
Blochează cuva cand transporti masina de spălat
Dacă te muți într-o casă nouă și trebuie să transporți mașina de spălat, nu uita să fixezi cuva cu acele șuruburi speciale pe care le-ai primit „la pachet” cu produsul electrocasnic atunci când l-ai cumpărat. Dacă le-ai aruncat, foarte rău ai făcut. Pentru că în timpul transportului cuva trebuie să stea nemișcată, fixă, blocată…în caz contrar se va descentra și ai putea avea probleme. Dacă nu mai găsești șuruburile, le poți cumpăra, dar este important ca înainte de a da banii, să verifici dacă se potrivesc cu modelul mașinii tale de spălat.
Caută bine prin buzunare!
Asta, ca să nu speli odată cu jeanșii sau cămășile și alte mici obiecte precum bonuri fiscale, monede, agrafe, cleme de păr, cuie, șuruburi, chei, bancnote, pietricele, dopuri, șervețele…sau cine știe ce trăznăi mai păstrezi prin buzunare. Iată de ce se strică mașina de spălat când ți-e lumea mai dragă: aceste mici obiecte pe care le uiți în haine ar putea înfunda furtunul de scurgere a apei sau, mai rău, ar putea ajunge la motor.
Sursa foto: Pixabay