Uite de ce vibrează mașina de spălat!

Uite de ce vibrează mașina de spălat!

masina de spalat cu rufe in interior

Am o mașină de spălat pe care am cumpărat-o acum trei ani și pe care am dat ceva bani la vremea respectivă – un produs de calitate, de la o firmă cunoscută și de renume. Am fost foarte încântată până când au început problemele. Prima dintre ele – un filtru înfundat care a trebuit înlocuit, iar a doua și cea care mi-a dat cele mai mari bătăi de cap – vibrațiile puternice și zgomotul anormal produs în timpul ciclului de stoarcere.

Vibrațiile mașinii de spălat sunt normale, însă dacă devin prea puternice, deja putem spune că avem o problemă. Cu toate acestea, înainte de a chema specialistul, încearcă să descoperi singură ce nu este în regulă. S-ar putea ca motivele să fie dintre cele mai banale, așa cum mi s-a întâmplat și mie. Din păcate mi-a trebuit ceva timp să-mi dau seama că nu încărcam corespunzător cuva. Iată pe larg la ce să fii atentă.

  • În primul rând, ia în considerare faptul că podeaua din baie, de pe hol sau bucătărie – acolo unde ai instalat mașina – nu este întotdeauna dreaptă. Așa că primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să reglezi piciorușele mașinii de spălat. Ca să te siguri că aparatul electrocasnic este poziționat corect și drept folosește bolobocul. E simplu și la îndemâna oricui.
  • O altă cauză a vibrațiilor o reprezintă podeaua foarte fină – de exemplu o gresie lucioasă – pe care mașina alunecă. Ce e de făcut? În magazine vei găsi covorașe speciale din cauciuc, un material antiderapant, care se introduc sub mașina de spălat.
  • Și o podea din ciment cu asperități, pavată cu gresie crăpată, spartă sau ciobită pe alocuri poate duce la vibrații de intensitate mare. Și în acest caz trebuie să verifici piciorușele mașinii de spălat. Asigură-te că acestea nu au nimerit într-o zonă unde podeaua prezintă defect: este ciobită, crăpată sau, în cazul gresiei, rosturile dintre plăci nu sunt la același nivel.

 

  • Mașina de spălat vibrează destul de tare atunci când intră în funcțiune centrifuga – programul de stoarcere a rufelor. Însă, când aceste vibrații sunt foarte puternice, e clar că ceva nu este în regulă. Nu te speria! Motivul este foarte simplu și nu este neapărat legat de vreun defect din fabricație. Rufele sunt ori prea puține, ori de dimensiuni și texturi diferite. În ambele situații se poate ca acestea să nu fie uniform distribuite în cuvă, încărcarea fiind asimetrică. O pătură mare, de exemplu, îmbibată cu apă se va aduna toată într-un singur loc în interiorul cuvei, iar rotațiile din timpul stoarcerii vor duce la vibrații care chiar pot deplasa mașina de la locul ei. Așa mi s-a întâmplat mie.
  • O altă cauză a vibrațiilor și poate și cea mai gravă: cuva este descentrată. În acest caz, va trebui să apelezi la un specialist care să te ajute cu reparațiile.

De ce se strică mașina de spălat

Acum câteva luni, după ce am încărcat mașina de spălat și am pornit-o, la un moment dat, în timpul ciclului de curățare, nu a mai putut trage apă. O auzeam cum se chinuie, dacă ar fi avut gură ar fi strigat de durere…Primul gând a fost acela că s-a întrerupt apa în bloc, însă când am dat drumul la robinet și văzut-o curgând mi-a fost clar: tocmai ce mi se stricase mașina de spălat. Norocul a fost că s-a deblocat hubloul și am reușit să scot rufele. Apoi, am evacuat și restul de apă care băltea înăuntru folosind mai multe cârpe și bureți. Iar la sfârșit, sleită de puteri, am pus mâna pe telefon și am contactat o firmă care se ocupă cu astfel de reparații. Specialistul a venit în aceeași zi, chiar dacă spre seară, și a descoperit buba: filtrul stricat. M-am minunat și eu când l-am văzut. Era plin de scame și reziduuri textile înfășurate și încâlcite. Nu mai putea fi refolosit. Am plătit câteva sute de lei, am cumpărat unul nou și asta a fost. Dar am învățat câte ceva din povestea asta și-ți voi spune și ție care sunt motivele ce duc la deteriorarea acestui aparat electrocasnic indispensabil, pe care fiecare dintre noi îl avem acasă.

După cum spuneam mai sus, la mine problema a fost un filtru înfundat și stricat, însă mașina de spălat te poate lăsa când ți-e lumea mai dragă și din alte motive. De exemplu, atunci când o transporți, nu uita să prinzi tamburul în șuruburi. Asta, dacă nu cumva le-ai pierdut sau le-ai aruncat la gunoi, pe motiv că nu-ți vor folosi vreodată. Dacă nu fixezi tamburul, din cauza șocurilor la care este expusă mașina de spălat în timpul transportului, cuva se poate descentra.

Un alt motiv pentru care vei chema destul de repede specialistul este lipsa unui filtru care să împiedice pătrunderea impurităților din apă precum nisipul și calcarul. Eu am cumpărat un astfel de dispozitiv deoarece apa cu care era alimentat blocul provenea direct din puț și era foarte dură. În același timp, am folosit la fiecare spălare produse și soluții anticalcar.

Și o încărcătură peste limitele admise va duce la deteriorarea mașinii. Așa că, dacă aceasta are o capacitate de doar 5 kilograme, respectă indicațiile și nu o supraîncărca. De asemenea, pentru a prelungi cât mai mult viața filtrului și implicit a mașinii de spălat, nu uita să verifici toate buzunarele hainelor pe care vrei să le speli. Nu mare îți va fi mirarea să găsești monede, brichete, pietricele, resturi alimentare, hârtie, cartele de metrou sau RATB, bonuri fiscale și cine știe ce alte nimicuri. Care, din păcate, pot ajunge la motor sau pot înfunda și bloca filtrul.

Și încă un sfat: dacă ai mașina de spălat de câțiva ani buni și nu ai folosit niciodată soluții anticalcar, nu o mai face deloc! Motivul? Este foarte posibil ca depunerile masive de calcar să se desprindă și să nu se elimine prin furtunul de evacuare ci să ajungă la motor.

Iar dacă sfaturile de mai sus au venit pentru tine prea târziu, înseamnă că deja te gândești să-ți cumperi o mașină de spălat nouă. Așa că ar fi bine să arunci un ochi și pe acest site, poate găsești un  model care te încântă. Tot aici am descoperit și alte electrocasnice de care cu siguranță vei avea, la un moment dat, nevoie: poate un cuptor electric, un frigider, o hotă de bucătărie sau o mașină de spălat vase. Însă, până una, alta, ai grijă de aparatura electrocasnică pe care deja o ai acasă pentru că o poți strica cu mâna ta!

COMENTARII

Lasă un răspuns