Medicamente pentru copii pe care orice părinte trebuie să le aibă în casă
Dacă ești părinte, știi că trebuie să ai în casă medicamente pentru copii în caz de urgență. Ca să nu te ia nici o răceală prin surprindere. Sau alte afecțiuni la care nu te aștepți, dar care necesită tratament urgent până când ajungi la medic: o durere puternică de urechi, o zgârietură în urma unei căzături la joacă, o alergie sau o iritație….iată doar câteva dintre situațiile prin care nu ai vrea să treci cu cel mic dar care sunt inevitabile.
Ce medicamente trebuie să ai în casă pentru a-l trata pe copil până când ajungi la medic? Ce trebuie să conțină trusa sanitară, kit-ul de prim ajutor? Iată răspunsurile!
Luca are patru ani jumătate, iar până acum a trecut prin destul de multe răceli, mai ușoare dar și mai grave. A avut și otită, și laringită, și orjelet, a tușit, i-a curs nasul, a avut și febră…Nu am scăpat nici de iritații ale pielii, nici de constipație, nici de diaree…Este un copil care a cam bifat toate bolile ușoare cu care se confruntă majoritatea. Așa că îți pot spune din propria experiență cam ce pastile, siropuri și picături ar trebui să ai la îndemână până când ajungi la un medic. Dacă nu te duci la Urgențe, ci vrei să-ți faci o programare la pediatru.
Noi am reușit să ne programăm la medicul de familie la patru zile după ce copilul a început să tușească. Așa că în tot acest timp – nefiind ceva foarte grav, l-am doftoricit acasă. Dar am avut toate cele trebuincioase.
Antitermice
Din trusa cu medicamente pentru copil nu ar trebui să lipsească Nurofen și Panadol. Aceste medicamente sunt antitermice și se administrează când copilul are febră peste 38,5. Dacă febra este mare, folosește supozitoare cu paracetamol sau Novocalmin.
Medicamente pentru diaree și constipație
Debridat se prezintă sub formă de pulbere care se amestecă cu apă. Soluția obținută se administrează în caz de balonare, flatulență, dar mai ales dureri abdominale. Espumisan elimină gazele și calmează colicii bebelușului. Se prescrie de către medicul pediatru încă din primele luni de viață ale copilului.
Dacă cel mic are diaree, l-ar putea ajuta Smecta sau Enterol. Însă, atenție! Dacă diareea persistă, cel mic s-ar putea deshidrata. Prin urmare, este bine să ai în casă și săruri de hidratare.
În ceea ce privește constipația, lucrurile sunt puțin mai complicate deoarece nu este recomandat pentru copii să primească laxative. Prin urmare, constipația poate fi tratată printr-o alimentație adecvată, bazată pe fructe și legume proaspete, multe lichide și alimente care conțin fibre. În cazuri de maximă urgență, celui mici i se poate administra o mini clismă pe bază de miere. Noi avem în casă Melilax. Pe cel mic l-ar putea ajuta și un supozitor cu glicerină.
Siropuri antitusive
Un sirop care calmează atât tusea uscată, cât și tusea productivă este Grintuss. Se poate cumpăra fără rețetă, căci ingredientele sale sunt din plante. În general, când cumperi siropuri pentru calmarea tusei, cere sfatul farmacistului sau al medicului. În caz contrar, alege doar produse naturiste, care să nu aibă efecte adverse. Și cumpără în funcție de tusea copilului: seacă sau productivă.
Antialergice
Dacă celui mic îi curge nasul, are ochii roșii, lăcrimează abundent, strănută sau suferă de o erupție alergică, ai putea să-i administrezi Zyrtec. Medicamentul se eliberează fără rețetă medicală, se prezintă sub forma unor picături orale și pare a avea un efect mai bun decât Aerius. Însă, depinde la la un organism la altul.
Picături pentru dureri de urechi
Otipax este o soluție care se eliberează fără rețetă medicală și este indicat în afecțiunile dureroase ale urechii mijlocii fără afectarea timpanului. Conține, printre alte ingrediente, lidocaină – un calmant care elimină durerea. Tratamentul este unul local și se utilizează în cazul otitelor congestive acute, otitelor virale sau barotraumatice.
Medicamente pentru iritații ale pielii
Diferitele iritații, pielea uscată, dermatita de contact, eczemele, roșeața, puruitul dar și înțepăturile de insecte se pot trata cu dermatocosmetice din gama Avene, Bioderma, La Roche-Posay etc. Sunt loțiuni, creme hidratante și reparatorii.
Decongestionant nazal
Apa de mare sub formă de puf nazal este obligatoriu s-o ai în casă. Se folosește înainte de aspirarea mucozitatilor. Pentru decongestionarea căilor respiratorii nazale poți folosi pufuri precum Quixx, Nisita, Otosan, Vibrocil etc.
Antivomitive
Dacă cel mic are rău de mașină sau vomită este bine să ai în casă un antivomitiv care să-i calmeze starea de rău. Cere de la farmacie siropuri naturale cu ghimbir. Nausol Vit poate fi unul dintre ele, deși sunt multe produse pe piață. Poți opta și pentru ceaiuri, acadele sau bomboane de supt.
Ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor
- Măști ffp2 pentru situațiile în care este tu cel răcit și nu vrei să îmbolnăvești și copilul;
- Comprese sterile;
- Mănuși chirurgicale sterile pe care să le folosești pentru a nu contamina anumite probe biologice sau ustensile;
- Plasturi pentru zgârieturi, înțepături, bătături;
- Nebulizator pentru situațiile în care cel mic are nevoie să i se administreze aerosoli;
- Plus Oximetru pentru măsurarea pulsului și a oxigenului din sânge;
- Apă termală sau apă oxigenată
Sursa foto: Pexels