Miros de umezeală în casă? Cum să scapi de el!

Miros de umezeală în casă? Cum să scapi de el!

Miros de umezeală în casă, aer rânced sau stătut…iată o situație destul de des întâlnită mai ales dacă stai la bloc sau într-o clădire veche. Ce e de făcut? 

Găsește sursa umezelii din casa ta

Sursa umezelii și, prin urmare, a mirosului neplăcut poate fi oriunde în casa ta. În baie sau bucătărie din cauza robineților care curg, a țevilor care picură pe la îmbinări sau a instalației sanitare vechi și uzate. Însă mirosul de umezeală vine, de multe ori, de pe coloana comună a blocului, pe unde trece conducta de apă rece sau caldă, dar și din balcon, dacă pereții au prins igrasie și mucegai. 

Scurgerile de la cadă, cabina de duș sau chiuvete ar trebui și ele verificate. La fel de atent ar trebui să fii și în ceea ce privește infiltrațiile de apă mai ales dacă locuiești la casă. Iar primul lucru pe care să-l verifici este acoperișul și etanșeitatea acestuia. După ce ai descoperit sursa este simplu să rezolvi problema. Chemi un specialist, îl plătești și el îți repară stricăciunile. Dar ce te faci când totul pare în perfectă ordine dar chiar și așa mirosul persistă?

Încălzește toată casă

În sezonul rece încălzește toată casa nu doar camerele în care stai! Este o regulă de aur dacă vrei să eviți apariția umezelii, a igrasiei și a mucegaiului. Caloriferele nu trebuie să fie fierbinți în camerele respective, dar nici reci. Iar dacă nu vrei, totșuși, să faci căldură în încăperile respective atunci măcar lasă toate ușile deschise pentru ca în locuința ta să fie peste tot aceeași temperatură.

Montează o hotă de aragaz puternică

În bucătărie se acumulează aburi de la mâncare, dar și mirosuri neplăcute de prăjeală, fiertură, ulei încins etc. Mai ales în sezonul rece când rareori gătim cu geamurile larg deschise. Soluția cea mai la îndemână pentru a scăpa de această problemă este hota de bucătărie. Alege o hotă incorporabilă sau clasică cu putere mare de absorbție. Nu e cazul să faci rabat de la calitate și nici să te zgârcești la bani! Dacă vei cumpăra un produs ieftin, vei ieși în pagubă. Câți bani dai, atât va face!

Miros de umezeală în casă?Montează ventilatoare în băi 

Și aburii din baie trebuie evacuați. Motiv pentru care aici ar trebui să montezi un ventilator. Asta, dacă nu ai norocul unei băi prevăzute cu ferestre. Alege un model cu o capacitate puternică de ventilare și absorbție mai ales dacă ai o baie de dimensiuni mai mari. 

Nu mai usca rufele în baie, ci doar în aer liber 

Dacă obișnuiești să usuci rufele în baie sau, mai rău, în casă, oprește-te acum! Acesta ar putea fi motivul mirosului neplăcut din locuința ta.Textilele umede au un miros specific. Ai spune că nu este posibil din moment ce sunt spălate cu detergent și chiar balsam. Însă, realitatea este cu totul alta. Aerul umed este absorbit de toate materialele textile uscate precum perdele, draperii, covoare, cuverturi, tapițerii, mochete etc. Umezeala pătrunde inclusiv în lemnul din care este fabricată mobila și parchetul. Nu mai vorbim despre hârtiile care și ele absorb umezeala din aer. Adică ziare, reviste, cărți, dosare, fișe etc.

Fă curat printre hârtii

Prin urmare…aruncă maculatura care nu-ți mai este de folos. Fă curat printre hârtii, îndosariază ce vrei să păstrezi și aruncă restul..facturi vechi, bonuri, chitanțe din anii 2000, manuale de întreținere a unor electrocasnice pe care nici măcar nu le mai ai..reviste vechi, ziare îngălbenite de timp, acte și contracte vechi, expirate..agende etc. Și încă un sfat: dacă în locuință simți miros greu, rânced, ar putea fi de la cărțile vechi de zeci de ani pe care încă le păstrezi în bibliotecă.

Aruncă mobila veche 

Și obiectele vechi de mobilier prin la un moment dat un miros specific de rânced și stătut. Scaune desperecheate, vitrine, mese,șifoniere care abia se mai țin pe picioare..comode de pe timpul bunicilor sau recamierele cu lasă de altă dată..Exemplele ar putea continua, dar sigur ai pris ideea. Du-le la gunoi, pune-le pe foc, donează-le…orice ar fi, numai scapă cumva de ele!

Aruncă hainele vechi 

Același lucru ar trebui să-l faci și cu hainele vechi. Paltoane, cojoace, geci, costume care nu vor mai fi purtate niciodată. Cu încălțămintea, la fel! Sortează totul și vezi ce poți arunca. Hainele și încălțămintea pe care vrei să le păstrezi se depozitează pe umerașe și în cutii. 

Aer greu în casă? Poate aspiratorul e de vină

Dacă încă mai folosești aspirator cu sac textil, e cazul să faci o schimbare. Mirosul neplăcut din casă ar putea veni chiar din sacul lui plin de praf. Și nu e o opțiune să-l speli de fiecare dată după ce îl folosești. Pentru că se va deteriora rapid. Iar dacă te gândești la saci de unică folosință să știi că nici aceștia nu sunt o opțiune. Motivul? Un astfel de model de aspirator atrage praful pe de-o parte și îl evacuează pe altă parte. Cât de cât filtrat dar tot..nu se pune! Așa că indicat ar fi să spui adio aspiratorului vechi și să-l înlocuiești cu un aspirator fără sac. 

Cârpe ude, mop, bureți, căldarea cu apă și detergent

După ce faci curat în casă nu uita să usuci cârpele umede cu care ai șters praful, gresia, faianța sau diferite alte obiecte. Nu uita să arunci apa murdară cu care ai splat pe jos și să scurgi bine mopul.Bureții care sunt umezi ar trebui și ei uscați cât mai repede. Pune-i pe calorifer. Nu uita nimc umed în casă și nu lăsa nimic să se usuce singur, de la sine. Dacă nu, toate acestea vor emana un miros neplăcut. Și e ultimul lucru pe care ni-l dorim. 

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns