Am verificat! 12 situații în care bicarbonatul nu funcționează așa cum te-ai...

Am verificat! 12 situații în care bicarbonatul nu funcționează așa cum te-ai aștepta

bicarbonat de sodiu in borcan de sticla

Despre bicarbonatul de sodiu s-a scris atât de mult, încât îți lasă impresia că este soluția minune pentru orice problemă, de la cele de sănătate, până la cele casnice, un miracol care te scapă din orice situație de criză și un aliat de nădejde oricând ai nevoie de un ajutor. Așa că l-am încercat și am constatat că proprietățile sale sunt foarte exagerate.

Vrei să-ți albești dantura? Spală-te cu bicarbonat! Vrei să scapi de respirația urât mirositoare? Fă gargară cu bicarbonat! Vrei să ai casa curată lună? Curăț-o cu bicarbonat! Îți dorești o piele catifelată, un păr frumos,  dinți strălucitori? Tot bicarbonatul este soluția! Despre acest produs se spune că elimină petele negre de arsură de pe oale, că elimină petele de ulei din cuptor, că șterge orice urmă de rugină, dar și mucegai. Iar lista cu proprietăți magice nu se oprește aici. Am putea scrie un roman. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. Eu una am folosit acest produs și i-am încercat eficiența. Rezultatul? Ori nu funcționează deloc, ori rezultatele sunt foarte slabe, ori..îl folosești pe riscul tău. Uite ce am experimentat!

 

1. Bicarbonatul albește dantura

Da, o face pe termen scurt, însă dacă apelezi la acest procedeu, o faci pe riscul tău. Orice medic stomatolog îți va spune să nu te speli pe dinți cu bicarbonat de sodiu și mai ales să n-o faci des! Motivul este cât se poate de simplu. Deși, într-adevăr, albește dantura pentru o perioadă scurtă de timp, acest produs are o textură grunjoasă și nu face altceva decât să zgârie smalțul dinților deteriorându-l.

2. Bicarbonatul curăță tenul

Și asta este adevărat, însă tot pe riscul tău o faci. Bicarbonatul de sodiu elimină celulele moarte aflate la suprafața pielii, înlătură impuritățile, sebumul și transpirația la fel care oricare alt produs exfoliant. De fapt, este mult mai agresiv cu pielea…Partea cu adevărat proastă este faptul că bicarbonatul, deoarece are o textură grunjoasă, poate irita pielea și poate duce la apariția petelor roșii. Dacă insiști și masezi mai puternic – având și un ten foarte sensibil – este posibil ca anumite vase mici de sânge să se spargă.

3. Bicarbonatul elimină mirosul de transpiraţie

Este adevărat. Într-adevăr, bicarbonatul de sodiu îndepărtează mirosul neplăcut de transpirație. Însă, atenție la consistența acestui deodorant natural și la modul de aplicare. Dacă pasta formată este mai vâscoasă, când se va usca, vei avea axilele albe!!

4. Bicarbonatul curăță obiectele sanitare

Este adevărat. Am încercat de multe ori acest truc și funcționează de fiecare dată. Recunosc, nu voi renunța la detergenții clasici, dar ce faci când rămâi în pană? Uite așa am reușit să curăț chiuveta, cada și vasul de toaletă folosind bicarbonat de sodiu. Acest produs elimină depunerile de săpun și calcar deși, recunosc, trebuie să insiști puțin.

5. Bicarbonatul înlătură resturile de mâncare arsă și lipită de pe oale

Fals. Am încercat și nu am reușit să elimin pata neagră de arsură. Tot cu detergent clasic am rezolvat problema. Arsura e arsură, iese greu, iar pentru asta trebuie să cureți cu detergenți de vase, nu cu bicarbonat. Acum..depinde și de cât de gravă este situația…și cât de mult vrei să te chinui. Eu nu am vrut să ajung chiar la febră musculară tot frecând în zadar…

6. Bicarbonatul elimină mirosurile neplăcute din frigider

Depinde. Dacă în frigider nu există un miros foarte puternic, atunci funcționează. Deși, înainte de a pune bicarbonat pe raft, frigiderul trebuie curățat, spălat și dezinfectat bine. Până la urmă nici nu mai știi dacă mirosul a dispărut pentru că ai ifgienizat tu sau și-a făcut efectul bicarbonatul. În fine…Dar, dacă mirosul este unul greu, de exemplu de pește afumat, chifteluțe, cârnați etc, atunci bicarbonatul este inutil.

7. Bicarbonatul te ajută să cureți cuptorul

Fals. Să cureți cuptorul este muncă grea, mai ales dacă îl folosești des și prepari mâncăruri cu sos sau ulei. Am încercat să folosesc bicarbonatul și ghici!!! Nu a funcționat deloc, așa cum mă și așteptam. Am revenit la detergenții clasici și totul a fost ok. Grăsimea depusă în timp nu poate fi eliminată decât cu degresanți speciali.

8. Bicarbonatul curăță petele de transpirație de pe haine

Fals. Aveam prin dulap, dosite într-un colț, câteva tricouri vechi de care tot îmi propusesem să scap. Erau pătate iar mașina de spălat și înălbitorii clasici nu le-au putut salva. Dar hai să încercăm cu bicarbonat! Că tot este lăudat peste tot și prezentat ca un produs magic. Ghici ce s-a întâmplat! După mai multe încercări eșuate, am renunțat, iar hainele au ajuns direct la gunoi. Pe una am transformat-o în cârpă de praf.

9. Bicarbonatul curăță petele  dificile de pe haine

Total fals! În timp ce mă desfătam cu un pahar plin ochi cu mure, mi-am pătat tricoul cu suc de fructe de pădure. Eram acasă, deci am dat fuga la bicarbonat. Nu a funcționat, pata a rămas la locul ei, ce-i drept mult diluată, dar nu suficient cât să mai pot purta tricoul.

10. Bicarbonatul curăță de grăsime hota aragazului

Fals. Am încercat mai întâi pe un colț al hotei de bucătărie. Am folosit o pastă fină și destul de apoasă, tocmai pentru a proteja metalul. Ce să vezi?? Bicarbonatul a zgâriat aluminiul, iar mâzga de grăsime s-a întins peste tot… Hota am cumpărat-o recent – aici găsești o mulțime de modele – și mi-ar fi părut tare rău s-o distrug doar pentru că așa spun unii, că bicarbonatul e detergent universal.

 

11. Bicarbonatul elimină mirosul care vine pe ţevi şi conducte

Flas. Am încercat și nu a funcționat. E ca și cum aș fi turnat apă chioară. Când vine miros, vine și cu asta basta!! Nu ai ce să faci! Problema nu este de la tine din casă, este o situație frecventă, care apare mai ales în imobilele vechi și stă doar în puterea administrației blocului să găsească o rezolvare. Nu te baza pe bicarbonat, ci pe administrator!!

Fals. Hai să fim serioși! Litiera miro

12. Bicarbonatul elimină mirosul din litiera pisicii

Litiera pisicii miroase indiferent ce ai face. Cu o singură excepție: să o speli cât mai des. Am încercat și eu trucul cu bicarbonatul mai mult de curiozitate și în joacă pentru că spălarea litierei cu burete și detergent este obligatorie. Așa că, până nu am îndepărtat tot nisipul și până nu am frecat cu buretele, până nu am folosit detregnt și nu am clătit bine, mirosul nu a dispărut.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns