Moderna, efecte adverse. Ce-am simțit după vaccinare

Moderna, efecte adverse. Ce-am simțit după vaccinare

Moderna efecte adverse. Persoană care se vaccinează anticovid-19 cu Moderna
Efectele adverse după rapelul cu Moderna au fost moderate și au durat o zi

Moderna, efecte adverse? Da, am avut, dar îți spun sincer că m-aș vaccina din nou anti Covid-19 dacă ar fi nevoie, decât să risc o internare în spital, eventual pe secția ATI. M-am vaccinat cu Moderna, prima doză, la 14 februarie și rapelul l-am făcut o lună mai târziu, pe 14 martie. Centrul de vaccinare – undeva la marginea orașului Ploiești, în cadrul fostului liceu Ludovic Mrazek. Și au existat și câteva efecte nedorite, dar necesare, semn că organismul a reacționat. Ți le voi spune și ție aici, ca să știi știi la ce să te aștepți și să nu mai crezi în toate nenorocirile pe care le auzi în jur. 

Inițial, când mi-am făcut programarea – eu am fost imunizată în etapa a doua a vaccinării anti Covid 19 – trebuia să primesc serul Pfizer. Nu mi s-a spus dinainte, am dedus. Am fost însă amânată cu o săptămână și mi s-a administrat Moderna. Motivul? Dozele Pfizer primite de România erau pe final, altele urmau să ajungă în țară, dar în cantități mult mai mici decât era preconizat…prin urmare ce rămăsese pe stoc a fost păstrat pentru rapelul persoanelor care deja se imunizaseră. Sincer, neavând nici o preferință, nici nu prea m-a interesat de unde provine vaccinul.

Moderna, efecte adverse după prima doză

La ora 10.00, m-am prezentat la centrul de vaccinare din Ploiești. Am ajuns chiar puțin mai devreme, căci am venit cu mașina. Mă așteptam să fie coadă, să stau afară, în frig, cu orele, mă așteptam la o organizare proastă „a la România”. Surpriză! În fața mea erau două persoane, poate trei, iar tot procesul a durat cam jumătate de oră, cu tot cu completat declarația și monitorizarea de după.

Am intrat și portarul mi-a spus să iau un loc pe un scaun. Foarte amabil portarul. La câteva minute, vine o domnișoară asistentă și mă invită în cabinet. Era, de fapt, un hol lung, și chiar la intrare era plasat un birou de unde îmi zâmbeau alte două doamne. Mi-au spus bună ziua și bine ați venit – de parcă mă aflam în fața recepției unui hotel în cine știe ce vacanță. Dar mi-au plăcut și zâmbetul, și tonusul lor care mi-au dat sentimentul acela de „băi, o să fie bine”. Cum naiba să nu fie?? Mă vaccinam! După o așteptare atât de lungă, după atâtea angoase trăite…în sfârșit iată că se întâmplă minunea!! Cum m-am simțit? Entuziasmată de parcă aș fi fost injectată cu hormonul fericirii.

Mi s-a cerut cartea de identitate, am fost găsită pe liste și apoi, într-o altă încăpere – un fel de sală de clasă – am completat o declarație pe proprie răspundere despre starea de sănătate. Trebuie să bifezi mai multe chestii legate de afecțiunile de care suferi (sau nu) sub supravegherea unui medic. Se pare că el răspunde cam de tot ce se întâmplă pe acolo. E normal să fie foarte atent la ce completezi, căci în cazul unor probleme el e tras apoi de mânecă. În fine..ce s-o mai lungim…pui data, semnezi și asta e. Lângă mine, la măsuțe așezate departe unele de altele, erau alte persoane care treceau și ele prin același proces.

Apoi, cu declarația completată și cu buletinul în mână ești invitat în cabinetul de vaccinare. În încăperea  în care am intrat se făceau vaccinuri atât cu Moderna, cât și rapeluri cu Pfizer. Instant, m-am gândit ce s-ar întâmpla dacă o persoană programată pentru un anumit vaccin, l-ar primi din greșeală pe celălalt…(Asta, după cum știm, chiar s-a întâmplat, dar nu la Ploiești, ci la București). Clar s-au gândit și cei din centru, căci deasupra celor două scaune destinate pacienților erau lipite două afișe mari, pe care scria MODERNA și PFIZER. Ca să nu se încurce vaccinurile și vaccinații între ei. 

Cel mai nedureros vaccin făcut vreodată

Despre Moderna, efecte adverse auzisem ceva, dar nu mi-a fost frică. Încă de la început m-am gândit că voi trece prin tot ce va trebui și prin tot ce va fi nevoie.

Nu știu cât te doare când te vaccinezi cu Pfizer sau AstarZeneca, dar la Moderna nu simți nimic. Poate eram eu prea entuziasmată și nu mi-a stat gândul la durere..cine știe…cert e că Moderna a fost pentru mine cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut vreodată. Nu am simțit decât o mică presiune în braț când a intrat acul, iar apoi nimic. Durează în schimb destul de mult până când este injectat tot serul. Iar asistenta nu s-a grăbit deloc, de teamă să nu simt vreun disconfort. După injecție ți se aplică un plasture și ești trimis fuguța în camera de monitorizare. Trebuie să stai acolo timp de 15 minute sub supravegherea unei asistente în caz că ai ceva probleme și ai avea nevoie de ajutor. N-a fost cazul, evident. 

Practic, de când am intrat în centrul de vaccinare și până m-am întors la mașină a trecut cam jumătate de oră. Fără aglomerație, stat cu orele în picioare, fără incidente sau alte pățanii. Totul a decurs perfect organizat și rapid. 

În timp ce mă îndreptam spre casă am început să mă întrem oare cât timp va trece până la apariția reacțiilor. Sincer? Cam o oră, când a început, încet, încet să mă doară brațul în locul injectării. Și atât a fost. În rest nimic. După o zi, senzația a dispărut brusc. Dintr-o dată. 

Moderna, efecte adverse după rapel

Rapelul l-am avut 14 martie, fix după o lună. După ce am trecut prin același procedeu și am primit al doilea vaccin – la fel de nedureros – au apărut însă câteva reacții adverse despre care vreau să-ți povestesc. 

Nu am simțit nimic ieșit din comun peste zi. Nici măcar brațul nu mă durea. Chiar îmi făceam probleme serioase că organismul meu nu reacționează, nu produce anticorpi și nu a învățat nimic din ce i s-a inoculat la prima injecție. Mi-am făcut griji degeaba. Căci am avut o noapte destul de grea..

Despre Moderna, reacții adverse aș putea scrie destul de mult și detaliat. M-am trezit pe la ora două dimineața cu dureri musculare destul de serioase, cu durere în braț și febră. O febră mică, un 37 cu 5, poate 38. Am stat așa un timp, căci nu-mi venea să mă ridic din pat să iau un paracetamol din cauza frisoanelor. Dar, după ce am luat pastila, m-am mai liniștit și am adormit la loc. A fost un somn profund, cum ai când ești gripat, dar chiar și așa am simțit dureri în corp de fiecare dată când mă mișcam de pe-o parte pe alta. Plus durerea de la locul injectării care mi-a cuprins brațul până la cot.

La ora șapte dimineața ar fi trebuit să mă trezesc să-l duc pe Patrick la grădiniță, dar nu am fost în stare să mă ridic din pat. Pur și simplu nu mă țineam pe picioare și începuse să mă doară și capul. Mi-am luat temperatura: 37 cu 7. Hai că-i bine…hai că trece..și am mai luat un paracetamol. 

Am dormit, am dormit mult în acea zi și abia spre după amiază am reușit să mă ridic. Durerea de cap nu mi-a trecut decât a doua zi, la fel cu durerea în braț, la fel și durerile musculare. Alte simptome au fost dureri de oase și articulații și ceea ce nu credeam că mi se va întâmpla: deteriorarea gustului. Miros am avut tot timpul, dar gustul…Îți spun asta pentru că am încercat spre seară să gătesc ceva… Am făcut un borș de curcan și la felul doi spanac. Boșul mirosea a biscuiți și parfum, iar gustul lui…ceva oribil. Parcă beam apă cu bulion. Cât despre spanac…avea gust de apă cu zahăr. Parcă făcusem dulceață, nu felul doi. Nici gustul cafelei nu l-am simțit foarte bine, nici iaurtul cu fructe nu mai era ce-a fost cândva…Am trăit o senzația foarte ciudată: eram cam descumpănită. Oare am Covid? Oare m-am vaccinat fără să știu că sunt, de fapt, bolnavă? Nu de alta, dar începusem să și tușesc. Iar tusea m-a ținut vreo două zile. Și știam că nu se numără printre efectele adverse ale vaccinului. Poate a fost doar o coincidență…Eu m-am dus la vaccinare și puțin răcită.

M-aș vaccina din nou dacă ar fi nevoie

Una peste alta, nu mi-a fost bine deloc. Dar nu am avut parte de efecte adverse horror despre care multă lume vorbește panicată. Moderna mi-a produs o stare generală proastă, cu dureri musculare, dureri de cap, de oase și articulații, cu febră moderată, ușoare amețeli, ușoare probleme digestive, somnolență și deteriorarea gustului. Dar este normal să fie așa. Organismul reacționează. Asta ne dorim, nu? Să reacționeze în cazul în care s-ar putea întâlni, la un moment dat, cu virusul. Și m-aș vaccina din nou dacă ar fi nevoie. Aș trece oricând bucuroasă prin toate aceste efecte adeverse dacă ar trebui. Pentru că simptomele mele au fost floare la ureche față de cum se simte un om bolnav de Covid, care se află internat în spital. Mi-a fost rău, dar m-am gândit tot timpul la faptul că mai bine mă simt acum așa, o zi, poate două, decât să ajung doar un număr într-o secție ATI. 

Recunosc, în perioada asta a pandemiei am trăit multe stări anxioase. Cred că am avut chiar un atac de panică la un moment dat când mi-am imaginat că eu și soțul suntem internați în spital, iar copilul e luat în grija statului și plasat într-un orfelinat. 

A fost o perioadă dificilă, atunci, la început, când nu știam cu ce ne confruntăm (nici acum nu prea știm), când căutam înfrigurată noi și noi simptome ale bolii apoi verificam dacă le am și eu sau nu, când încercam disperată să păstrez curățenia în casă și spălam pe jos și de 10 ori pe zi. O perioadă groaznică de două luni timp în care m-am închis cu copilul în casă și ieșeam doar la balcon să luăm puțin aer…Atunci am început să citesc mult, să mă documentez, să caut informații.

Am aflat că odată internat în spital, un pacient bolnav de Covid trece prin tot soiul de alte analize și teste pe lângă tratamentul propriu zis. Nu știam, de exemplu, că proteina C reactivă ajunsă la un nivel peste normal indică infecția cu noul coronavirus și arată gravitatea bolii. Nu știam nici că această infecție are efecte devastatoare asupra plămânilor pe termen lung. Nu e ca și cum ai răcit și te-ai făcut bine. Dimpotrivă. Există un risc foarte crescut să rămâi cu sechele, să te resimți și după luni de zile de la vindecare. 

Schema de tratament pentru bolnavii Covid internați în spital

Recent, tot căutând informații  despre evoluția pandemiei, am descoperit schema de tratament în cazul pacienților bolnavi de Covid-19, elaborată de specialiști în medicină din Republica Moldova. Este un ghid – un protocol clinic instituțional provizoriu – pe care, recunosc, nu l-am citit din scoarță-n scoarță, dar am răsfoit din el suficient cât să realizez (din nou și pentru a mia oară) cât de gravă este această boală.

Schema de tratament concepută de medicii moldoveni din cadrul Institutului de Medicină Urgentă este extrem de complexă și diferă în funcție de gravitatea bolii. 

În primul rând, pacientul bolnav de Covid în stare gravă primește arhicunoscutul tratament antiviral cu Plaquenil sau Aluvia. Apoi, toți pacienții internați, indiferent de gravitatea bolii, primesc un antibiotic pe nume Azitromicină. Multor pacienți li se administrează hormoni corticosteroizi precum Dexametazonă sau Metilprednisolon. Pentru profilaxia candidozei și disbacteriozei la pacienții operați se administrează Fluconazol, iar împotriva durerii bolnavul este tratat chiar și cu morfină. Paracetamolul este administrat împotriva febrei, iar voma și greața sunt combătute, printre altele, cu metoclopramid. Pacienții internați la ATI și ventilați mecanic pot primi Diazepam sau Propofol, iar cei care prezintă risc de tromboză sau au probleme cu coagularea sângelui primesc Clexan sau Heparină.

Evident, schema de tratament este extrem de complexă, medicamentele sunt sunt mai multe și administrate în funcție de evoluția bolii și complicațiile care pot apărea.  Și nu vreau să insist prea mult căci ce am scris mai sus se aplică în cazurile mai ușoare ale bolii. Nu vreau să-mi imaginez ce înseamnă să fii la ATI.

Motiv pentru care, odată ce mi s-a confirmat programarea pentru vaccinare am simțit cea mai mare ușurare. A fost un sentiment pe care nu l-am mai trăit niciodată. Nici nu știu cum să-ți spun. Am simțit un soi de fericire, entuziasm, recunoștință pentru cineva invizibil care îmi dădea o șansă. O șansă să fiu împreună cu copilul meu, acasă, alături de familie, lângă cei dragi. Îmi venea să mulțumesc cuiva. Și le-am mulțumit asistentelor din centru și medicului de acolo. Și am scris și această poveste pentru oricine încă mai crede că Moderna are efecte adverse horror sau că în ser există cipuri. Pentru cei care au impresia că boala e doar o exagerare sau, mai rău, că nu există deloc. Există. Și e mortală.

Sursa foto: Arhivă personală

COMENTARII

Lasă un răspuns