Musaca grecească. Rețeta tradițională

Musaca grecească. Rețeta tradițională

0 1852
musaca grecească
Musacaua este una dintre cele mai delicioase preparate culinare grecești

Musaca grecească…sună bine, nu-i așa? Află că musacaua este una dintre cele mai populare mâncăruri grecești, pe cât de cunoscute și apreciate, pe atât de gustoase. Și poate fi consumată oricând, cu orice ocazie și la oră din zi. Rece, alături de o salată de crudități poate fi servită la micul dejun, iar caldă la cină. Musacaua, spre deosebire de alte preparate culinare, poate fi pregătită și savurată în aceeași zi sau poate fi congelată. E chiar recomandat să păstrezi o tavă pentru zilele în care ai invitați la masă și nu știi cu ce să-i servești. 

Musacaua este un fel de mâncare stratificat care conține legume și carne tocată. Nu ne este necunoscută, căci și la noi se gătește, însă după rețete vechi, autohtone. 

Însă, acum vorbim despre varianta greceasacă din straturi delicioase de cartofi, vinete, cașcaval, carne și sos bechamel cremos. Este adevărat că această rețeta te va pune puțin la muncă, dar gustul delicios merită tot efortul. Iată, pe larg, ce ai de făcut!

Musaca grecească. Rețeta tradițională. Ingrediente 

  • 3 vinete tăiate felii;
  • 3 cartofi curățați și feliați;
  • 2 căni de parmezan;
  • ulei de măsline;
  • sare, piper, oregano uscat;

Ingrediente pentru sos bechamel

  • 5 căni de lapte integral;
  • ¾ cană ulei de măsline;
  • ¾ cană făină;
  • ¼ linguriță nucșoară;
  • 1 cană parmezan ras;
  • 2 ouă întregi;
  • 2 gălbenușuri de ou;
  • sare și piper;

Ingrediente pentru compoziția de carne 

  • 1 ceapă tocată mărunt;
  • 5,6 căței de usturoi rași pe răzătoare;
  • ¼ cană ulei de măsline;
  • O cutie de roșii cuburi;
  • 1 linguriță de sare;
  • piper negru;
  • 1 linguriță de oregano uscat;

Mod de preparare musaca grecească 

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi în prepararea acestei delicioase rețete: 

Vinetele

Vinetele japoneze sunt recomandate pentru acest fel de mâncare iar asta datorită dimensiunilor și formelor lor. Însă putem folosi la fel de bine și vinete normale, pe care le găsim mult mai ușor. Când le cumperi, verifică-le bine înainte! Legumele trebuie să fie ferme, nici prea moi, dar nici prea tari, cu o coajă lucioasă și netedă. 

Taie vânăta în felii groase de 1,5-2 cm și pune-le la scurs într-o strecurătoare, după ce le-ai presarat cu sare. Sarea va ajuta la eliminarea mai rapidă a apei dar mai ales a gustului amar pe care îl au vinetele crude. Apoi, Lasă-le deoparte 20-30 de minute.

Cartofii 

În mod normal, feliile de cartofi folosite  la musacaua grecerască sunt prăjite însă la fel de bine acestea pot fi și coapte la cuptor. Prin urmare, taie cartofii în felii, nici foarte subțiri dar nici foarte groase, un cm ar fi de ajuns, așază-le într-o tavă pe o foaie de copt și presară deasupra puțin ulei de măsline. Asezonează pe ambele părți cu sare, piper și oregano iar apoi lasă cartofii la copt timp de 20-25 de minute sau până când îi poți pătrunde ușor cu furculița.

În tot acest timp te poți ocupa de carne. 

Pentru început, taie ceapă și călește-o în puțin ulei de măsline. Cam 10 minute ar trebui să stea pe foc. După ce se înmoaie și devine aurie se adaugă usturoiul tocat mărunt, apoi carnea de vită tocată, sare, piper și roșiile zdrobite. Se adaugă o cană cu apă, se acoperă vasul și se lasă la fiert timp de 20 de minute până când amestecul ajunge la o consistență groasă. Se mai amestecă din când în când ca să nu se lipească. 

Între timp, te poți întoarce la vinete. Probabil că feja s/aiu scurs de apă. Însă pentru a fi sigură că ai eliminat tot surplusul, presează feliile în șervete de hârtie. Apoi, prăjește vinetele într-o tigaie antiaderentă. Adaugă puțin ulei de măsline și lasă-l să se încingă bine înainte de a adăuga vinetele. Apoi, gătește-le până devin moi și prind o culoare maro-aurie. Rondelele trebuie să fie moi în mijloc. Încă o dată, după ce s-au prăjit, presează-le într-un prosop de hârtie pentru a elimina uleiul în exces. 

Musaca grecească
Sosul bechamel nu trebuie să aibă cocoloașe

Sosul bechamel

Pentru sosul bechamel vei avea nevoie de lapte integral, ulei de măsline, făină, nucșoară, parmezan ras, ouă întregi dar și gălbenușuri de ou.

Sosul bechamel pentru musaca grecească se prepară combinând făina și uleiul într-o cratiță antiaderentă. Pune recipientul pe foc și amestecă încontinuu ca să nu se lipească și nici să se ardă. După câteva minute adaugă laptele puțin câte puțin amestecând în continuu. Dacă torni tot laptele dintr-o dată vei vedea că sosul va fi plin de cocoloașe. Când amestecul devine omogen și cremos se mai lasă la fiert până se îngroașă. Apoi, se condimentează cu sare, piper și nucșoară și se ia de pe foc. 

Ouăle se bat într-un castron iar apoi se adaugă o cantitate mică de sos alb și fierbinte. Se amestecă bine, iar apoi se adaugă totul în sosul alb rămas.  Se pune și parmezanul și se amestecă din nou. 

Trebuie să ai o tavă de dimensiuni 9×13 cm sau pe aproape. Apoi, pe fundul acesteia se presară un strat de pesmet care va absorbi din lichidul lăsat de carne dar și de vinete. E un truc folosit de bucătari pentru a se asigura că preparatul nu iese apos. Iată cum se stratifică musacaua:

Pe fundul tăvii se pune pesmet. Se adaugă un strat de felii de cartofi copți, cașcaval ras, feliile de vinete prăjite, din nou un strat de cașcaval ras, compoziția de carne care se întinde uniform în toată tava, din nou rondele de vinete iar apoi se toarnă sosul bechamel. Dacă îți mai rămâne cașcaval, îl poți presara și pe acesta. 

Tava se da la cuptorul încins și se setează temperatura de 200 de grade. Se coace totul timp de 45, 60 de minute. 

Când vei scoate tava din cuptor, sosul bechamel va fi prins o culoare aurie. Musacaua se lasă la răcit și abia apoi se taie. Așteaptă cel puțin o oră înainte de a o servi. Dacă o vei tăia cât este fierbinte, se va destrăma în farfurie. 

Musaca grecească, un preparat care poate fi păstrat la congelator

Musacaua, înainte de a fi introdusă la cuptor, poate fi înghețată și păstrată pentru o viitoare cină. Acoperă tava cu o folie și da-o la congelator. În ziua în care vei dori s-o gătești scoate-o de la rece, las-o să se dezghețe bine, iar apoi coace-o cum o faci în mod obișnuit. Atenție! Nu este recomandat s-o congelezi cu tot cu sos bechamel. Însă, totul ține de gusturi căci dacă o faci, trebuie să știi că este în regulă, nu greșești cu nimic. 

Musacaua este un fel de mâncare principal cu tradiție veche în Grecia. Așa cum noi, românii, avem gustoșii mici de casă, sarmalele, mămăliga, bulzul ciobănesc , tochitura sau ciorba de burtă, ei au …musacaua. Iar cine merge în grecia și nu a gustat până acum din așa bunătate este obligatoriu s-o facă! Căci acest preparat simplu nu este unul banal, pete care să treci cu vederea, ci însăși chintesența tradiției culinare grecești. 

Sursa foto: Pinterest

COMENTARII

Lasă un răspuns