Despre obezitate. 4 boli grave cu care vine la pachet

Despre obezitate. 4 boli grave cu care vine la pachet

obezitate

Aproape 60% dintre români sunt supraponderali, iar de aici până la obezitate nu mai este decât un pas. Este concluzia unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății în 2022. Vorbim despre o cifră mai mult decât alarmantă, mai ales în contextul recentei pandemii de Covid, care ne-a ținut departe de mișcare, dar și de o alimentație sănătoasă. Cu alte cuvinte, am ieșit din pandemie mai grași, mai bolnavi și mai nefericiți. Căci obezitatea vine la pachet cu afecțiuni dintre cele mai grave, iar multe dintre ele afectează inclusiv psihicul. Iată care sunt cele mai mari riscuri ale acestei boli și ce e de făcut. 

Suferi de obezitate? Atenție la complicații!

Obezitatea nu înseamnă doar depuneri inestetice de grăsime pe abdomen, brațe sau picioare. Înseamnă că organismul este bolnav și suferă. Ar de aici până la apariția următoarelor afecțiuni – multe dintre ele foarte grave și letale- nu mai este decât o chestiune de timp.  

Obezitatea declanșează boli cardiace

Se știe că persoanele care suferă de obezitate au un risc extrem de crescut de a dezvolta,în timp, boli cardiace. Iar acestea sunt..fără număr! Însă riscul cel mai mare al kilogramelor în plus îl reprezintă infarctul miocardic.Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că grăsimea acumulată duce la îngustarea și blocarea arterelor. Iar arterele devin incapabile de a mai transporta sângele în inimă. Această situație trebuie tratată cu maximă seriozitate căci este foarte gravă și de ele mai multe ori, letală. 

Persoanele obeze, predispuse la diabet 

Odată instalată, obezitatea declanșează afecțiuni grave iar de multe dintre ele sunt ireversibile. Precum diabetul. Căci da, persoanele obeze prezintă un risc extrem de crescut de de a dezvolta diabet de tip II, iar cu această afecțiune sunt nevoite să trăiască apoi întreaga viață. Și nu au deloc o viață ușoară. Într-un stadiu avansat al bolii diabetul necesită un tratament complex și lungă durată, iar pe lângă medicamente, persoana respectivă este nevoită să-și schimbe total modul de viață. 

Femeile care suferă de obezitate prezintă un risc crescut de infertilitate

Despre obezitate și infertilitate 

Femeile care suferă de obezitate ar putea întâmpina greutăți dacă vor să devină mame. Căci kilogramele în plus cresc considerabil riscul de infertilitate. Creșterea în greutate poate fi considerată una dintre cauzele apariției sindromului ovarelor polichistice. Iar o femeie diagnosticată cu SOP au o ovulație neregulată o menstruație neregulată. De multe ori le este imposibil să rămână gravide pe cale naturală. Și mai rău este faptul că sindromul ovarelor polichistice crește și rata de avort spontan. În general însă obezitatea duce la dezechilibre hormonale iar de aici dificultatea de a rămâne însărcinată. 

Obezitatea afectează sistemul osos

Printre multe riscuri cu care vine la pachet obezitatea se numără și afecțiunile sistemului osos. O persoană cu prea multe kilograme în plus va resimți dureri la nivelul coloanei vertebrale dar nu numai. Osteoartrita este o afecțiune degenerativă prin care se macină cartilajul oaselor, iar în cele din urmă dispare cu totul. În acel moment, oasele ajung să se frece între ele, tesuțul este distrus iar de aici …durerile insuportabile. Osteoartrita poate afecta genunchii – și atunci vorbim despre gonartroză, poate afecta degetele, coloana vertebrală, șoldurile. Tratament pentru vindecarea acestei afecțiuni nu există căci vorbim despre o boală degenerativă, care se agravează odată cu trecerea timpului.

Însă, există soluții pentru ameliorarea simptomelor care pot fi dintre cele mai severe. Pacienții obezi vor trebui să scadă rapid în greutate, iar în același timp ar trebui să-și schimbe total modul de viață. Asta presupune o alimentație sănătoasă, odihnă și multă mișcare care poate fi făcută sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Din fericire există foarte multe cabinete la care poți apela. Aici unde se efectuează o mulțime de proceduri prin care se tratează diverse afecțiuni precum torticolis, genu valgum, diverse afecțiuni reumatice, tulburări de postură etc. 

Durerile provocate de această afecțiune osoasă pot fi calmate și prin fizioterapie. Procedura se efectuează de către specialiști, în cabinete medicale de specialitate, policlinici sau spitale.

Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile grave pe care le provoacă obezitatea însă mai sunt și altele care afectează psihicul. Depresia este cea mai gravă. 

Cine suferă de obezitate trebuie să se trateze urgent. Potrivit studiilor, anual cei mai mulți oameni mor din cauza unor boli asociate cu obezitatea.

COMENTARII

Lasă un răspuns