Cât te costă și cum organizezi o petrecere de botez acasă

Cât te costă și cum organizezi o petrecere de botez acasă

0 12727

Ne-am hotărât să-l botezăm pe Luca anul acesta, până-n Crăciun, iar decizia a fost luată rapid, de pe-o zi pe alta. Și, cu toate că evenimentul a fost pus la punct în doar câteva zile, totul a ieșit perfect, chiar mai bine decât mă așteptam. Ai spune că o petrecere acasă, în cerc restrâns, alături de familie și prieteni este mult mai ușor de organizat decât cea ținută la un restaurant. Ei, află că lucrurile nu sunt deloc așa. Dimpotrivă. Pentru că tu trebuie să te ocupi de absolut tot!

Duminică: Am ales biserica și preotul

Am început săptămâna în forță alegând biserica cea mai apropiată de casă. Iar asta din mai multe motive. În primul rând, distanța foarte scurtă, de câteva minute cu mașina, m-a ajutat să câștig timp și pentru alte lucruri pe care le aveam de făcut în ziua respectivă. În al doilea rând, am încercat să-mi stresez copilul cât mai puțin posibil, iar un drum lung cu siguranță l-ar fi obosit mult mai mult. Apoi, am încercat să-l feresc pe cât pot de frig și curent, având în vedere că afară e decembrie, iar el urma să fie cufundat cu totul în apă. Astfel că, dimineață am dat o fugă să vorbesc cu preotul. Acesta mi-a spus cât costă taxa pentru un astfel de eveniment – 400 de lei – și mi-a dat o listă cu obiectele care trebuie aduse de nași la biserică în ziua botezului: săpun, prosop, ulei de măsline, fașă etc. Printre obligațiile nașilor se numără plata acestei sume de bani (pentru care vor primi o chitanță), cumpărarea lumânării de botez și a trusoului pentru bebeluș.

Luni: Am găsit un fotograf și un cameraman

Botezul copilului tău este un moment unic, pe care vei dori din când în când să-l retrăiești. Așa că de la eveniment nu pot lipsi fotograful și cameramanul care să surprindă ceremonia religioasă, cele mai reușite momente acasă, dar și tradițiile și obiceiurile care se practică. Tariful pentru filmat și fotografiat acasă, la biserică și din nou acasă a fost de 800 de lei, iar în general ofertele se învârt cam în jurul a 200 de euro. Cel puțin. Am găsit pe internet mai multe oferte și am ales un preț care să se încadreze în bugetul nostru destul de restrâns. Apoi, am sunat, am întrebat dacă fotograful și cameramanul ar fi disponibili în ziua botezului și la ora respectivă. Și uite cum în zece minute am rezolvat și această problemă.

Marți: Ne-am invitat rudele și prietenii

Toată ziua de marți a fost ocupată cu telefoane, mesaje, mailuri, convorbiri prin toate mijloacele posibile pentru a invita rudele și prietenii la biserică, iar apoi acasă, să ciocnim un pahar cu vin. S-au strâns în jur de 15 de persoane care nu aveau cum să încapă în micul nostru apartament. Așa că am stabilit să-i chemăm pe rând, unii sâmbătă, după biserică și alții duminică. Le-am explicat că altfel ne este imposibil și am avut noroc că toată lumea a fost înțelegătoare (nu s-a supărat nimeni). Astfel, am hotărât ca după ceremonia religioasă să ne întoarcem acasă împreună cu bunicii și nașii copilului, urmând ca a doua zi să petrecem alături de unchi, mătuși și prieteni foarte apropiați.

Miercuri: Meniul – bufet suedez 

Pentru că știam deja numărul invitaților, am contactat mai multe firme de catering și am cerut mai multe oferte pentru un bufet suedez. În cele din urmă, după lungi discuții și calcule am ales un meniu de 8 euro de persoană și am cerut firmei respective să aducă platourile cu aperitive vineri seara – pentru petrecerea de sâmbătă – și sâmbătă seara pentru petrecerea de duminică. Am plătit în plus o taxă de transport de 50 de lei. Mare atenție de comanzi pentru că pot exista persoane care să fie vegetariene. Tot miercuri am dat o fugă la supermarket și am cumpărat vin roșu, apă minerală, apă plata, cafea, sucuri acidulate și neacidulate, șervețele cu model haios și, pentru că se apropie Crăciunul, o coroniță din crengi de brad cu care am decorat masa festivă.

Joi: Am pregătit camera copilului 

Nu îți ia mult această activitate, dar trebuie să fii atentă la unele detalii. De exemplu, pune undeva la vedere jucăriile celui mic, anumite hăinuțe și lucrușoare pe care le dorești fotografiate sau filmate. Ascunde lucrurile inutile sau care nu au ce căuta în camera copilului. În caz contrar, să nu te superi dacă în film și în fotografii vor apărea pungi, hârtii, ambalaje etc. Dacă fotograful nu are experiență, nu-ți va atrage atenția. Eu am pus la vedere pantofiorii bebelușului, cutiuța din lemn pentru șuviță, cartea Micul Prinț, câteva jucărioare colorate și din pluș, costumașul cu care l-am îmbrăcat când am mers la biserică.

Vineri: Ultimele cumpărături

O să insist puțin asupra acestui lucru – alegerea hăinuțelor cu care duci bebelușul la biserică – pentru că poți avea surprize neplăcute. Despre ce este vorba? Inițial, pentru că mă grăbeam și nu aș fi avut timp să cutreier magazinele din oraș, am comandat costumașul online, dar, din păcate, alegerea s-a dovedit a fi foarte neinspirată. Copilul meu poartă măsura 62 și, evident, am ales un costumaș pentru această mărime. 275 de lei am plătit pentru hăinuțe care, deși au fost de calitate, nu i s-au potrivit copilului deloc. Pantalonașii nu au fost croiți pentru pamperși, au avut talia foarte joasă și nu l-au încăput pe bebe. Nu mai punem la socoteală faptul că erau mult prea lungi. Cămășuța nu îl cuprindea la primul nasture, cel de la gât, papionul la fel, căciulița era uriașă, pentru un copil de cel puțin un an. Cu alte cuvinte, un eșec total! Am returnat rapid produsul și am fugit în oraș să caut ceva pe mărimea lui Luca. Am ales un alt costumaș care m-a costat 330 de lei. Atenție! Am vorbit cu vânzătorii și i-am întrebat dacă pot returna produsul în cazul în care nu-i vine bebelușului și dacă îmi pot primi banii înapoi. Răspunsul? Un NU categoric! Tot în această zi, seara, au venit paltourile cu mâncare pentru a doua zi. Micul nostru bufet suedez a fost păstrat la rece în frigider alături de apă și sucuri. Vinul l-am păstrat la temperatura camerei.

Sâmbătă: Timp și pentru tine

Sâmbătă am fost programați la biserică la ora 11.15, timp suficient să dau o fugă până la salon pentru manichiură, coafat și machiaj. Fiind un eveniment de zi, organizat acasă, am ales o manichiură french, un machiaj discret și o coafură cu bucle lejere. Ca și bijuterii poți purta o pereche de cercei precum cei de aici, o brățară sau un colier fin și discret. Alege o ținută comodă, în care să te simți bine, care să-ți ascundă anumite părți ale corpului de care nu ești foarte mulțumită. Poți purta pantofi cu toc, o rochie pe corp, în culori deschise sau vesele. e totuși un botez. Evită culori precum gri, albastru închis, maro închis, negru. De la biserică am pornit spre casă și timp de câteva ore am reușit să-mi întrețin invitații – bebe a dormit liniștit în pătuțul lui proape întreaga zi.

Duminică: Prima băiță după botez

Tradiția spune că bebelușul nu trebuie îmbăiat în ziua botezului, ci a doua zi. Așa cum cere obiceiul, în cădiță am pus petale de flori, miere, un pumn de orez și verighetele noastre. Dacă părinții copilului sunt doar logodiți, mama poate pune în apă inelul de logodnă. Iar dacă nu a primit încă un inel de logodnă, Crăciunul este un moment ideal pentru a fi cerută în căsătorie. Romatic, nu? Iată în video-ul de mai jos cum afli măsura inelului, pentru a-i face iubitei tale cea mai frumoasă surpriză de sărbători!

 

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns