Poliartrita reumatoidă. Cauze, simptome, tratamente și alte remedii naturiste

Poliartrita reumatoidă. Cauze, simptome, tratamente și alte remedii naturiste

persoana care sta cu mainile incrucisate

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, care afectează articulațiile de la degete, mâni și picioare, producând roșeață, inflamare și durere. Deși nu există un tratament care să vindece această afecțiune, din fericire pacientul are la dispoziție multe remedii și tratamente care-i încetinesc evoluția și ameliorează simptomele. Iată care sunt acestea.

Ce este poliartrita reumatoidă 

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care se agravează în timp și care afectează în primă fază articulațiile, iar apoi întregul organism. Practic, sistemul imunitar începe să atace în mod eronat încheieturile. Acestea se inflamează, se umflă, iar durerea nu este deloc de neglijat. Dimpotrivă.Vorbim despre o durere cronică care poate fi atât de severă încât să afecteze serios calitatea vieții. În ultimă fază, neținută sub control, această boală începe să afecteze și alte organe ale corpului printre care plămânii, ochii sau inima, iar în cele din urmă duce la deces.

Încă nu s-au descoperit cauzele apariției poliartritei reumatoide și nici motivele pentru care sistemul imunitar începe deodată să atace organismul, însă moștenirea genetică este unul din factorii de risc. O altă ipoteză aduce în discuție existența unui virus sau a unei bacterii care ar declanșa această boală.

Factori de risc

Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații și aici vorbim despre femei cu vârsta de peste 60 de ani, dar și femei care nu au născut niciodată. Printre alți factori de risc se numără și obezitatea, fumatul sau fumatul pasiv în copilărie.

Complicații

Persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă au un risc mult mai crescut de a suferi de boli de inimă și obezitate. Mai mult, pacienții obezi au risc crescut de a face diabet sau de a avea probleme mari cu tensiunea arterială. Printre alte complicații se numără ruptura de tendoane, sindromul de tunel carpian, stres, anxietate, drepresie, inflamații extinse în corp care ating plămânii, inima,vasele de sânge, ochii, etc.

Simptome

Printre simptome se numără: rigiditate și umflături ale mai multor articulații însoțite de durere, deformarea articulațiilor, febră, pierderea mobilității, pierderea în greutate, slăbiciune, o permanentă stare de rău, instabilitate la mers. De obicei, poliartrita reumatoidă afectează articulațiile simetrice. Cu alte cuvinte, vor fi afectate abele încheieturi ale mâinilor, ambele coate, ambii genunchi sau glezne. Uneori, aceste simptome apar și dispar, sunt mai puternice sau scad în intensitate. În perioadele de remisie a bolii, acestea pot dispărea cu totul. Din păcate însă, mai devreme sau mai târziu, ele revin și pot fi și mai severe. Mai multe detalii și informații în plus găsești în acest articol.

femeie care intinde o saltea ide yoga

Remedii naturale 

Potrivit unui ghid medical dat publicității în anul 2014, pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă și care urmează tratamente de fizioterapie reușesc să țină sub control boala, dar și simptomele. Această formă de recuperare medicală include exerciții de stretching și anumite exerciții fizice.

Streching

Exercițiile de întindere a mușchilor din jurul articulațiilor afectate pot reduce semnificativ simptomele bolii. Un studiu publicat în anul 2015 în revista Health Technology Assessment a demonstrat că exercițiile de stretching urmate sub îndrumarea unui specialist atenuează atât durerea resimțită, cât și inflamarea și umflarea articulațiilor de la mâini. Atenție, însă! Nu încerca să faci astfel de mișcări acasă, de capul tău, fără a fi asistată de un fizioterapeut, deoarece anumite exerciții ar putea, în loc să te ajute, să-ți facă mai mult rău!

Anumite exerciții fizice

Exercițiile de stretching pot fi completate de anumite exerciții fizice ușoare, care, de asemenea, trebuie efectuate sub îndrumarea unui fizioterapeut. De exemplu, activități precum înotul sau ciclismul întăresc mușchii din jurul articulațiilor afectate, iar simptomele pot fi ținute destul de ușor sub control. Însăși evoluția bolii poate fi încetinită.

Comprese reci și calde

Un remediu care ameliorează temporar durerea resimțită, umflăturile, roșeața și inflamațiile constă în aplicarea de comprese reci sau calde pe zona afectată. Poți încerca ambele variante ca să vezi care dintre ele te ajută cu adevărat. Sau poți încerca o alternare rece – cald. Evită însă să aplici cuburi de gheață direct pe piele! Acestea ar trebui învelite într-un prosop.

Odihnă, dar cu măsură

Când te dor articulațiile, ai nevoie de odihnă, dar un repaos îndelungat duce la o agravare a bolii și simptomelor. Te vei simți și mai anchilozată. Evită sedentarismul dar, în același timp, ferește-te de efort deosebit. Trebuie să existe un echilibru, o balanță între odihnă și mișcare.

Schimbări ale stilului de viață

Persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă ar trebui să evite stresul fizic, dar și stresul emoțional. Indicat ar fi să începi să practici yoga, tai chi sau să-ți aloci o oră pe zi pentru meditație.

legume pe o masa din lemn

Dietă 

Unul dintre simptomele poliartritei reumatoide este inflamarea articulațiilor, iar o dietă cu efecte antiinflamatorii este mai mult decât indicată. Într-un studiu publicat în anul 2015 specialiștii au atras atenția că o dietă vegană bogată în legume și fructe proaspete, cereale integrale, oleaginoase și semințe reduce semnificativ inflamațiile din jurul articulațiilor.

ulei de peste

Suplimente alimentare

Uleiul de pește de apă rece precum somon, ton, cod sau hering conține o cantitate foarte mare de Omega3 și acizi grași. Aceste elemente previn, combat și reduc inflamațiile care îți afectează articulațiile. Evident, ajută inclusiv la ameliorarea durerilor. Într-un studiu publicat în anul 2010, specialiștii au explicat pe larg care sunt efectele benefice ale uleiului de pește în combinație cu anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Astfel, cercetătorii englezi de la Universitatea Cambridge au descoperit că acest tratament asociat combate sensibilitatea crescută de la nivelul articulațiilor afectate, amelioreaza inflamațiile, reduce umflăturile și durerea.

Tămâie indiană sau Boswellia Serrata

Boswellia Serrata, cunoscută și sub denumirea de tămâie indiană, aparține unei familii de rășinoase, copaci renumiți pentru uleiul lor aromatic. Boswellia Serrata are puternice proprietăți antiinflamatorii care ajută la ameliorarea durerilor, dar și a altor simptome. Copacii Boswellia sunt originari din America de Nord și Orientul Mijlociu, dar specia despre care vorbim crește în pădurile uscate și montane din vestul și centrul Indiei. Copacii Boswellia au o scoarță groasă care produce o substanță gumată, cauciucată ce conține zaharuri naturale, uleiuri esențiale și mai mulți acizi triterpenici cunoscuți sub denumirea de acizi Boswellici. Aceștia sunt sursa proprietăților medicinale ale Boswelliei.

tumericTumericul și curcumina

Ai spune că tumericul și curcumina sunt unul și același lucru, dar te înșeli. Tumericul este o plantă, un condiment asiatic foarte cunoscut și apreciat atât datorită proprietăților sale curative – combate, printre altele, inflamațiile – cât și pentru savoarea pe care o dă anumitor preparate culinare. Este ingredientul principal al sosului curry. Curcumina este cel mai puternic și activ ingredient al tumericului. Evident, curcumina în stare pură are efecte benefice asupra organismului mult mai puternice, fiind esența în stare pură a acestei plante. Atât tumericul cât și curcumina se pot folosi ca și suplimente alimentare. Atenție,totuși! Persoanele care urmează tratamente anticoagulante și de fluidizare a sângelui artrebui să evite tumericul.

Probiotice

Și probioticele au efecte benefice care ajută la ameliorarea simptomelor poliartritei reumatoide. În urma unui studiu efectuat în anul 2014, specialiștii au descoperit că administrarea de Lactobacillus casei 01 timp de opt săptămâni duce la o ameliorare vădită a bolii. Astfel, sunt recomandate să facă parte din dieta zilnică iaurtul, chefirul, dar și murăturile. Evident, se pot administra și sumplimente alimentare, dar acestea ar trebui luate doar după ce ai consultat un medic.

persoana care ia pastile

Tratament 

Prin tratamentele care se administrează se urmăresc mai multe obiective: reducrerea durerilor, a inflamațiilor și umflăturilor, încetinirea procesului de deteriorare a articulațiilor și menținerea mobilității încheieturilor. Majoritatea pacienților care suferă de poliartrita reumatoidă primesc tratamente combinate, atât terapii convenționale, cât și complementare. Însă, pentru că această boală este progresivă, devenind în timp din ce în ce mai gravă, și tratamentele sunt uneori destul de intensive. Câteodată, medicii prescriu medicamente chiar și cu trei luni înainte ca afecțiunea să fie diagnosticată. Motivul? Cu cât se intervine mai devreme, cu atât este încetinit și procesul de degradare a articulațiilor.

Este esențial să consulți un medic înainte de a lua orice medicament, supliment alimentar sau înainte de a urma orice terapie. Dacă ai cea mai mică bănuială că suferi de această afecțiune, fă-ți o programare la un cabinet ortopedie sau reumatologie și cere părerea unui specialist. Nu uita că este foarte important ca această boală să fie descoperită într-un stadiu incipient, cât mai devreme. Cu cât este tratată mai târziu, cu atât riscul de deces este mai mare.

Sursa foto: Pexels, Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns