Pregateste casa de primavara!

Pregateste casa de primavara!

A venit primavara, iar tu trebuie să începi curăţenia generală. Află cum trebuie să te organizezi pentru ca locuinţa ta să fie „lună” într-un timp cât mai scurt. Mimi iti da câteva sfaturi care-ţi vor fi de ajutor. Ascult-o pe Mimi!

 

Şterge praful!

În primul rând, trebuie să scapi de tot praful acumulat la tine în casă în timpul iernii. Aspiră colţurile pereţilor, şterge praful de pe mobilă. Nu uita să cureţi foarte bine canapelele şi fotoliile, mai ales dacă acestea sunt tapiţate cu material textil. Praful se  acumulează şi în spatele obiectelor de mobilier, după şifonier, dulapuri, pat sau noptiere dar şi în spatele obiectelor electrocasnice precum aragaz, frigider, maşină de spălat. Foloseşte aspiratorul, cârpe din bumbac umede, pămătuf cu peri moi şi nu uita să lustruieşti lemnul cu Pronto.

Curăţă mocheta şi covoarele

Covoarele şi mocheta adună în fibrele lor praf, acarieni, resturi alimentare – un mediu propice dezvoltării microbilor şi bacteriilor. Aspiră covorul pe ambele părţi, iar apoi împrospătează-i culoarea folosind o soluţie din apă şi oţet. Pentru o curăţenie şi mai riguroasă, scoate covorul pe bătătorul din faţa blocului şi scapă de tot praful acumulat.

Spală geamurile

Geamurile sunt prafuite, pătate şi nu mai au strălucirea de odinioară? Foloseşte produse naturiste precum bicarbonatul de sodiu sau, dacă nu, poţi opta pentru soluţii pe care le găseşti în magazine. Curăţă geamurile de praf dar nu uita de rame şi tocuri. După ce ai îndepărtat primul strat de praf, folosind o cârpă umedă, poţi insista cu o altă cârpă curată în locurile în care mizeria încă mai persistă. Pentru a da strălucire geamurilor curăţă-le folosind alcool medicinal.

Spală draperiile şi perdelele

Perdelele şi draperiile trebuie spălate pentru a fi curăţate de praful adunat în timpul iernii. Pentru că stau în imediata apropiere a geamurilor, sigur sunt murdare, chiar dacă nu se observă la prima vedere.

Scapă de molii

Dacă faci curat în dulap şi-ţi organizezi garderoba este posibil să găseşti cuiburi de molii. Scoate toate hainele din dulap, curăţă interiorul cu o cârpă umedă şi presară naftalină parfumată sau levănţică. Aşază hainele împăturite şi sortate pe rafturi. Nu aglomera dulapul cu prea multe obiecte de îmbrăcăminte.

Aruncă obiectele inutile

Ai adunat de-a lungul timpului tot felul de obiecte care nu-ţi mai sunt azi folositoare. De la reviste şi ziare, de la tot felul de obiecte învechite, până la cutii sau mici decoraţiuni de casă care nu-ţi mai sunt pe plac. Locul lor? La gunoi! Nu-ţi încărca locuinţa cu lucruri inutile, care ocupă spaţiul degeaba. Casa ta trebuie să fie cât mai aeristă şi să miroasă a proaspăt.

Ce sa folosim? Produse naturale sau chimice?

Produsele naturale de curăţat sunt la fel de eficiente ca şi cele pe care le găseşti în comerţ. Nu trebuie decât să ştii cum să le foloseşti. Apelează cu încredere la suc de lămâie, bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă, oţet de mere. Împrospătează aerul folosind citrice dar şi boabe de cafea.

Vanish, Clit Bang, Triumf, Cif, Domestos…toate aceste produse de curăţat se găsesc în aproape orice magazin. Dacă le foloseşti, protejează-ţi mâinile cu mănuşi de cauciuc pentru că substanţele chimice îţi pot irita pielea.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns