Ghid util pentru părinți. Uite cum să-l pregătești pe cel mic pentru...

Ghid util pentru părinți. Uite cum să-l pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală!

0 940

Începerea școlii este, cu siguranță, un eveniment important din viața copilului tău, iar emoțiile pe care le trăiește sunt foarte mari. De aceea va trebui să ai mare grijă pentru ca această nouă etapă din viața celui mic să decurgă cât mai ușor și fără surprize neplăcute. Școala trebuie să fie o bucurie, nu un motiv de teamă, angoase și anxietate. Uite cum să-l pregătești pentru a face față schimbării!

copii scoala bunExplică-i ce înseamnă școala!

Vorbește din timp cu copilul tău despre începerea școlii. Încearcă să fii pozitiv! Povestește-i despre aventurile tale la școală, despre peripețiile prin care ai trecut, despre emoțiile care te-au încercat și pe tine când erai de vârsta lui. Cel mic trebuie să se obișnuiască din timp cu ideea de școală, cu responsabilitățile pe care le presupune viața unui elev. Școala nu trebuie să reprezinte o corvoadă, o sperietoare, ci dimpotrivă, mersul zi de zi la clasă ar trebui să fie un moment pe care cel mic de abia îl așteaptă. Nu-l speria spunându-i că dacă va lua note mici va fi pedepsit, nu o transforma pe doamna învățătoare într-un bau-bau! Copilul trebuie să știe că așa cum părinâii merg la serviciu, copiii merg la școală. Iar ideea de școală trebuie privită ca pe ceva absolut firesc și normal în viața lui.

copil scoala 2Mergeți împreună până la școală

Pentru a se obișnui cu drumul și locurile, ar fi bine să mergeți de câteva ori la școală, într-o scurtă vizită. Arată-i clădirea școlii, plimbați-vă prin curte și, dacă este posibil, vizitează câteva săli de clasă. Cel mic va fi foarte curios să știe cum arată băncile, tabla, catedra etc. În acest fel, copilul va ști din timp la ce să se aștepte în prima zi de școală.

rechiziteMergeți împreună la cumpărături

Îl poți implica pe cel mic în achiziționarea rechizitelor pentru școală. Stabilește o zi în care să mergeți împreună la magazin pentru a proba și cumpăra hainele care vor compune uniforma. Tot în aceeași zi alegeți ghiozdanul, penarul, creioanele etc. Astfel, copilul tău va fi entuziasmat de începerea școlii și va alege singur produsele de care are nevoie. Se va simți responsabil, implicat, va fi mândru că este băgat în seamă, că părerea lui contează pentru tine. Lasă-l să-și aleagă rechizitele care îi plac, dar fii foarte atentă la calitatea acestora! De exemplu, alegerea ghiozdanului poate fi foarte dificilă deoarece trebuie să cumperi un produs sigur, de calitate și care nu-i va afecta copilului postura sau chiar sănătatea.

copil care doarmeStabilește-i un program mai strict

Cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii, încearcă să stabilești o rutină pentru școală. În cazul în care programul era mai relaxat pe timpul verii, poți stabili o oră de culcare. Cel mic trebuie obișnuit să se culce mai devreme, în jurul orei 21.00 și să se trezească mai devreme, în jurul orei 07.00, deoarece clasa pregătitoare începe de dimineață. Limitează-i timpul petrecut în fața televizorului sau a calculatorului! De asemenea, mesele trebuie luate la ore fixe, în așa fel încât să nu simtă nevoia să ronțăie în timpul orelor.

mama si copil povestiJucați-vă de-a școala

Încearcă să-l introduci în atmosfera de la clasă jucându-vă de-a școala. Pune-l să coloreze, să deseneze, să scrie, să învețe o poezie sau un cântecel, spune-i o poveste scurtă, iar apoi pune-l pe el să ți-o povestească. Obișnuiește-l cu învățatul în joacă și nu din obligație. Dacă are întrebări, orice fel de întrebări cu privire la doamna învățătoare, colegi, program, materii, activități răspunde-i detaliat și fără ocolișuri. Spune-i că va trebui să învețe, să asculte, să fie ordonat, punctual, va trebui să-și facă temele, să fie cuminte, să nu vorbească în timpul orelor. Dar, în același timp, la școală își va face prieteni noi, va învăța lucruri noi, se va și juca foarte mult, iar momentele petrecute în clasă vor fi distractive, nicidecum plictisitoare.

COMENTARII

Lasă un răspuns