Produse bio pentru bebeluși. Ce mănâncă ăla micu?

Produse bio pentru bebeluși. Ce mănâncă ăla micu?

0 2071
bebelus

Diversificarea se apropie cu pași repezi, iar tu cam ești în pană de idei. Știi ce trebuie să-i dai să mănânce celui mic, dar mai greu e să te decizi asupra altor aspecte: ai vrea să optezi pentru alimente bio, însă nu prea știi ce să alegi și de unde să cumperi. Iată câteva sfaturi pentru  o alimentație corectă și sănătoasă!

Diversificarea începe la 6 luni. Cel puțin acesta este sfatul medicilor pediatri. Dacă cel mic se apropie de vârsta la care ar trebui să primească alimente semisolide, iar apoi solide, iată ce produse bio ai putea cumpăra de la magazin – și gustoase, și sănătoase!

Ce sunt produsele BIO

Produsele BIO se mai numesc produse ECO sau produse organice. Motivul pentru care există 3 denumiri distincte este că fiecare din ele reprezintă țara în care sunt folosite. De exemplu, denumirea BIO este folosită în principal în spațiul franco-german, termenul organic este folosit mai mult în Anglia, iar eco este termenul adoptat și în România. Certificarea acestor produse se face după un set de reguli general valabile în toată lumea, de către organisme de stat sau private, acreditate pentru evaluarea conformităţii produselor.

Produsele bio sunt produse care nu conțin pesticide, fertilizatori sintetici, antibiotice sau hormoni de creștere. Organismele modificare genetic nu fac parte din această categorie de alimente bio. Plantele sunt crescute într-un sol fertilizat cu îngrășământ natural. 

Cereale integrale

Poți începe diversificarea cu cereale integrale solubile care se dizolvă în lapte. Sunt extrem de sănătoase, țin de foame și sunt perfecte pentru reglarea tranzitului intestinal, căci conțin multe fibre. Alege, pentru început, cereale fără gluten: orez, hriscă, quinoa, porumb, amarant, ovăz, mei. Cantitatea de lapte trebuie să fie mică, în așa fel încât copilul să se obișnuiască cu mesele semisolide. Alege produse destinate celor mici, de la firme cunoscute și care să nu conțină nici zahăr, nici îndulcitori. Ferește-te de cerealele integrale cu arome, căci aceste suntt decât E-uri și chimicale. 

Fructe

Copilul, în perioada diversificării, va primi multe piureuri din fructe și legume. Alege produse bio dacă ai ocazia. Sau, alege produse naturale, crescute la fermă. pe cât poți, evită-le pe cele din import și mai ales pe cele care nu sunt de sezon. De exemplu, dacă ne aflăm în luna februarie, este evident pentru toată lumea că fructe precum căpșunile nu au ce să caute pe tarabe. Dacă găsești, acestea sunt aduse din import, umflate cu hormoni, colorate cu vopsea, injectate cu apă și fără nici un gust.  Nu sunt sănătoase pentru nimeni, în nici un caz pentru un copil. 

Fructele bio sunt acelea care cresc în copaci nestropiți cu pesticide, sunt acelea pe care le rupi din grădina de la țară.  

Legume

Din meniul bebelușului diversificat nu trebuie să lipsească legumele proaspete. În magazine, supermarket-uri și hypermarket-uri vei găsi produse ecologice, marcate, pe care nu ai cum să nu le recunoști.Cel mic trebuie să mănânce, pentru început piureuri din morcov, țelină, broccoli, păstârnac, apoi cartofi, dovlecel, etc. Când va mai crește puțin, va putea primi aceste legume fierte, nu pasate. Să le ronțăie în voie. Atenție! Ca și în cazul fructelor, încearcă să cumperi pentru copil doar legume de sezon și, de preferat, din România. Cel mai bine ar fi să cauți o fermă de unde să te aprovizionezi cu fructe, legume și verdețuri.

COMENTARII

Lasă un răspuns