Produse cosmetice de pe vremea bunicii. Ce foloseau femeile acum 60 de ani

Produse cosmetice de pe vremea bunicii, naturiste, extrem de eficace și de sănătoase, fără coloranți, arome, E-uri și alte chimicale ai și tu în casă. Poate nu bănuiești care sunt și cum le-ai putea folosi, dar ele există și-ți sunt foarte la îndemână. Ai putea să le încerci, nu ai nimic de pierdut. Dimpotrivă! Cosmeticele bio, din ingrediente naturale, detoxifică pielea și o întineresc cu câțiva ani buni.

Unt gras sau untură de porc pentru balsam de buze
Balsamul de buze pe care orice femeie îl are și îl folosește în ziua de azi era foarte greu de procurat spre imposibil pe vremea bunicilor noștri. Acum 50, 60 de ani, femeile foloseau unt, untură de porc și miere pentru tratarea buzelor uscate și crăpate. Aceste ingrediente emoliau și hidratau foarte bine mai ales că, în acele vremuri, nu existau E-uri și chimicale. Totul era bio. Astfel, seara, înainte de culcare, bunicile noastre cele cochete își masau buzele cu un praf de mălai pentru o exfoliere blândă și activarea circulației sângelui, iar apoi aplicau untură de porc, unt gras, caimac și chiar smântână. Ar fi interesant să-ți prepari și tu balsamul acasă, nu crezi? Măcar fă o încercare și vezi dacă ești mulțumită de rezultat. S-ar putea să ai o surpriză tare plăcută. Iar dacă vei prefera în continuare cosmeticele din magazin, alege măcar un balsam de buze bio.

Produse cosmetice de pe vremea bunicii: balsam de par cu ou și miere
Te-ai întrebat vreodată de ce bunicile noastre, chiar și multe dintre mamele noastre aveau toate părul lung? Într-adevăr, așa se obișnuia în acele vremuri, însă mai exista un motiv și anume faptul că aveau un păr foarte bogat și sănătos. Mai mare dragul să-l lași să crească! Și nu foloseau pentru îngrijire și întreținere produsele pe care le folosim noi azi, care mai de care mai inovatoare, ci produse de-a dreptul rudimentare. De exemplu, în locul șamponului foloseau săpun făcut în casă și se limpezeau cu apă din fântână sau apă de ploaie, adunată special în găleți mari pe care le lăsau afară, în aer liber. Pentru balsam de păr foloseau o mască de păr din ou amestecat cu miere și zeamă de lămâie. La final, părul devenea mult mai mătăsos, putea fi pieptănat și prins în coc.

Cremă de față din caimac
Bunica mea îmi povestea că pe vremea ei nu se găseau produsele pe care le avem noi azi și care ni se par indispensabile. Iar ce exista pe vremea aceea era foarte greu de procurat și numai femeile de la oraș își permiteau să le folosească. „Păi cine bătea atâta drum până la oraș pentru un așa fleac?” parcă o și aud spunând. Ea de tânără a avut probleme cu tenul, care era foarte uscat, iar pentru asta se ajuta cu ce găsea prin gospodărie. Crema ei de față, extrem de hidratantă și de hrănitoare, probabil de o mie de ori mai eficientă și mai sănătoasă decât ce folosim noi acum, era, de fapt, banalul caimac pe care îl strângea din vasele cu lapte de vacă, oaie sau capră lăsat la prins. Bunica se ungea cu caimac pe față, gât, decolteu, dar această grăsime era bună și pentru mânile aspre și crăpate de frig.

Vopsea de păr din frunze și coji proaspete de nuc
Părul lung și bogat întreținut cu produse bio era vopsit în același fel, adică naturist. Iar cele mai la îndemână produse erau frunzele sau cojile verzi de nuci. Acestea se fierbeau, se lăsau la infuzat, iar lichidul era folosit pentru clătirea părului. O altă variantă puțin mai sofisticată o reprezenta masca pentru păr cu efecte de colorare tot pe bază de frunze și coji de nuc. Bunica mea îmi povestea că aduna din grădină sau rupea din copac mai multe frunze pe care apoi le opărea și le toca mărunt. Frunzele se amestecau apoi cu miere, iar această compoziție era întinsă pe părul umed și lăsată să acționeze câteva ore bune. Părul căpăta reflexe castanii uimitoare. Și împotriva măreții exista un truc: tinctura de brusture cu care se masa scalpul.
Produse cosmetice de pe vremea bunicii pot fi folosite și azi, atunci când vrei să urmezi o cură de detoxifiere a pielii. În loc s-o bombardezi zi de zi cu chimicale și alte produse toxice, mai bine folosești ceva sănătos, natural și mult mai ieftin.
Sursa foto: Pixabay, Pexels