Protecția dinților copilului. Cele mai moderne soluții
Protecția dinților copilului reprezintă o prioritate pentru toți părinții care își doresc ca micuții lor să se dezvolte sănătos. Astfel că, prima vizită în cabinetul medicului dentist ar trebui făcută încă de la o vârstă fragedă, chiar de la apariția primului dinte de lapte, de obicei în jurul vârstei de șase luni. Această vizită este o etapă importantă pentru copii, deoarece cu cât întâlnirea celor doi este realizată mai din timp, cu atât experiența în cabinetul dentistului va fi, pe viitor, una pozitivă.
În ziua de astăzi, pedodonția sau stomatologia pediatrică a evoluat extrem de mult, iar tratamentele sunt realizate cu cea mai nouă aparatură. Chiar și cariile dentare pot fi prevenite din timp printr-o soluție modernă de tratament și anume sigilarea dentară, recomandă Dr. Ionuț Leahu, medic specialist.
Ce este sigilarea dentară
Sigilarea dentară este un procedeu stomatologic foarte rapid și nedureros care este recomandat imediat după ce apar primii dinți permanenți ai copilului. Sigilarea reprezintă un strat protector din material care se aplică pe suprafața dintelui pentru a-l proteja de resturile de mâncare sau de bacteriile care pot duce la apariția cariilor dentare. Aplicarea sigilantului în șanțurile dentare modifică suprafața dintelui care devine dreaptă, netedă, la același nivel cu ceilalți dinți.
Prin urmare, realizarea periajului devine mult mai ușoară. Resturile alimentare nu mai au unde să se strângă, iar șansele ca o carie dentară să apară sunt foarte mici. Sigilarea dentară îi asigură copilului de la o vârstă fragedă dințișori sănătoși și protejați de cariile dentare, cel puțin până ce el învață cum să aibă grijă singur de igiena sa orală. Materialele folosite pentru sigilarea dentară sunt rășini compozite sau ionomeri de sticlă, care protejează țesutul dentar datorită eliberării de fluor. Specialistul aplică materialul cu ajutorul unei seringi speciale, astfel încât copilul nu va simți nici un fel de durere sau disconfort.
Un lucru foarte important de reținut este faptul că odată sigilat, dintele trebuie să fie complet sănătos.
Protecția dinților copilului: aparatul dentar
Atunci când dinții sunt înghesuiți, periajul dentar este greu de realizat și astfel apare tartrul dentar sau placa bacteriană, care în timp duc la apariția cariilor dentare. Conform Kids Health, aparatul dentar reprezintă un tratament stomatologic foarte cunoscut pentru rezultatele pe care le aduce danturii copiilor. Acestea ajută la o aliniere cât mai corectă și sănătoasă a dinților, dar și la protecția acestora prin scăderea riscului de apariție a diferitelor probleme dentare.
Primul consult ortodontic este recomandat în jurul vârstei de șapte ani, însă purtarea unui aparat dentar este indicată în jurul vârstei de 8-9 ani, atunci când oasele maxilare și dinții se așază. În general, în cazul copiilor, aparatul dentar cu bracketi metalici este cel recomandat, deoarece este mai rezistent. În plus, brackeții metalici pot fi personalizați la fiecare consultație lunară, datorită culorilor variate ale elasticelor. După finalizarea tratamentului cu aparat dentar, dinții vor fi drepți, iar mușcătura va deveni normală. Totodată, copilul va putea mânca și mesteca corect cu toți dinții.
Importanța prevenției
Printre alte greșeli pe care unii părinți le fac atunci când este vorba despre copiii lor se numără și ignorarea sănătății orale. Mulți nu știu că protecția dinților copilului este esențială încă de la primul dinte de lapte, prevenția orală devenind de-o importanță maximă pentru o dantură puternică și sănătoasă. O educație în privința igienei orale este mai mult decât necesară. Ea începe acasă și continuă la cabinetul dentistului. Important este ca micuțului să îi fie explicat de ce e important să se spele pe dinți, cum să facă acest lucru și că vizita la cabinet poate fi lipsită de durere și chiar nostimă, dacă mergeți într-o clinică plăcută.
Sursa foto: Pixabay