Protejează-ţi sănătatea folosind corect aparatul de aer condiţionat!

Protejează-ţi sănătatea folosind corect aparatul de aer condiţionat!

0 809

Meteorologii au anunţat pentru această perioadă cod calbe şi portocaliu de caniculă. Cu siguranţă, în următoarele zile locuinţa ta se va transforma într-un adevărat cuptor iar aerul condiţionat va fi singura ta salvare. Însă, acesta poate deveni un real pericol pentru sănătate, dacă nu ştii cum să-l foloseşti corect. Mimi iti spune câteva reguli pe care ar trebuie să le respecţi  pentru a te proteja de rinită, astm, pneumonie şi afecţiuni oftalmologice. Ascult-o pe Mimi!

Protejează-ţi corpul de jetul de aer rece

Jetul de aer nu trebuie să fie îndreptat către persoanele din încăpere, ci spre tavan. De asemenea, trebuie să evităm utilizarea debitelor mari ale jetului de aer, iar filtrele ar trebui schimbate sau curăţate conform instrucţiunilor producătorului. În plus, în ceea ce priveşte temperatura setată, este recomandat să nu existe diferenţe prea mari între temperatura din cameră şi cea exterioară, de afară. Sistemul de răcire trebuie oprit periodic. Cel mai bine ar fi să lăsăm aparatul de aer condiţionat pornit 15 minute la intervale  din două în două ore.

Jetul rece de aer nu trebuie să îţi bată spre cap, ceafă, spre faţă, în zona lombară sau spre umeri. În cazul în care aparatul este poziţionat în aşa fel încât eşti expus aerului rece, este bine să iei măsuri de precauţie. Dacă te afli acasă, lasă aparatul pornit dar evită să stai în camera respectivă atâta timp cât acesta este în funcţiune. După ce încăperea s-a răcorit, închide aparatul de aer condiţionat. Aerul rece trebuie direcţionat în jos sau spre tavan.  Dacă nu, acesta îţi poate afecta grav sănătatea. Poţi suferi de durei de cap (cefale), de dureri de dinţi (nevralgii) sau de urechi.

Cum eviţi şocul termic?

Trecerea bruscă de la temperaturi joase la temperaturi înalte şi invers are efecte negative asupra organismului. Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sunt celemai expuse pericolului. Atenţie! Trecerea de la cald la rece şi de la rece la cald trebuie să se facă progresiv, pentru ca organismul să aibă timpul necesar de a se obişnui cu temperaturile.

Bacteria Legionella Pneumophila te îmbolnăveşte de pneumonie

Filtrele aparatului de aer condiţionat trebuie curăţate sau schimbate periodic. În caz contrar, în aer se poate răspândi bacteria Legionella Pneumophila. Aceasta este responsabilă de apariţia legionelozei, o afecţiune cares e manifestă prin dureri de cap, dureri musculare, febră, tuse seacă, diaree şi dureri abdominale. În cazurile foarte grave această afecţiune poate duce la apariţia pneumoniei. Filtrele trebuie curăţate de praf şi impurităţi pentru a preveni şi alte afecţiuni: rinite, alergii, afecţiuni oculare.

Care este temperatura optimă?

În locuinţa noastră trebuie să menţinem o temperatură constantă cu 5-10 grade Celsius mai scăzută decât cea de afară. Dacă afară sunt 35 de grade, în casă trebuie să avem 25-26 de grade Celsius.

COMENTARII

Lasă un răspuns