Remedii naturale: 6 ceaiuri care combat depresia, insomniile și stresul

Remedii naturale: 6 ceaiuri care combat depresia, insomniile și stresul

0 2439
Femeie care doarme zâmbind
anumite remedii naturiste te pot ajuta să scapi de stres și să te bucuri de un somn odihnitor

Viața cotidiană, grijile de zi cu zi, oboseala accentuată, insomniile, stresul de la locul de muncă – toate acestea te pot dărâma, uneori, psihic, iar stările de anxietate și depresia se pot instala fără să-ți dai seama. Înainte de a recurge la tratamente pe bază de suplimente alimentare, încearcă câteva remedii naturiste. Te vor ajuta să te liniștești, să re relaxezi și să ai un somn profund și odihnitor peste noapte. Iată 6 ceaiuri care îți pot schimba viața!

Ceai verde

Un aminoacid care se regăsește în frunzele de ceai verde, teanina, te ajută să te relaxezi și tratează cu succes afecțiunile psihice, îmbunătățind considerabil sănătatea mentală. Acesta este și motivul pentru care multor persoane li se prescriu de către medici suplimente cu teanină, pentru combaterea depresiei, anxietății și stresului. Însă, atunci când nu este cazul să se recurgă la un astfel de tratament, specialiștii recomandă ceaiul verde. Mai mult, studiile au demonstrat faptul că persoanele care beau regulat ceai verde au un nivel al colesterolului mult mai scăzut și nu au nici probleme cu tensiunea arterială. Ceaiul verde, datorită antioxidanților pe care îi conține, te ajută să lupți împotriva afecțiunilor cardiace și chiar a cancerului.

Ceai de mușețel

Pentru un somn odihnitor timp de 8 ore pe noapte, cât este recomandat să doarmă un adult, încearcă să bei, înainte de culcare, o cană cu ceai de mușețel. În urma unui studiu efectuat în anul 2011 s-a demonstrat că ceaiul de mușețel combate insomia, îți relaxează sistemul nervos și își induce o stare plăcută și liniștitoare. Un alt studiu, apărut în publicația Journal of Health Psychology a demonstrat faptul că un somn dezordonat sau insomniile îți pot aduce câteva kilograme în plus. Asta, pentru că ești tentată să mănânci în timpul nopții – organismul consumă energie și trebuie hrănit. Efectul florilor de mușețel este unul dublu deoarece și aroma ceaiului îți induce o stare de liniște și relaxare care te va ajuta să ai un somn profund și odihnitor. Acesta este și motivul pentru care mușețelul este folosit cu mare succes în aromoterapie.

Ceai de rozmarin

Pentru un psihic puternic și o minte ascuțită, este foarte important să rămânem activi mental, să consumăm cât mai multe alimente bogate în antioxidanți, în acizi grași Omega3 și să combatem stresul cotidian. Anumite remedii naturale, precum ceaiul de rozmarin, te vor ajuta, deasemenea. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că această plantă contribuie la buna funcționare a sistemului nervos, stimulează activitatea cerebrală și previne apariția căderilor nervoase, a depresiei sau anxietății. Într-un studiu publicat în 2013 în revista de specialitate Fitoterapia s-a descoperit că ceaiul de rozmarin îmbunătățește, pe termen îndelungat, memoria.

Ceai de cantip

Aceasta plantă este asemănătoare mentei și conține elemente cu proprietăți sedative, care calmează și relaxează. Este folosită mai ales în tratamentul animalelor – pisicile – dar funcționează foarte bine și pentru oameni. Planta previne și combate anxietatea și insomniile, însă nu există suficiente studii care să demonstreze și alte beneficii majore pentru sănătate. Unii specialiști sunt de părere că  are chiar un ușor efect stimulator al creierului și sistemului nervos.

Ceai din paie de ovăz

Ceaiul din paie de ovăz îți dă energie, îți pune mintea în „mișcare”. Acestea se folosesc după ce au fost extrase cerealele. Ceaiul previne și luptă împotriva anxietății, insomniei și stresului cronic. Deși este folosit de foarte mult timp ca și remediu natural, nu există suficiente studii care să ne arate beneficiile sale pentru sănătate. Totuși, în urma cercetărilor efectuate până în prezent, specialiștii au ajuns la concluzia că anumite părți ale acestei plante – ovăzul – ajută la scăderea colesterolului și protejează arterele, prevenind apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Ceaiul de tei

Florile de tei sunt un remediu natural foarte cunoscut și folosit împotriva insomniilor. Au efect calmant, relaxant, își induc o stare de liniște și de somn. În medicina tradițională, ceaiul de tei este foarte folosit și apreciat. Și pe bună dreptate, deoarece studiile efectuate pe soareci au demonstrat efectele sedative ale acestei plante.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns