Remedii naturiste împotriva mătreții

Remedii naturiste împotriva mătreții există, însă trebuie să tratezi mai întâi afecțiunile care duc la apariția acesteia. Căci mătreața nu este o boală, ci un simptom. Poate suferi de dermatită seboreică, poate ai pielea extrem de uscată, poate ai contactat chiar o infecție cu o ciupercă. Nu te alarma! Înainte de a merge la medic,încearcă să te tratezi singur cu produse naturiste. Nu riști absolut nimic deoarece nu au efecte secundare.
Orice persoană se poate confrunta, măcar o dată în viață, cu păr gras, seboreic sau piele extrem de uscată. Aceste situații sunt cu atât mai neplăcute cu cât duc, de cele mai multe ori, la apariția mătreții. Iată câteva remedii naturiste care ar putea funcționa și te-ar putea scuti de un drum la doctor. Atenție, însă! Dacă nu scapi de problemă, mergi la un dermatolog!
Ce este mătreața
Mătreața este una dintre cele mai cunoscute și cel mai des întâlnite probleme ale scalpului și afectează persoanele de toate vârstele, atât femei cât și bărbați. Mătreața nu este o afecțiune în sine, ci mai degrabă un simptom, motiv pentru care nu vei scăpa de ea indiferent de cât de mult te-ai spăla pe cap. Pentru că trebuie să tratezi cauza, nu efectul. Nu se știe exact de ce apare mătreața, dar specialiștii consideră că de vină ar fi mai mulți factori printre care și existența unei anumite ciuperci care se regăsește pe suprafața pielii. Alte cauze ar fi legate de fluctuațiile hormonale, de ADN, de factori genetici, chiar în funcție de grupa de sânge. Mătreața apare și din cauza uscării excesive a pielii sau ca efect al dermatitei seboreice.
Tipuri de mătreață
Mătreața este de mai multe tipuri. De exemplu, există persoane care se plâng că au părul gras, prea uleios, care sunt nevoite să se spele foarte des pe cap. S-ar putea ca ele să sufere de dermatită seboreică, iar această afecțiune vine la pachet și cu mătreață, inflamații și mâncărimi ale pielii capului. În cazul acesta, mătreața se prezintă sub forma unor coji inițial lipite de pielea capului care apoi se desprind și pot fi văzute printre firele de păr. Din fericire, există o mulțime de tratamente și remedii naturiste ce rezolvă, în timp, această problemă.
Alte persoane au scalpul foarte uscat din cauza unor factori genetici, din cauza vârstei, sau din cauza folosirii incorecte a șamponului. Mătreața cauzată de pielea foarte uscată apare ca o pulbere fină și albă și este vizibilă mai ales pe gulerul hainelor.
Există și un tip de mătreață care apare din cauza existenței pe piele a unei ciuperci: Malassezia. Unul dintre factorii propice dezvoltării acesteia este pielea seboreica sau care prezintă dezechilibre de pH. Este contagioasă și se răspândește ușor de la o persoană la alta prin utilizarea în comun a periilor de păr, a pieptenului, a prosoapelor, fețelor de pernă, pălăriilor sau altor obiecte de uz personal.
Remedii naturiste împotriva mătreții
Dacă suferi de mătreață, iar acest lucru devine din ce în ce mai grav și mai supărător, recomandat este să-ți faci o programare la un medic dermatolog. Însă, până atunci, ai putea încerca niște remedii naturiste. Nu au efecte adverse. S-ar putea să funcționeze. Dacă nu, nu asi avut oricum nimic de pierdut.

Uleiul de cocos
Pe lângă un șampon de păr cu efecte împotriva mătreții, pentru această problemă a scalpului poți folosi cu mare încredere uleiul de cocos. Acesta hidratează foarte bine pielea capului împiedicând mătreața să se formeze. Uleiul de cocos are proprietăți antimicrobiene care ajută la diminuarea simptomelor dermatitei seboreice și a dermatitei atopice, care ajută în tratamentul exemelor și al infecțiilor cu diferite ciuperci. În urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, specialiștii au observat că folosirea ca tratament a uleiului de cocos pentru cel puțin opt săptămâni reduce cu până la 68% din simptomele afecțiunilor scalpului. Scapi de mătreață, de mâncărimi, de inflamații ale pielii. Hidratarea profundă, efectele antibacteriene și proprietățile calmante ajută pielea să se refacă și să se vindece.

Oțet de mere
Cunoaștem cu toții beneficiile oțetului de mere, mai ales că acest remediu împotriva mătreții a fost folosit atât de părinții cât și de bunicii noștri. Este un produs naturist care, folosit frecvent, ar putea să-ți rezolve și ție problema. Aciditatea oțetului de mere stimulează eliminarea mult mai rapidă a celulelor moarte, iar odată ce ai scăpat de ele, acestea nu se mai formează atât de repede. De asemenea, oțetul de mere echilibrează pH-ul pielii și previne apariția ciupercilor sau a fungilor care pot cauza mătreață. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că nu există studii realizate de specialiști care să ateste calitățile oțetului de mere, însă ne putem baza pe mărturiile celor care folosesc acest remediu și care spun că funcționează. Te-ai putea număra și tu printre ei pentru că nu ai nimic de pierdut. Oțetul de mere nu are efecte adverse. Cum trebuie să procedezi? E simplu! După ce te-ai spălat pe cap cu șamponul tău normal – poți folosi ori un șampon profesional, ori un șampon light, care să echilibreze pH-ul pielii, fără arome, miros sau culoare, cu cât mai puține chimicale și fără parabeni – tamponează pielea capului cu o dischetă înmuiată în oțet de mere diluat cu apă plată. Așteaptă să acționeze 30 de minute, iar apoi clătește părul cu apă călduță (nu fierbinte). O altă variantă ar fi chiar cea clasică, pe care o folosesc paote șic um părinții sau bunicii noștri: după ce te-ai spălat pe cap, mai clătește încă o dată părul cu apă în care ai turnat o ceșcuță de oțet.

Ulei de arbore de ceai
Printre remedii naturiste împotriva mătreții se numără și uleiul de arbore de ceai. Este dovedit științific faptul că acest ingredient natural este folosit în tratamentul anumitor afecțiuni dermatologice, precum psoriazisul, dar și acneea. Motivul? Are efecte antibacteriene și anti-inflamatorii extrem de puternice, motiv pentru care ar putea fi de mare ajutor și în tratarea scalpului uscat, al dermatitei seboreice și mătreții. De fapt, potrivit specialiștilor, uleiul de arbore de ceai este eficace chiar împotriva fungilor specifici, care duc la apariția acestor afecțiuni ale scalpului. În timpul unui alt studiu de 4 săptămâni experții au examinat efectele uleiului de arbore de ceai asupra mătreții prin tratarea zilnică a 126 de persoane cu un șampon care conținea 5% ulei de arbore de ceai, dar și un placebo. La sfârșitul studiului, experții au observat că uleiul de arbore de ceai a redus cu până la 40% severitatea simptomelor dermatitei seboreice și a scalpului uscat, reducând excesul de sebum, dar și mâncărimile. Atenție, însă! Uleiul de arbore de ceai nu este indicat pentru pielea sensibilă, motiv pentru care ar trebui diluat cu un alt ulei precum cel de cocos.
Sursa foto: Pixabay