Reţetă românească de post: Scutecele Domnului

Reţetă românească de post: Scutecele Domnului

0 1702

Pelincile Domnului sau Scutecele Domnului sunt numele unei prăjituri tradiţionale de post ce se prepară mai ales în mediul rural, în Ajunul Crăciunului. Reţeta diferă uşor de la o regiune la alta a ţării, în mare fiind asemănătoare şi având acelaşi sens ritualic: întâmpinarea pioasă a pruncului Isus.

Femeile evlavioase din vechime au simţit, probabil, nevoia de a face ceva deosebit pentru această zi de Ajun, când se aud peste tot colindătorii, cântând despre scutecele pruncului Sfânt. De aceea, simbolic, această prăjitură, ce se face pentru a fi mâncată în casă drept singura hrană din ziua respectivă, dar şi pentru a fi dată de pomană, se numeşte chiar scutecele sau pelincile Domnului, având forma unor scutece subţiri.

Ingrediente: 1 pahar făină de grâu Gold Maya, ¼ pahar cu apă, sare.

Ingrediente pentru sirop: ½ pahar miez de nucă pisat, ½ pahar mac, 1 pahar zahăr, 3 linguri de miere, 1 pahar apă.

preparare1

Mod de preparare: Din făină, apă şi sare se frământă un aluat dens, nedospit, care se lasă la odihnă 30 de minute. Aluatul se întinde într-o foaie subţire, ca pentru tăiţei, se pune într-o tavă şi se usucă în cuptor până este aproape gata. După ce se scoate din cuptor, fierbinte, se taie romburi mici sau se rup cu mâinile bucăţele de 2×2 cm. Din zahăr, miere şi apă se fierbe siropul. Macul se opăreşte 10-15 minute, se strecoară prin sită şi se răceşte. Bucăţelele din aluat se stropesc bine cu sirop, se presară cu mac şi cu nuci. Se lasă apoi între 4-6 ore să se îmbibe bine cu sirop. Această mâncare se recomandă ca desert în zile de post dar şi în Ajunul Crăciunului.

Despre campanie: Campania de comunicare online „Cultura şi tainele pâinii” este derulată de agenţia Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014-mai 2015.

COMENTARII

Lasă un răspuns