Rețetă tradițională din Crișana: Gimicuș

Rețetă tradițională din Crișana: Gimicuș

0 1349

O rețetă culinară cu tradiție, pe cât de ușor de preparat, pe atât de gustoasă. Nu-ți trebuie multe ingrediente însă rezultatul va fi unul fabulos! Vei pregăti și vei servi un preparat ca la mama acasă! Mimi îți spune ce trebuie să faci! Ascult-o pe Mimi!

 

Ingrediente:

Mălai

Slănină afumata (sau costiță afumată)

Cârnat afumat

Sângerete sau caltaboș afumat

Ulei Arpis pentru prăjit

 

Mod de preparare

 Slănina sau costița afumată se taie feliuțe și se prăjește în tigaie (în tipsie din tuci), în ulei Arpis. Cârnatul afumat se taie rondele și se adaugă și el peste slăninuță, împreună cu caltaboșul tăiat felii. Se prepară o mămăliguță tare. După ce s-a răcit, se sfărâmă peste ingredientele de mai sus și se amestecă totul astfel încât mămăliga să absoarbă din grăsimea lăsată de la prăjit, după care se poate servi cu murături.

 

Despre proiectul „Descoperă tradițiile culinare românești”

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Rețeta ”Gimicuș” a fost primită de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Județul Arad (Crișana) și preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești”.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

 

Despre Pensiunea La Bade Ioane

Bata este o asezare straveche, atestata documentar, pentru prima data, in anul 1367. Pe vremuri, satul se numea BALTA. Acum un secol si jumatate, baronul MOCIONI de FOENI, a cumparat castelul si domeniile Bata-Bulci, iar in localitatea Bata, la intrarea in sat, dinspre Lipova, a fost construit un conac de vânătoare, unde acum se găsește pensiunea LA BADE IOANE.

Pensiunea încearcă să ofere turiștilor un peisaj cu spații largi de verdeață, cu mese și scaune din butuci, cu terase de vară împrejmuite cu nuiele, spații de joacă pentru copii, gradina lui ION de unde se pot gusta mure și zmeură ori legume proaspete. În curtea pensiunii se găsește și un iaz cu podețe și filigoria precum și o insulița unde poți să faci o partidă de pescuit.

Turiștii mai pot poposi și la căsuța din copac, la casele tărănești decorate cu mobilier vechi din curtea pensiunii sau în mansarda cu odăi în stil vechi, unde pe vremuri erau găzduiti oaspeții baronului Mocioni, veniți pentru partide de vânătoare. Pensiunea dispune și de un spațiu amenajat și dedicat mișcării și sportului extrem (Parcul Sportiv Aventura) cu cea mai lungă tiroliană din Județul Arad (85 m lungime), tir cu arcul, ciclism cu trasee prin pădure, orientare turistică (cu instructor specializat).

 

COMENTARII

Lasă un răspuns