Rețetă tradițională din Muntenia: Vinete umplute

Rețetă tradițională din Muntenia: Vinete umplute

0 1654

Vinetele umplute sunt un preparat culinar delicios și foarte simplu de pregătit. Iar dacă vrei să încerci o mâncare gustoasă ca la mama acasă, le poți încerca și tu! Mimi îți spune ce trebuie să faci! Ascult-o pe Mimi!

 

Ingrediente:

  • 3 vinete medii
  • 500 g carne tocată
  • 2 cepe mari
  • 1 cutie mică roșii în bulion
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 linguri ulei Arpis
  • 100 g cașcaval
  • sare
  • piper

 

Pentru sosul alb

  • 50 g unt
  • 2 linguri făină albă Arpis
  • 300 ml lapte
  • 1 praf de sare

 

Mod de preparare:

Se taie vinetele în două pe lungime și se pun în apă cu sare pentru 30 de minute. Se scot din apă, se șterg cu prosoape de hârtie, se crestează mijlocul și se scoate miezul, lăsând o margine puțin mai groasă.

Se așază jumătățile de vinete pe o tavă termorezistentă și se introduc în cuptorul preîncalzit pentru 15 minute.

Se toacă ceapa și se călește în uleiul Arpis încins cu puțină apă timp de 2 minute. Se adaugă carnea și ardeiul tăiat cubulețe, circa 100 ml de apă și se lasă până scade zeama. Se pun roșiile cubulețe cu tot cu sos, miezul de la vinete tocat și se lasă până a scăzut zeama, amestecând din când în când. Se condimentează cu sare și piper.

 

Prepararea sosului

Se topește untul într-o  cratiță, se adaugă făina în ploaie, amestecând continuu cu un tel mic, după care se toarnă treptat câte puțin lapte rece și se amestecă  permanent. Se pune puțină sare și se lasă să fiarbă, la foc foarte mic, până s-a îngroșat, amestecând permanent. La final, trebuie să fie un sos fin și mai gros. Dacă sosul este prea gros, se mai adaugă lapte. Se lasă să se răcorească puțin.

 

Se umplu jumătățile de vinete cu amestecul de carne, se întind deasupra câte 2-3 linguri cu sos alb și se presară cașcaval ras. Se introduce tava în cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu.

Despre proiectul „Descoperă tradițiile culinare românești”

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta tradițională „Vinete umplute” a fost preparată și oferită de Mariana Robescu, autor si proprietar al blogului culinar Rețetele Marianei, în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet balsamic, ulei etc.

COMENTARII

Lasă un răspuns