Răsfoind caietul cu rețete: 4 băuturi calde pentru zilele reci de toamnă
Toamna mea miroase a mere și gutui, a pământ reavăn și frunze uscate. Toamna mea este o plăcintă de dovleac cu scorțișoară. Toamna mea are culorile gri ale cerului pe care îl zăream printr-un ochi de geam, din casa bunicilor. E rece afară, se lasă seara și îmi doresc enorm o oră de relaxare. Să beau ceva cald, să mă ascund sub o pătură moale și pufoasă, să ciresc un roman de Jane Austin și să mă regăsesc. Și să mă adun…
Da, sunt momente când pur și simplu, după o zi absolut nebună, o zi de făcut curățenie, mâncare pentru noi, mâncare pentru bebe, după o zi de alergătură prin magazine cu Luca în brațe sau răsturnat și el printre pungi de cumpărături în căruciorul de la supermarket…după o zi în care nu știu cum să fac rost de cinci minute în plus…simt nevoia să mă relaxez. Aș găti ceva bun, m-aș uita la o comedie romantică, m-aș plimba jumătate de oră singură prin parc, răsfoind cu ghetele mormanele de frunze uscate…aș bea ceva cald alături de niște fursecuri aromate, aș prepara ceva delicios acasă…Și uite cum încep să răsfoiesc din nou caietul meu cu rețete, uitat multă vreme într-un sertar…Mi s-a făcut o poftă nebună de-o supă fierbinte de pui, de cartofi copți cu brânză rasă și plăcintă cu dovleac. Mă relaxează să gătesc, mă liniștește..Azi îți voi da și ție patru rețete de băuturi delicioase numai bune de savurat în serile reci de toamnă. Pentru liniște și relaxare. O explozie de arome care te vor purta departe, în anii trecuți ai copilăriei sau pe meleaguri exotice, pe care le poți vedea atât de clar cu ochii minții.
Pumpkin spice latte
Ingrediente: În primul rând, vei avea nevoie de o cană cu cafea espresso. Băutura poate fi preparată la un espresor automat – am găsit un model aici – sau la un espressor manual. Pe acest site am văzut un model care s-ar potrivi în orice bucătărie. Dacă nu ai espresso, poți prepara o cafea foarte tare, la ibric. Apoi urmează: o cană de lapte de soia neîndulcit, trei linguri de piure de dovleac (pentru un plus de savoare îți recomand să-l coci chiar tu și să eviți tot ce este la conservă), jumătate de linguriță de scorțișoară, un sfert de linguriță de cuișoare, o cană de sirop de arțar.
Mod de preparare: sSe adaugă toate aceste ingrediente într-o oală și se dau la foc mediu. Se amestecă încet, cu o lingură din metal până când se înmoaie puțin cuișoarele. Băutura se consumă caldă și numai dmineața deoarece conține cofeină.
Băutură cu lapte de migdale și turmeric
Ingrediente: Vei avea nevoie de două cești de lapte de migdale, o lingură de miere, o lingură de ulei de nucă de cocos, o linguriță de turmeric, o linguriță de scorțișoară, câteva boabe de piper negru și puțin ghimbir proaspăt, ras.
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele într-o cratiță mică și se fierb la foc iute. Se amestecă ușor, din când în când, pentru ca aromele să se întrepătrundă bine. Apoi, se reduce flacăra și se mai fierb 10 minute la foc mic. Apoi, băutura se strecoară și se consumă caldă.
Cidru de mere condimentat
Ingrediente: 4 cești de cidru de mere, un măr tăiat felii subțiri, o portocală tăiată felii subiri, 3 batoane de scorțișoară, 2 felii de ghimbir proaspăt, o linguriță de ienibahar.
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele într-o oală mai mare, se fierb, iar apoi se închide flacăra și se acoperă cu un capac. Băutura se servește după 15 minute.
Ceai din ghimbir cu lămâie și mentă
Ingrediente: 2 căni cu apă, 4 felii de lămâie, opt bucăți mici de ghimbir, 12 frunze de mentă, sirop de agave
Mod de preparare: Apa, feliile de lămâie și bucățile de ghimbir se pun într-o oală, pe foc. Așteaptă până dau în clocot, iar apoi lasă-le să fiarbă înăbușit, la foc mic, pentru 10 minute. Lasă băutura să se răcească puțin și adaugă siropul de agave. Amestecă și servește ceaiul adăugând în cană o jumătate de felie de lămâie și o frunză de mentă.
Sursa foto: Pixabay, Unsplash