Retete culinare de post: ciorba de fasole
Ne aflam in Postul Pastelui, iar multi dintre noi am renuntat déjà la carne, lapte, oua si branzeturi. Dar ce mai mancam? Cum sa ne alimentam corect si sanatos in aceasta perioada? Mimi iti prezinta cateva de retete de post usor de preparat, gustoase si extrem de hranitoare. Astazi, Mimi va gati corba de fasole! Ascult-o pe Mimi!
Ingrediente: 250 grame de fasole boabe, o ceapa mare, un morcov mare, o bucata de telina sau o telina mica, un pastarnac mic, un ardei gras rosu, pasta de rosii (optional o lingurita), 3 linguri ulei, cimbru, sare, patrunjel, leustean, sare dupa gust.
Mod de preparare: Fasolea uscata se alege, se lasa in apa rece pana a doua zi, iar apoi se pune la fiert. Cand coaja boabelor se increteste, trebuie sa schimbi apa cu una curata. Efectueaza aceasta operatiune de trei ori! Cand boabele au inceput sa se inmoaie, se adauga ceapa tocata, pastarnacul taiat in felii mai mari si telina taiata in cubulete sau data prin razatoarea mare. Dupa 30 de minute, adauga ardeiul gras tocat marunt si morcovul. Mai lasa la fiert 15 minute si adauga si pasta de rosii. Spre sfarsit pune cimbrul, sarea si cele trei linguri de ulei. Mai asteapta sa dea in clocot de cateva ori, iar apoi adauga verdeata tocata.
Care sunt beneficiile fasolei boabe?
Fasolea inlocuieste cu success carnea deoarece contine multe proteine. De asemenea, fasolea boabe contine si multe fibre care au rolul de a mentine un tranzit intestinal normal. Fasolea boabe scade riscul de cancer de colon si cancer de san, scade nivelul colesterolului rau din sange si ajuta sistemul imunitar. De asemenea, fasolea bobe scade riscul de diabet de tip II. Este o sursa foarte buna de vitamine B, inclusiv acid folic si minerale. Contine fier, potasiu, selenium, magneziu, si calciu. Este o sursa bogata de fibre insolubile si previne constipatia. Fasolea uscata contine si fibre solubile care ajuta la scaderea grasimilor din sange, precum si antioxidanti.