Retete de post pentru intreaga familie

Retete de post pentru intreaga familie

0 923

Am intrat in Postul Pastelui si, timp de 40 de zile, va trebui sa ne abtinem de la carne, lapte, oua si branzeturi. Dar asta nu inseamna ca ne vom infometa. Dimpotriva. Exista o gramada de retete culinare pe care le poti prepara in aceasta perioada folosind doar legume. Mimi a gasit pentru tine cateva preparate super gustoase, iar acum iti spune si tie ce-ai putea sa gatesti in aceasta perioada. Ascult-o pe Mimi!  

 

Chiftelute de post

Ingrediente: 500 grame fasole boabe, 100 grame orez, o felie de paine, 2 bucati ceapa, 3-4 catei de usturoi, un morcov, o legatura de patrunjel, cimbru, sare, ulei, piper, faina.

Mod de preparare: Se lasa fasolea de cu seara la inmuiat, iar a doua zi se pune la fiert cu un praf de sare. Se lasa sa dea in clocot si se arunca prima apa. Apoi, se pune din nou la fiert. Se curata morcovul, patrunjelul si ceapa. Se dau prin razatoarea mare si se adauga in oala in care fierbe fasolea, impreuna cu putina sare. Intre timp, se pune la fiert si orezul, dar intr-o cratita separata, iar felia de paine se inmoaie in apa rece.

Cand fasolea este fiarta, se scurge bine de zeama si se toaca la masina de tocat impreuna cu felia de paine, orezul fiert, morcovul, ceapa, usturoiul pisat, patrunjelul tocat si cimbrul. Se framanta bine compozitia si se formeaza chiftelute. Acestea se tavalesc prin faina si se prajesc in ulei incins.

 

Salata asortata

Ingrediente: 2 salate verzi, 2,3 gulii, 3 castraveti, o legatura de ridichi, o ceapa, ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper.

Mod de preparare: se spala salata si se taie fideluta. Castravetii si ridichiile se spala, se curata si se taie felii subtiri. Guliile se curata si se dau prin razatoarea mare. Ceapa se taie solzisori si se amesteca cu toate celelalte ingrediente. Se adauga uleiul, zeama de lamaie sarea si piperul.

 

 

Macaroane cu nuca

Ingrediente: 250 grame paste, 300 grame miez de nuca tocata, 200 de grame de zahar, un pliculet de zahar vanilat, esenta de rom.

Mod de preparare: Pregateste pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Dupa ce au fiert, le strecori, le treci prin apa rece si le amesteci cu nuca, zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom.

 

 

 

Ghiveci de legume

Ingrediente: 6 cartofi taiati cuburi, 2 morcovi taiati rondele, 2 ardei grasi taiati rondele, o vanata taiata cuburi, 3 cepe taiate marunt, 250 ml. suc de rosii, 100 ml ulei, 150 grame de mazare, 150 de grame fasole verde, 1 mar taiat cuburi, 3,4 catei de usturoi, sare, piper, foi de dafin, o legatura de patrunjel taiata marunt.

Mod de preparare: Uleiul se pune intr-o cratita mai mare, iar apoi se aduga ceapa, morcovul, ardeii si se calesc pe foc mic 3-4 minute. Apoi, se pun cartofii si se mai lasa 5 minute. Se adauga restul legumelor, apa, se amesteca bine si se acopera cratita cu un capac. Mancarea se lasa pe foc 30 de minute. Cand e nevoie se mai completeaza cu apa. Dupa ce legumele s-au patruns, se adauga sucul de rosii si usturoiul taiat marunt. Cratita se da apoi la cuptor pentru 25 de minute, la foc mic. Este gata cand sosul a scazut suficient.

COMENTARII

Lasă un răspuns