Totul despre riduri. Cum apar, cum le previi, cum le tratezi

Totul despre riduri. Cum apar, cum le previi, cum le tratezi

Femeie care nu are riduri
Ridurile timpurii pot fi prevenite adoptând un stil de viață sănătos

Riduri premature, înainte de vreme? Este deja un fenomen cu care se confruntă din ce în ce mai multe femei tinere. Iar motivele deteriorării timpurii a elastinei și colagenului sunt cauzate de mai mulți factori, pe lângă procesul natural de îmbătrânire.

Probabil ai întâlnit și tu persoane care, deși au, poate, în jur de 25-30 de ani, par mult mai în vârstă și, dacă nu le-ai fi cunoscut, cu siguranță le-ai fi dat cu încă 5 în plus. Cel puțin. Motivul? Chipul lor este matur, uneori se pot observa riduri în jurul ochilor sau al buzelor, pete mai închise la culoare, puncte negre, acnee. Pielea obrajilor este ușor lăsată, ternă, fără vitalitate, iar femeile în cauză au, de multe ori, cearcăne, iar pleoapele le par „căzute”. 

Ce sunt ridurile. Tipuri de riduri

Ridurile sunt linii fine sau profunde care brăzdează pielea, fiind vizibile mai ales pe față în zona frunții, în zona ochilor, a gurii și buzelor. Ridurile sunt cute, pliuri sau încrețituri ale pielii care apar odată cu înaintarea în vârstă. Fenomenul este unul firesc, natural de îmbătrânire.

Însă, înainte de a vorbi despre riduri, trebuie să știi că există mai multe tipuri de riduri. În primul rând, este vorba despre ridurile dinamice, adică cele de expresie, și despre cele statice, care se formează în timp din cauza mai multor factori printre care procesul natural de îmbătrânire, fumatul, expunerea prelungită la razele UV, etc. În funcție de tipul din care fac parte, ridurile se tratează diferit. Este adevărat că, de multe ori, ridurile de expresie se pot transforma în riduri statice, dar la fel de adevărat este că acest lucru poate fi prevenit. 

Apoi, avem de-a face cu ridurile fine – care pot fi ameliorate folosind anumite creme pe bază de acid hialuronic precum revox acid hialuronic, sau apelând la diferite tratamente naturiste sau cosmetice.

Există, din păcate, și acele riduri profunde, extrem de vizibile cauzate de lăsarea mușchilor feței, riduri care pot fi corectate doar prin intervenții chirurgicale mai mult sau mai puțin invazive. Iată ce ar trebui să știi și ce ar trebui să faci pentru evitarea îmbătrânirii premature a pielii!

De ce apar ridurile?

Oboseala, stresul, viața haotică, nopțile nedormite, cafeaua în exces, țigările, alcoolul, expunerea prelungită la soare fără a folosi creme cu factor de protecție împotriva razelor UV, bronzatul artificial – iată doar câteva dintre motivele apariției ridurilor timpurii – primul pas în îmbătrânirea tenului.

Ridurile apar odată cu înaintarea în vârstă, când pielea produce cantități din ce în ce mai mici de elastină și colagen. Tenulse lasă, se usucă, își pierde din tonus, vitalitate și strălucire. Ridurile apar și din cauza unui stil de viață dezordonat dar și a factorilor de mediu. Evident, o apariție prematură poate fi pusă și pe seama moștenirii genetice dar în cele mai multe dintre cazuri persoana respectivă se face vinovată, iar greșelile ajung să i se citească apoi pe chip. 

Fumatul grăbește dramatic apariția ridurilor

Cu toții am auzit că fumatul duce la apariția semnelor premature de îmbătrânire, dar știi care este motivul pentru care se întâmplă asta?

În primul rând, nicotina și compușii chimici care se regăsesc în țigări elimină o cantitate foarte mare de oxigen din sânge, iar oxigenul este absolut esențial pentru o piele sănătoasă. 

În al doilea rând, fumatul duce la contractarea vaselor de sânge. În acest fel, oxigenul din sânge nu mai ajunge în cantitățile necesare către celule, inclusiv către celulele pielii. 

În al treilea rând, fumatul introduce substanțe chimice distructive în fluxul sanguin, substanțe care atacă atât colagenul cât și elastina, două proteine ​​vitale pentru o pielea fermă și elastică. Fără aceste proteine, pielea începe să se lase, să devină ternă, uscată, lipsită de strălucire ș.i plină de riduri.

Nu în ultimul rând, mișcarea repetată de strângere a buzelor în jurul unei țigări provoacă riduri dinamice în zona gurii. Iar cu timpul, aceste riduri ajung să fie permanente. 

Despre riduri și efectul negatv al razelor UV

Expunerea prelungită la soare este un factor aproape decisiv în apariția prematură a ridurilor statice. Dar nu numai. Dacă stai în soare timp îndelungat și fără protecție împotriva razelor UV (creme cu factor de protecție ridicat, îmbrăcăminte adecvată) te vei trezi – mai devreme sau mai târziu – nu numai cu riduri, ci și cu pete închise la culoare (o afecțiune dermatologică cunoscută sub denumirea de hiperpigmentare).

Nu mai vorbim despre faptul că o expunere constantă la soare fără protecție UV crește considerabil riscul de cancer de piele. 

Razele UV afectează secreția de colegane și elastină dar și usucă în profunzime pielea care devine mai subțire și se strânge. Practic, soarele te usucă la fel ca pe o smochină.

Stresul afectează nu numai psihic, ci și fizic

Recunoști o persoană stresată destul de ușor căci are un comportament care iese în evidență. Nervozitate, agitație, probleme de concentrare, probleme cu somnul, ticuri pe care le dezvoltă, anxietate etc. Un om stresat este mai tot timpul încruntat, iar pe chipul său se citește încordarea. Mușchii feței se contractă foarte des, iar ridurile de expresie devin în timp riduri statice. De exemplu, cele care apar pe frunte, verticale, între sprâncene cauzate de încruntare. Ce trebuie făcut? Încearcă să elimini stresul din viața ta câ de mult poți! În primul rând, analizează bine situațiile care te nemulțumesc, cele care îți provoacă sentimente negative de îngrijorare, teamă sau furie. Ia-le pe rând și rezolvă-le! Nu le ascunde undeva „sub preș” în ideea în care vor dispărea de la sine, căci nu se va întâmpla! Dimpotrivă! Te vei trezi în mijlocul unui cerc vicios din care îți va fi apoi mult mai greu să scapi. Pune-ți ordine în viață, află-ți prioritățile, renunță la persoanele toxice și încearcă să gândești pozitiv. Apoi, nu uita de micile bucurii pe care să ți le faci zilnic: o baie lungă și relaxantă, o plimbare în parc, un film bun, mișcare și mult sport, o întâlnire cu prietenii sau o ieșire în natură la sfârșit de săptămână – tate aceste lucruri relativ mărunte vor avea un efect uimitor asupra stării tale de spirit. 

Femeie fără riduri care se privește în oglindă
Ridurile de expresie se transformă cu timpul în riduri permenente

Cum previi apariția unor riduri timpurii

În primul rând, dacă fumezi, renunță la fumat! 

În al doilea rând, adoptă o alimentație cât mai sănătoasă. Prevenirea ridurilor premature este posibilă prin adoptarea unei diete pe bază de legume și fructe bogate în vitamina A, E, C și alți antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și protejează nu numai pielea, ci și întregul organism. De exemplu, știai că printre legumele care stimulează producția de colagen se numără ardeiul gras roșu, dar și roșiile? Să nu uităm somonul, bogat în Omega 3, și nici semințele de floarea soarelui care conțin o cantitate importantă de vitamina E. 

Renunță la zahăr! Consumul mare de zahăr activează un proces fiziologic numit glicație. Asta înseamnă că zahărul se alătură proteinelor și lipidelor din piele, dând naștere unor molecule artificiale care atacă elastina și colagenul, care susțin elasticitatea și aspectul tânăr al pielii. Mai mult, aceste molecule, odată ajunse în vasele de sânge, împiedică hrănirea pielii cu nutrienți naturali. În urma glicației, colagenul își schimbă tipul, trecând de la forma cea mai puternică (III), la cea mai slabă (I), vulnerabilizând pielea, mai ales în contact cu soarele. În urma acestui proces, pielea devine rigidă și apar riduri, linii fine sau zone depigmentate, aflăm de pe site-ul drleventer.ro. 

Pentru o piele fermă și strălucitoare, fără riduri, îngrijirea zilnică a tenului este absolut obligatorie. Nu uita, deci, ca în fiecare seară, să te demachiezi – poți folosi produsele demachiante revuele – iar apoi să cureți tenul în profunzime. Nu în ultimul rând, hidratează-l cu o cremă care să conțină și elemente nutritive precum vitaminele A, E și C. 

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns