O scurtă istorie a rochiei negre
Rochia neagră este, poate, una dintre cele mai importante piese vestimentare care ar trebui să se regăsească obligatoriu în garderoba oricărei femei. Asta, cu atât mai mult cu cât este extrem de versatilă putând fi purtată cu aproape orice ocazie.
Dacă te întrebi cine a dus acest obiect vestimentar la rang de vedetă a garderobei, află că este vorba despre celebra Coco Chanel a cărei fotografie a fost publicată în 1926 în cunoscuta revistă americană Vogue. Celebra creatoare de modă era îmbrăcată într-o rochie simplă, dar elegantă, cu mâneci lungi, accesorizată cu un șirag de perle albe. Vogue nu a greșit când a precizat că, din acel moment, rochia neagră va deveni o uniformă. Dimpotrivă, au avut mare dreptate. Pentru că anii au trecut, iar rochia neagră a fost adorată de toate femeile care au purtat-o ca rochie de seară, dar și ca și rochie de zi, atunci când își doreau o ținută specială și un aer elegant. Audrey Hepburn, Lady Diana Spencer, Kate Moss, toate aceste personalități sunt cunoscute pentru rafinamentul lor în materie de fashion, fiecare dintre ele câștigându-și un loc binemeritat în istoria modei datorită modului în care au purtat, de-a lungul timpului, rochiile negre. Pentru Hepburn a fost Huber de Givenchy în 1961, pentru Lady Diana, Christina Stambolia în iunie1994, cunoscută și sub numele de “The Raven Revenge”.
Deci, de unde vine puterea rochiei negre? Se pare că the little black dress posedă ceea ce-și doresc aproape toate femeile: eleganță fără a depune un foarte mare efort. Culoarea în sine, negru, are o semnificație foarte puternică, este o culoare severă și seducătoare, demnă și coruptă, plină și discretă, auteră dar și chic. Rochia neagră îți dă un aer sobru, dar extrem de elegant și de rafinat, fiind o uniformă must have, în tendințele oricărui anotimp și care nu se va demoda niciodată.
Anne Hollander, unul dintre marii istorici ai modei, afirma că secolul XIV-lea este unul crucial în istoria modei, când îmbrăcămintea evoluează de la artizanat la artă. Cu această schimbare negrul a devenit mai mult decât o culoare rezervată pentru hainele clericilor sau pentru ceremonii funerare. Cel mai notabil pictor flamand, Jean van Eyck-Philip, cunoscut pentru pictarea Ioanei D‘Arc, a folosit hainele negre pentru a se diferenția de alți curteni, care se îmbrăcau într-o paletă foarte variată de culori, așa cum era obiceiul. Ulterior, pe măsură ce filosofiile umaniste au câștigat popularitate, portretul Renașterii arată că oamenii purtau negrul pentru a accentua individul, corpul și trăsăturile lui. Cu alte cuvinte, încă de pe atunci negrul era considerat o culoare care te ajută, într-un fel sau altul, să ieși în evidență. Cu toate acestea, tendința nu a durat foarte mult, negrul devenind ceva uzual pentru europeni. Mai mult, în secolul XIX aceasta a revenit la statutul său de uniformă pentru clerici și pentru persoanele îndoliate. Romanticii însă aveau să readucă negrul în prim plan și să-i confere măreția de care se bucură și în prezent. Dar intrăm iar într-o perioadă de decădere – dacă se poate spune așa – pentru că după primul război mondial negrul devine o culoare de bază pentru europeni și americani exprimând durerea colectivă și teroarea războiului, deservind totodată și scopurilor utilitare.
Revenind la rochia neagră, se pare că dimensiunile acesteia au variat la început în funcție de posibilitățile financiare ale celei care o comanda și o purta. Astfel, o rochie atipică a anului 1920 a necesitat doar doi metri de țesătură, spre deosebire de zece sau chiar mai mult pentru a realiza o rochie în stilurile de dinainte de război. Ceea ce ne aduce înapoi la Coco Chanel și la rochiile sale negre, extrem de delicate. The little black dress a devenit o piesă statement accesibilă femeilor din toate mediile socio-economice, iar pe măsură ce anii treceau, designerii au folosit-o pentru a-și crea propria nișă în modă: Dior în anul 1950, Givenchy în anul 1960, Vivienne Westwood în 1970, Azzedine Alaia în 1980, Yohji Yamamoto în 1990 și așa mai departe.
Rochia neagră a fost și va rămâne esența eleganței fără efort și acea piesă vestimentară clasică care va arăta întotdeauna fabulos.
Sursa: Pixabay