Vin sărbătorile de iarnă! 11 reguli de aur pentru o vacanță reușită

Vin sărbătorile de iarnă! 11 reguli de aur pentru o vacanță reușită

0 1908

Se apropie Crăciunul, se apropie Revelionul, iar tu de abia aștepți minivacanța de sărbători sau poate chiar un concediu prelungit. Dacă vei pleca din țară, cu atât mai mult va trebui să știi cum să te organizezi în așa fel încât să petreci momente unice, de neuitat în compania celor dragi. Iată la ce să fii atentă ca să ai parte de o vacanță de sărbători fără griji și fără peripeții!

Cumpără o asigurare medicală de călătorie – Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont pentru o vacanță fără griji este achiziționarea unei asigurari medicale de călătorie, care îți va fi de mare folos în cazul unor urgențe. Poate răcești, poate la ski îți luxezi un picior sau o mână, poate te doare o măsea…și exemplele pot continua. Dacă nu o cumperi, costurile intervențiilor medicale de care ai putea avea nevoie vor fi suportate din propriul tău buzunar. Și nu vor fi deloc mici. Te pot ruina finaciar. Așadar, ia-ți toate măsurile de siguranță pentru ca vacanța ta să fie una reușită. Nu risca!

caine in vacanta

Iei și câinele în vacanță? Are nevoie de acte! – Dacă pleci în vacanță și cu animalul de companie, vei avea nevoie de documente în plus. Câinele are nevoie de carnetul de sănătate, trebuie să fie cu toate vaccinurile la zi și trebuie să fie microcipat. Atenție mare dacă vrei să ieși din țară cu alte animăluțe. De exemplu, în anumite țări dihorul este protejat prin lege și este interzis să-l deții. Odată ce ai intrat pe teritoriul țării respective, trebuie să te supui legilor de acolo. Deci, interesează-te înainte de a fi prea târziu.

Nu ține banii într-un singur loc – Când plecăm în vacanță, recomandat este să avem la noi mai multe carduri pe care să ținem sume cât mai mici de bani. Astfel, în cazul în care pierdem un card, nu vom rămâne cu buzunarele goale. Pentru că una este să pierzi câteva sute de euro și alta e să pierzi o mie sau chiar două. Sau mai multe. La fel ar trebui să procedăm și cu banii cash: o parte îi poți lua cu tine, altă parte poate fi păstrată în seif la hotel, altă parte poate fi păstrată în portofelul soțului sau iubitului tău.

Află un număr de contact de la ambasada României sau alte autorități românești – Ca măsură de siguranță, află care este numărul de telefon și adresa ambasadei sau Consulatului României în orașul pe care îl vizitezi sau ale altor autorități românești din zonă. În cazul în care întâmpini probleme, poți apela la ajutorul acestora.

curs valutar

Atenție la cursul valutar – Înainte de a pleca din țară, recomandat este să schimbi banii românești în euro sau în moneda țării pe care o vei vizita. Caută cel mai bun curs, pentru a pierde cât mai puțin! Nu fi comodă, deoarece vei resimți acest lux în portofel!

Spune-le rudelor și prietenilor unde ai plecat și cu cine – Pentru siguranța ta, anunță-ți rudele și prietenii că pleci din țară. Spune-le unde pleci, cine te însoțește,  câte zile stai, la ce hotel te cazezi. În acest fel, oricine dorește te poate contacta. Trebuie să păstrezi în permanență legătura cu cei de acasă. Nu uita să-ți activezi roamingul!

Organizează-ți din timp itinerariul – În funcție de țara pe care dorești s-o vizitezi, organizează-ți itinerariul din timp, mai ales dacă este pentru prima oară când ajungi în locul respectiv. De exemplu, dacă optezi pentru un city break în Helsinki, aici poți vizita Ateneul și Muzeul de Artă,  Catedrala Luterană, Piața Senatului, Biserica Tempeliaukio. Pentru că vacanța durează doar câteva zile, organizează-te în așa fel încât să vizitezi cele mai importante obiective turistice. Decide din timp ce vei vizita în fiecare zi și respectă programul. Încearcă să fii cât mai organizată și nu pierde timpul inutil!

Nu uita să cumperi vinietă – Dacă pleci în vacanța cu mașina, trebuie să știi că vinieta este obligatorie, la fel cum este rovinieta în România. Aceasta se achiziționează de la punctele de frontieră sau benzinării. Nu uita s-o cumperi din fiecare țară pe care o tranzitezi deoarece amenzile sunt usturătoare!

Nu uita actele acasă – Este vorba despre permisul de conducere, talonul mașinii, vignieta, dar și cartea ta de identitate. Dacă mașina este luată în leasing, ai nevoie, pentru orice eventualitate, de acordul firmei de leasing care îți dă dreptul să ieși cu autoturismul din țară. Este posibil ca la graniță să ți se ceară aceste documente.

haine bagaje

Ia cu tine strictul necesar – Dacă vei călători cu avionul, recomandat este să ai la tine strictul necesar, adică cât mai puține haine, cosmetice și accesorii. Sunt multe lucruri pe care le poâi lăsa acasă: pasta de dinți, săpunul, prosoapele de baie, țamponul, gelul de duș etc. Toate acestea te vor aștepta la hotel.  Nu uita că bagaje puține înseamnă și un bilet de avion mai ieftin. Apoi, înseamnă mai mult loc în geamantan pentru obiectele și lucrurile pe care le vei cumpăra din țara respectivă. De exemplu, dacă pleci într-un city break în Londra, una dintre marile capitale europene, vei avea ocazia să cumperi o mulțime de suveniruri, iar gențile tale și așa pline se vor îngreuna considerabil. Poate dorești să cumperi chiar haine. Ce te faci cu cele vechi? Așadar, nu căra cu tine dulapul!

Stabilește un buget suplimentar – În aeroport vei dori să bei o cafea, să iei o gustare sau chiar să cumperi un cadou. Odată ajuns la destinație poate vei dori să vizitezi un târg de Crăciun, să vezi un spectacol etc. Vei avea nevoie de bani în plus pentru aceste mici plăceri. Mai mult, odată ajuns la aeroport vei dori poate să iei un taxi până la hotel sau va trebui să călătorești cu autobuzul sau metroul. Să nu uităm că orice mijloc de transport costă, deci iată alți bani în plus! Un buget suplimentar pentru astfel de cheltuieli nu strică!

COMENTARII

Lasă un răspuns