Sarea de bucătărie: 14 trucuri de care nu știai și pe care...

Sarea de bucătărie: 14 trucuri de care nu știai și pe care ar trebui să le ții minte

0 2162

Sarea de bucătărie nu este folosită numai la a da gust mâncărurilor, ci și la curățenie sau în alte situații când crezi că nimic nu mai funcționează. Ai crede, de exemplu, că ciorapii de damă, desperecheați și de culori diferite, pot ajunge la aceeași nuanță și astfel, pot fi purtați fără probleme?  Uite cum te ajută sarea când nu mai ai nici o speranță!

 

1. Previne îngălbenirea obiectelor din răchită

Pentru ca decorațiunile interioare din răchită să nu se îngălbenească odată cu trecerea timpului, freacă-le ușor cu o soluție formată din apă caldă și sare. Lasă apoi obiectele să se usuce la soare.

2. Înlătură petele de grăsime

Petele de grăsime de pe aragaz, din cuptor sau de pe faianță și gresie pot fi curățate cu o soluție formată din sare și alcool. Amestecă o lingură de sare cu patru linguri de alcool și freacă suprafețele afectate, dar cu grijă pentru a nu le zgâria.

robinet din alama

3. Curăță obiectele din alamă

Amestecă părți egale de sare, făină și oțet până când ajungi la consistența unei paste fine. Freacă cu această pastă obiectele din alamă, iar apoi lasă compoziția să acționeze pentru o oră. Freacă din nou metalul folosind o cârpă uscată și curată, iar apoi clătește și usucă bine.

pete pe covor

4. Îndepărtează petele de vin

Ai pătat fața de masă sau covorul cu vin? Îndepărtează imediat lichidul cu un șervet absorbant și acoperă pata cu sare. Așteaptă să acționeze 10 minute, iar apoi spală fața de masă cu apă rece. Dacă ai vărsat pe covor, după ce ai pus pe pată sare, freacă ușor, iar apoi aspiră bine.

femeie care curata masa

5. Îndepărtează petele de pe masă

De multe ori, pe masă sau pe suprafața de lucru rămân pete de la vasele umede sau fierbinți pe care le-ai așezat de-a lungul timpului. Pentru a le îndepărta, prepară o pastă din sare și ulei de măsline, freacă zonele afectate, iar apoi lasă soluția să acționeze pentru 30 de minute. La sfârșit, îndepărteaz-o cu apă călduță.

6. Curăță buretele de bucătărie

Pe lângă faptul că îl curăță, îl și dezinfectează! Scufundă buretele de bucătărie în apă fierbinte cu sare și clătește-l, după 30 de minute, cu apă rece.

7. Reduce cantitatea de spumă din mașina de spălat

Ai turnat prea mult detergent în mașina de spălat și nu mai scapi de bule și spumă? Închide mașina, deschide cuva și presară în interior sare. Apoi, spală rufele în mod normal. Spuma se va reduce considerabil, iar hainele se vor clăti mult mai bine.

8. Redă culoarea hainelor

După ce ai spălat rufe precum haine, perdele, fețe de masă etc, înmoaie-le pentru 30 de minute în apă cu sare. Apoi, clătește-le așa cum o faci de obicei. Sarea va reîmprospăta culorile care vor deveni mai vii și mai strălucitoare.


tricou patat

9. Îndepărtează petele de transpirație

După ce ai spălat cămășile, tricourile și bluzele așa cum o faci de obicei, adaugă peste petele de transpirație patru linguri de sare și apă fierbinte. Freacă zonele afectate cu un burete până când petele vor dispărea.

10. Îndepărtează petele de sânge

Înmoaie țesăturile pătate în apă rece în care ai turnat sare  și lasă să acționeze 15 minute. Apoi, spală îmbrăcămintea cu detergent și apă feirbinte. Numai fibrele naturale pot fi în acest fel tratate, deoarece suportă temperaturi ridicate la spălare.

11. Curăță mucegaiul și petele de rugină

Freacă zonele afectate de mucegai și rugină cu o soluție formată din zeamă de lămâie și sare. Apoi, clătește cu apă rece și usucă folosind un șervet absorbant.

ciorapi din nailon sosete

 

12. Deschide culoarea șosetelor din nailon

Ți s-a întâmplat vreodată să amesteci șosesete fine din nailon, de culori diferite? Cele care sunt desperecheate pot fi aduse la aceeași culoare și pot fi purtate în continuare. Nu trebuie decât să le ții pentru câteva minute în apă caldă în care ai adăugat sare.

13. Curăță talpa fierului de călcat

Presară puțină sare pe talpa fierbinte a fierului de călat și freacă suprafața cu un prosop curat. Astfel, vor fi îndepărtate petele de calcar, rugină sau cele lipicioase.

14. Curăță acvariul

Dacă ai în casă un acvariu cu pești, acesta se poate curăța și dezinfecta cu sare. Sarea va îndepărta mai ales petele de calcar. La sfârșit, clătește bine vasul. Nu folosi sare iodată!

COMENTARII

Lasă un răspuns