Scoti bani de la bancomat? Fereste-te de hoti!

Scoti bani de la bancomat? Fereste-te de hoti!

0 2569

Ai primit salariul şi te îndrepţi către un bancomat de unde poţi scoate banii? Fii cu ochii în patru când efectuezi tranzacţia! Ai grijă la hoţii de buzunare dar şi la cei care-ţi “vânează” codul PIN! Mimi iti da câteva sfaturi pe care trebuie să le urmezi dacă vrei ca banii tăi să fie în siguranţă. Ascult-o pe Mimi!

 

Hoţii de buzunare

–         Ai grijă când te apropii de un ATM noaptea, mai ales în zone slab luminate sau zone ascunse, în spatele clădirilor sau pomilor. Ia pe cineva cu tine, dacă este posibil, sau alege un alt bancomat într-o zonă mai sigură. Evită cartierele mărginaşe, străzile pustii şi întunecate, parcurile, clădirile care nu inspiră încredere sau pieţele foarte aglomerate.

–         Pregăteşte cardul înainte de a te apropia de ATM. Nu pierde timp căutând în geantă sau portofel. Ai putea să rămâi fără ele. Hoţii de abia aşteaptă!

–         Nu număra în faţa ATM-ului banii pe care tocmai i-ai extras din bancomat. Pune-i imediat în buzunar.

–         Dacă foloseşti un ATM aflat într-o clădire ale cărei uşi funcţionează pe baza unei cartele magnetice, nu lăsa persoane pe care nu le cunoşti să intre după tine.

 

card debit bancomat

Hoţii de carduri

–         Asigură-te că persoana din spatele tău păstrează distanţa obligatorie şi nu trage cu ochiul când tastezi codul PIN. Încearcă să protejezi tastatura cu propriul corp.

–         Priveşte cu atenţie în jurul tău pentru a observa dacă există instalată vreo cameră de luat vederi care poate citi codul PIN sau alte date de pe card. Dacă ţi se pare că ceva nu este în regulă, anulează tranzacţia. Caută un bancomat care să-ţi inspire încredere. Cele mai sigure sunt cele aflate în interiorul băncilor.

–         Dacă observi aparatură necunoscută ataşată la ATM sau în apropierea lui, renunţă la tranzacţie şi anunţă banca sau cea mai apropiată secţie de poliţie. Este posibil ca bancomatul să fi fost „echipat” cu dispozitive de citire a informaţiilor de pe card sau camere de luat vederi care citesc PIN-ul atunci când este tastat.

–         Este de preferat să scoţi banii mereu de la acelaşi bancomat. În timp, îi vei învăţa designul. Urmăreşte cu atenţie zonele din apropierea fantei de introducere a cardului şi zonele de deasupra tastaturii.

 

Ponturi la folosirea cardului

• Nu aruncaţi niciodată chitanţele într-un coş de gunoi public. Nu le lăsaţi pe bancomat sau în jurul acestuia. Când aruncaţi chitanţe sau extrase de cont vechi, asiguraţi-vă că rupeţi partea unde este trecut numărul de cont. În general, este bine să păstraţi toate chitanţele într-un loc sigur şi la îndemână.
• Verificaţi-vă extrasele de la bancă în mod regulat. Asiguraţi-vă că ştiţi toate detaliile privind operaţiunile în cont.
• Dacă descoperiţi o tranzacţie neautorizată sau care ridică semne de întrebare, sunaţi la bancă imediat.
• Nu daţi niciodată informaţii despre cardul de plată la telefon, mai ales când sunteţi apelat de persoane a căror identitate nu o puteţi verifica.
• Ţineţi o strictă evidenţă a tuturor conturilor de card şi bancare. Aceasta include numerele de conturi, datele de expirare a cardurilor, numerele de telefon pentru serviciile cu clienţii.
• Atunci când faceţi cumpărături, ţineţi în permanenţă cardul sub supraveghere. Recuperaţi cardul imediat ce tranzacţia este completă.
• Memoraţi codul PIN, astfel încât să nu fiţi nevoit să-l scrieţi nicăieri. Nu divulgaţi codul PIN nimănui.
• Nu semnaţi niciodată o hârtie în alb.
• Păstraţi toate chitanţele aferente plăţilor efectuate la comercianţi, pentru situaţia în care aveţi nevoie de ele mai târziu.

 

Cum arată un cititor de PIN

Dispozitivele care citesc informaţiile de pe card sunt de mai multe tipuri şi se ataşează în apropierea fantei prin care se introduce cardul în ATM.  Dispozitivul de citire a codului PIN conţine o cameră de luat vederi foarte mică şi greu de depistat care trimite imagini de la distanţă. Unele dispozitive de citire a codului PIN arată ca şi o cutie pentru fluturaşi publicitari. Altele seamănă cu o tastatură. De fapt, este o tastatură falsă plasată peste cea reală. Toate sunt dotate cu camere de luat vederi în miniatură şi doarte greu de depistat.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns