Semne că ai imunitatea slăbită. 5 lucruri la care să fii atentă
Sezonul rece a trecut însă organismul nostru încă se resimte. De obicei, ieșim din iarnă cu un sistem imunitar mai slăbit, însă acest lucru poate fi remediat rapid printr-o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume, prin odihnă, expunere la soare, mișcare în aer liber și eliminarea stresului. Cum ne dăm seama că avem imunitatea scăzută? Există câteva semne pe care ai putea să le urmărești.
Ești mereu obosită
Te simți tot timpul obosită, ești epuizată fizic și lipsită de energie? Este foarte probabil să treci printr-o perioadă în care sistemul tău imunitar să fie slăbit. Încearcă să nu pui acest simptom pe seama stresului sau al jobului pentru că s-ar putea să te păcălești singură. Ce e de făcut? În primul rând, pentru a nu agrava și mai mult situația, încearcă să te odihnești cât de mult poți, și să renunți la stres. Apoi, dacă starea persistă, bine ar fi să consulți un medic și să faci câteva analize și investigații. Dacă se confirmă faptul că ai imunitatea slăbită, câteva suplimente alimentare și vitamine te vor pune din nou pe picioare.
Răcești foarte des
Una e să răcești o dată sau de două ori pe an și alta e să fii răcit mai tot timpul. Tușești, îți curge nasul, ți se inflameaza amigdalele, sinusurile, ai dureri de cap și o stare generală proastă, iar astfel de simptome sunt la ordinea zilei? Atenție la sistemul imunitar, căci de aici ar putea să ți se tragă! Astfel de viroze pot fi duse pe picioare, însă ar trebui să-ți ridice semne de întrebare dacă știi că nu te-ai aflat în preajma unor persoane de la care să fi contactat virusul. Poate ti se par răceli banale însă ar putea fi semnul că ceva nu este în regulă cu organismul tău. Ce e de făcut? În primul rând, fă-ți un test covid pentru a fi sigur că nu ești infectat cu coronavirus. După ce elimini această suspiciune, tratează-te corect: stai acasă, odihnește-te, consumă multe lichide, ia vitamina C, dormi cât mai mult și nu încerca sub nicio formă să duci boala pe picioare. Apoi, fă-ți un control medical și vezi cum stai cu imunitatea.
Se reactivează herpesul bucal
Dacă ai mai avut herpes bucal, știi bine despre ce este vorba: virusul, aflat în organism în stare latentă, inactivă, se reactivează pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Te vei trezi când ți-e lumea mai dragă cu vezicule în zona buzelor. Și zona zoster se reactivează, dacă suferi de o astfel de afecțiune.
Rănile se vindecă mai greu
Te-ai tăiat superficial la un deget, te-ai zgâriat sau te-ai înțepat? Rănile ar trebui să-ți treacă în câteva zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, de vină ar putea fi imunitatea scăzută.
Infecții și inflamații
Un sistem imunitar slăbit lasă organismul fără apărare în fața virusurilor, fungilor, dar și bacteriilor. Ai putea observa că te confrunți cu infecții mai des decât de obicei sau cu diferite inflamații în corp. Mai mult, poți suferi și de afecțiuni dermatologice, diaree sau insomnie. Inflamarea ganglionilor este un alt simptom care ar trebui să-ți dea de gândit.
Sfaturi pentru un sistem imunitar puternic
Pentru întărirea sistemului imunitar ar trebui să te odihnești, să dormi opt ore pe noapte, să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, să te hidratezi suficient și să faci mișcare. Sedentarismul, stresul, lipsa de activitate fizică, o alimentație deficitară – toate acestea își lasă amprenta asupra organismului care nu mai are resurse să lupte cu bolile. Poți lua și anumite suplimente alimentare dar și vitamine. Însă, este recomandat ca acest tratament să fie prescris de un medic.
Sursa foto: Pexels