Bagajul de criză sau ce să salvezi din locuință în caz de incendiu, inundații sau cutremur
Săptămâna trecută în localitatea Chiajna a luat foc acoperișul unui bloc, iar incendiul a lăsat fără case, în prag de sărbători, mai multe familii. Într-o clipită oamenii au pierdut tot. Au rămas doar cu hainele de pe ei. E greu să nu te pui în locul lor, e greu să nu te gândești la ce ai face tu dacă într-o zi nu ai mai avea nimic. Să trăiești acel moment când ești fericit doar că ai scăpat cu viață…
Ce ai face dacă într-o zi ai fi nevoit să ieși de urgență din casă sau din apartament ca să-ți salvezi viața? Și să pierzi în incendiu sau cutremur tot ai avut vreodată…Ai putea salva câte ceva, dar ce? Și când? Pentru că nu mai ai timp decât să-ți iei copilul în brațe și să te repezi pe scări sau la ușă.
Inevitabil, când auzi despre astfel de tragedii spui Doamne Ferește și te gândești la tine. Ce ai face tu? Așa am ajuns să încropesc rapid în minte o listă cu obiectele pe care ar trebui să le iau cu mine, să le salvez. Acte, documente, bijuterii, bani…
Mi-ar trebui o geantă gen rucsac, pe care să o țin undeva lângă ușa de la intrarea în casă – poate chiar pe hol într-un dulap. O geantă pe care s-o pot lua imediat în spate și în care să am cele mai de preț lucruri din casă. Sau măcar o cutie nici mare, nici mică. Lucruri care, poate, nu mă vor lăsa chiar pe drumuri..Iată ce ar trebui să conțină orice cutie cu valori:
– copie a certificatelor de naștere ale copiilor și membrilor familiei;
– copie a certificatului de căsătorie;
– copie după cartea de identitate a tuturor membrilor familiei;
– copie după actul de proprietate al casei;
– copie dupa asigurarea obligatorie a locuinței;
Tot în geantă, într-un buzunar, ar trebui să păstrezi o pungă cu medicamente care îți sunt indispensabile, pe care trebuie să le iei zilnic și fără de care îți este pusă viața în pericol: insulină, un glucomeetru dacă suferi de diabet zaharat, medicamente pentru afecțiuni cardiace sau boli neurologice degenerative: alzheimer, schizofrenie, parkinson, screloză multiplă etc.
În alt buzunar al genții ar trebui să păstrezi bijuteriile sau obiectele din metale prețioase: un ceas de mână, pietre prețioase sau semiprețioase, inele, pandantive, lanțuri, brățări etc. Aurul și argintul sunt de mare valoare și ar trebui să ai grijă să le iei cu tine dacă părăsești casa în grabă.
Nu uita de cheile de rezervă ale mașinii, un telefon mobil cu cartelă, care funcționează și în care să ai trecute contactele persoanelor din familia ta, ale rudelor mai îndepărtate și prietenilor.
La îndemână ar trebui să fie și telecomanda de la ușa garajului în cazul în care locuiești la casă sau ții mașina în garajul din subsolul blocului. În acest fel, nu vei mai pierde timp căutând telecomanda pe care o folosești zi de zi și îți vei putea salva mașina. Și, pentru că tot veni vorba despre mașină: în torpedou ar trebui să păstrezi actele acesteia, dar în bagajul de criză ar trebui să ai niște copii.
Nu în ultimul rând, dacă Doamne Ferește se întâmplă ceva, vei avea mare nevoie de bani cash în monedă națională. Dar și un card de economii ar fi foarte folositor. Așa că pune deoparte o anumită sumă de bani destinată situațiilor de criză.
În rucsac ar trebui să mai ai și o pătură mare, mai groasă, cu care să-ți învelești copilul mic dacă trebuie să părăsești urgent locuința. Asta mă face să-mi aduc aminte de mama care, la cutremurul din 1986 – țin minte că parcă a fost noaptea – m-a luat din pătuț, m-a înfășurat într-o pătură din lână și a fugit cu mine afară, în fața bșocului. Eram doar în pijamale, dar acea pătură mi-a ținut de cald și totul a fost bine.
De asemenea, pe hol, în cuier, în apropierea ușii de la intrare trebuie să ai hainele tale groase, căciula, mănușile, încălțămintea și, foarte important, hainele copiilor. În acest fel nu vei pleca din casă cu cei mici dezbrăcați pentru că nu mai ai timp să deschizi dulapul și să răscolești după geci, căciuli, fulare, mănuși etc. La o adică, aceste hăinuțe de pe holul locuinței tale pot fi luate în grabă într-o mână. Îți vei îmbrăca copilul când vei ajunge într-un loc sigur, dar măcar să ai cu ce să-l îmbraci.
Știu că aceste sfaturi poate par cam exagerate. Și te și sperie în același timp. Dar trebuie să fii matură, obiectivă și să te gândești și la astfel de situații. Întotdeauna spunem că nu ni se poate întâmpla tocmai nouă, dar nu te baza pe asta…ia-ți o măsură de precauție, nu e mare lucru să faci un astfel de bagaj de criză. Eu una asta am de gând să fac. Mă mir că nu mi-a trecut prin cap până acum..a trebuit să aud poveștile unor oameni care au pierdut totul în incendiu ca să mă gândesc la asta. Poate că ceea ce salvezi nu e mare lucru, dar nici nu știi cât contează niște acte, niște bani, un telefon care să te ajute să ceri ajutor sau să iei legătura cu cei dragi, niște haine groase care să-i ferească pe cei mici de frig și ger. Și să nu uit: asigură-ți locuința în caz de incendiu și fă-ți asigurarea obligatorie în caz de calamitatăți naturale: cutremur, alunecări de teren, inundații.
Sursa foto: Pixabay