Sfaturi pentru o vacanță reușită la munte

Sfaturi pentru o vacanță reușită la munte

0 1055

Ne aflăm în extrasezon, cea mai potrivită perioadă din an când putem să ne bucurăm de vacanță. În stațiunile montane nu mai este aglomerație, prețurile la cazare sunt mai mici, iar în această perioadă meteorologii au anunțat ninsori. Iată o bună ocazie să evadezi din oraș și să te bucuri de aer curat și liniște. 

Dacă te-ai hotărât să dai o fugă la munte, ar trebui să ții cont de câteva sfaturi. Căci există anumite situații sau lucruri neprevăzute care ar putea să-ți strice distracția. 

Îmbracă-te corespunzător pentru sezonul rece 

Dacă pleci la munte în sezonul rece și ești neechipat corespunzător, mai bine rămâi acasă. Foarte important pentru o vacanță reușită este să ai la tine îmbrăcămintea adecvată. Înainte de a-ți face bagajul, intereseaza-te cu privire la starea vremii și prognoza meteo pentru zilele următoare. 

De exemplu, dacă pleci în stațiunea Rânca trebuie să știi că aceasta este cea mai înaltă stațiune montană de la noi. Prin urmare, s-ar putea ca aici să existe strat gros de zăpadă. Dacă se anunță ninsori, va trebui să porți bocanci de iarnă, salopetă impermeabilă, să ai la tine mănușile, fularul, o căciulă groasă, o geacă pentru vreme rece, vânt și care te protejează de umezeală. Altfel nu te vei putea bucura de săniuș sau alte sporturi de iarnă. Atenție și  la echipamentul copiilor care, de asemenea, trebuie să fie potrivit pentru vremea de afară. 

Atenție de unde îți procuri mâncarea!

Probabil că după ce te cazezi vei dori să iei masa. Atenție în ce restaurante sau pub-uri intri. În extrasezon este posibil ca multe dintre acestea ori să fie închise, ori să comercializeze alimente care nu sunt char proaspete. Alege un local unde vezi că mai sunt și alți clienți. De asemenea, atenție mare din ce locuri  vei cumpăra mâncare de pe stradă: fast food, gogoși, clătite sau alte dulciuri. Eviți, în acest fel, o toxiinfecție alimentară. 

Recomandat ar fi să cumperi din supermarket alimente pe care să le prepari la grătarul din curtea pensiunii unde te cazezi. Sau să iei masa chiar la pensiunea respectivă. 

Echipează-ți mașina de drum lung!

Evident că va trebui, înainte de a pleca de acasă să îți echipezi mașina de drum lung și de iarnă. Fă-i plinul, verifică frânele, fă-i o mică revizie mai ales că vei merge pe drumuri de munte înzăpezite. Nu uita acasă lanțurile, sacul cu nisip, lopata pentru zăpadă. Pneurile trebuie să fie de iarnă – în cazul în care nu le ai.  Indiferent unde pleci, pe Valea Prahovei, în zona Bran-Moeciu, în stațiunea Păltiniș sau mai departe în Moldova sau Maramureș, autoturismul trebuie să te ducă la destinație în siguranță. 

Pleci în drumeție? Atenție la prognoza meteo!

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când te aventurezi iarna pe munte este prognoza meteo. În cazul în care se anunţă viscol, ceaţă sau risc de avalanşă este indicat să anulezi drumeţia. Chiar şi pe vreme bună trebuie să-ți iei toate măsurile de precauţie pentru a nu-ți pune viaţa în pericol.Urmează numai drumul marcat și nu te pierde de grup. Recomandat este să pleci la drumeţie dimineaţa devreme şi să te întorci pe lumină, pentru a evita diverse accidente. Pentru a vă putea orienta mai bine trebuie să aveţi întotdeauna la îndemână o busolă, o lanternă, un fluier dar și ustensile pentru a face focul. 

Nu uita acasă actele

Vacanța ta ar putea să se termine chiar înainte de a începe, dacă uite acasă acte importante cum ar cartea de identitate, permisul de conducere sau talonul mașinii, bilete de tren de avion, abonamente etc. Vacanțele sunt, în general, planificate din timp și rezervate online. Amintește-ți să aduci voucherele (abonamente, cazare, echipament). Ia în considerare și documentele care să dovedească vârsta copiilor, pentru a te putea bucura de oferte și reduceri. 

COMENTARII

Lasă un răspuns