Cum te organizezi cu o săptămână înainte de Crăciun. 9 sfaturi practice

Cum te organizezi cu o săptămână înainte de Crăciun. 9 sfaturi practice

brad de craciun impodobit cu ornamente albastre

Curățenia generală, cumpărăturile, alergatul prin magazine și statul la cozi interminabile, aglomerația, nervii, oboseala, stresul, pregătirea mâncărurilor și statul în picioare cu orele în bucătărie, împodobitul bradului și decorarea casei pot fi activități foarte solicitante, mai ales dacă te-au prins pe ultima sută de metri, cu doar câteva zile înainte de Crăciun sau Revelion. Pentru sărbători liniștite, fără bătăi de cap, timp în care să te relaxezi și să te bucuri de odihnă, ar trebui să începi pregătirile chiar de acum! Iată ce ai de făcut!

1. Ce să faci pentru o curățenie lună

Curățenia de Crăciun îți va lua mult timp, așa că ar trebui să te apuci de pe acum. Asta, dacă nu vrei să te aglomerezi pe ultima sută de metri și să fii ruptă de oboseală de sărbători. În primul rând, aspiră foarte bine pardoseala și spal-o apoi cu mopul, folosind detergenți speciali pentru gresie sau parchet. Nu uita să ștergi praful mai ales în locurile greu accesibile: între elemenții caloriferelor, după pat, canapea sau fotolii, după dulapuri, de pe lustre și alte obiecte de iluminat sau de pe plafonul mobilierului înalt. Praful se depune inclusiv pe pereți. Îndepărtează-l ușor cu o mătură sau cu peria specială a aspiratorului. Curăță apoi frigiderul, cuptorul, cuptorul cu microunde, dulapurile din bucătărie pe exterior și in interior, plăcile de faianță, obiectele sanitare din baie. Folosește produse de calitate speciale pentru îndepărtarea petelor de grăsime, de arsură, de calcar sau rugină. Nu uita să speli geamurile, să faci curat în balcon, în cămară și sertare. Aruncă tot ce nu mai folosești! Curățenia generală îți va lua cel puțin o zi, așa că ar trebui să te grăbești!

2. Cum să ai în casă un aer cât mai proaspăt

Aerul proaspăt din locuință dă întotdeauna senzația de curat. În primul rând, va trebui să te obișnuiești, chiar dacă afară este frig, să aerisești camerele mai des dar pentru un timp mai scurt – 10 minute ar fi suficient în așa fel încât să nu existe mari pierderi de căldură. Setează termostatul la temperatura minimă pentru o factură mai mică la întreținere. În al doilea rând, trebuie să știi că mirosul de țigară, de mucegai sau igrasie, mirosul îmbâcsit care vine din covor, mochetă, canapea, draperii nu iese din încăpere cu una cu două. După ce speli toate aceste textile, cumpără un purificator de aer. Acest aparat, pe care l-am gasit pe acest site, te va ajuta să ai un aer proaspăt și curat în casă, dar te va feri și de îmbolnăviri deoarece va elimina toate particulele fine, gazele nocive, mirosurile neplăcute și, cel mai important, sporii de mucegai, bacteriile și virușii din locuință. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că aerul viciat din locuința ta poate fi rezultatul sporilor de mucegai și al umezelii excesive din baie sau bucătărie. Repară tevile sau robineții care nu se închid corespunzător pentru a nu mai exista scurgeri de apă. De asemenea, folosește întotdeauna hota de bucătărie atunci când gătești, nu usca rufele în casă, schimbă zilnic apa din vazele cu flori și aruncă hârtiile de care nu mai ai nevoie.

3. Spală covoarele, perdelele și draperiile

Apelează la ajutorul profesioniștilor și caută o curățătorie unde să duci din timp covoarele, draperiile, perdelele, cuverturile, păturile sau așternuturile de pat. Grăbește-te deoarece în preajma sărbătorilor va fi aglomerat și s-ar putea să fii refuzată din cauza comenzilor foarte multe. Caută o curățătorie ai cărei angajați să vină la tine acasă să ridice produsele și care, apoi, să ți le returneze. În acest fel, vei economisi foarte mult timp. Află în câte zile le vei primi înapoi, ca să nu te prindă sărbătorile fără covoare sau perdele în casă.

4. Pregătește decorațiunile de sărbătoare

În ajun de Crăciun, seara, se împodobește bradul, iar decorațiunile trebuie pregătite din timp. Scoate cutiile în care ții globurile, beteala și instalația de brad, figurinele din ceramică și alte decorațiuni de Crăciun. Șterge totul de praf, sortează-le, aruncă ce este stricat, spart sau nu mai folosești. Decorațiunile pentru casă și masa festivă ar trebui spălate, curățate și lustruite. Păstrează-le pe toate undeva la îndemână.

5. Cumpără bradul

Dacă îți dorești un brad artificial, magazinele se întrec în oferte, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele, de la cele mai mici până la cele mai piperate. Vei găsi tot ce-ți dorești: brazi mai mult sau mai puțin înalți, mai mult sau mai puțin stufoși, cu leduri incluse, verzi, albi și argintii. Dacă vrei un brad natural, îi vei găsi în piețe sau în spațiile special amenajate din hypermarketuri. Poți opta și pentru brăduți la ghiveci, deoarece și aici oferta este foarte variată. Ce am observat anul acesta este o ofertă tot mai variată pentru brazii naturali care se vând online. Prețurile acestora pleacă de la 80 de lei și pot depăși 350 de lei, în cazul celor deja împodobiți.

6. Pregătește stocul de medicamente

De sărbători mulți dintre noi fac excese alimentare care duc, inevitabil, la indigestii. Sau, se poate întâmpla să te doară o măsea, să răcești, să faci o infecție etc. Ca să nu alergi prin tot orașul în căutarea unei farmacii non stop, recomandat este să-ți pregătești stocul de medicamente care se cumpără fără rețetă. Pentru a preveni gripa și virozele care te-ar putea lovi când ți-e lumea mai dragă ideal ar fi să ai în casă un umidificator precum acesta de aici. Se știe că aerul foarte uscat este mediul propice pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor și virusurilor. Mai bine previi decât să vindeci! Însă asta nu înseamnă că nu trebuie să ai în casă medicamente în caz de urgență. Cumpără nurofen pentru răcealăși gripă, antinevralgic, coldrex sau teraflu, cărbune medicinal, espumisan, rivanol, spirt medicinal, drajeuri pentru durere de gât și, dacă suferi de diabet zaharat, nu uita să-ți pui la punct stocul de ace și testere pentru glucometru, dar și stocul de insulină.

7. Cum alegi carnea de porc

Carnea de porc din care vei prepara friptura și sarmalele pentru masa festivă de sărbători poate fi de pe acum cumpărată. Asta, cu condiția s-o păstrezi la congelator, la o temperatură de -18 grade Celsius. Mare atenție de unde îți faci cumpărăturile! Inspectorii sanitar veterinari ne sfătuiesc să achiziționăm carnea numai din magazine autorizate și specializate. Nu cumpăra de la persoane care vând pe trotuare, la colț de stradă sau din portbagajul mașinilor personale! Pentru a preveni îmbolnăvirile cu trichineloză, este foarte important să verifici termenul de valabilitate al produsului și ștampila aplicată pe carcasă care confirmă faptul că produsul a fost analizat trichineloscopic.

8. Cumpără alimentele neperisabile

Tot în această perioadă poți cumpăra produsele alimentare neperisabile, pentru a evita aglomerația din magazine cu o zi, două înaintea sărbătorilor. Acum este momentul să iei ulei, zahăr, făină, orez, diferite conserve, condimente, ingrediente pentru prăjituri, apă, sucuri, băuturi alcoolice – adică acele alimente care au un termen de valabilitate foarte îndelungat. Laptele, brânza, ouăle, legumele, verdețurile, fructele, dulciurile și produsele de panificație trebuie cumpărate cât mai proaspete.

9. Invită-ți familia la masă

Dacă organizezi o masă festivă de Crăciun sau Revelion, fă de pe acum invitațiile! Cu cât sunt anunțati mai din timp, cu atât rudele și prietenii tăi vor putea onora invitația ta. Dacă nu, își vor face alte planuri, iar tu vei petrece singură. Invitații nu se anunță cu o zi, două înainte de eveniment. Poate unii dintre ei vor dori să-ți facă un cadou, poate alții vor dori să cumpere o sticlă de vin, un tort special sau alte dulciuri, iar alții vor dori să își cumpere o ținută festivă. Pentru toate acestea au nevoie de timp!

Sursa foto: Unsplah

COMENTARII

Lasă un răspuns