5 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a pleca...

5 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a pleca într-o vacanță exotică

0 3682

Toamna ne bate la ușă, însă mulți dintre noi abia acum se pregătesc de vacanță. Fie că vei pleca într-o călătorie peste mări și țări, fie într-un mare oraș european, momentul a fost foarte bine ales deoarece la sfârșitul verii prețurile sunt mult mai accesibile. Însă, pentru un concediu cu adevărat reușit, va trebui să știi să te organizezi perfect.   

Deși mai e ceva timp până când vei pleca în vacanță, nu poți să nu te gândești de pe acum la soare, plaje exotice, nisip și la gustul delicios al unui cocktail savurat pe un șezlong sau într-un hamac. Gândul îți zboară la culoarea turcoaz a oceanului, la cerul senin și la toate atracțiile turistice care așteaptă să fie descoperite.  De aceea, asigură-te că ți-ai oferit tot timpul necesar pentru a pregăti un plan în așa fel încât să poți profita la maximum de timpul pe care îl vei avea în vacanță. Pentru a te ajuta să te pregătești, iată o listă cu 5 lucruri de făcut înainte de plecarea într-o vacanță exotică.

buget vacanta1. Stabilește un buget!

Acest aspect te va ajuta mai ales dacă vei petrece o perioadă mai îndelungată în afara țării. Documentează-te cu privire la costurile pe care le presupune desfășurarea diferitor activități în zona pe care o vei vizita. Fii realist cu privire la costurile pe care le vei avea de suportat și asigură-te că ai la dispoziție un buget care să acopere aceste costuri și nu numai: de cele mai multe ori, vei întâmpina oportunități sau urgențe neplănuite. Așa că fii pregătit. În afara banilor cu care pleci la drum și pe care ai de gând să-i cheltuiești în vacanță, este bine să ai la tine o sumă în plus pentru eventuale urgențe, sumă de care să nu te atingi decât în caz de nevoie. Interesează-te din timp cât costă în țara respectivă transportul, mâncarea, băuturile alcoolice, țigările, vizitele la muzee sau alte obiective turistice etc.

familie aeroport2. Obține din timp pașaportul!

Ocupă-te de acest aspect din timp, în special dacă vei avea nevoie de vize de la ambasade străine. Procesul de obținere a pașaportului poate dura mai mult decât ți-ai propus, astfel că este important să fii pregătit pentru a evita surprize neplăcute: dacă nu ai pașaport, vacanța ta va lua sfârșit chiar în România, în aeroport.

viza turist3. Atenție la vize!

Cerințele privind vizele variază de la țară la țară, însă un lucru este valabil în aproximativ toate cazurile: obținerea acestora este un proces de durată. Documentează-te cu privire la demersurile care trebuie efectuate pentru obținerea vizei solicitate de țara pe care o vei vizita. În majoritatea cazurilor, documentul, cae se bține de la ambasada statului în care ți-ai pregătit vacanța, este viza de turist.

pacient si doctor4. Nu uita de vizita la medic!

Este foarte important să te asiguri că nu vei avea parte de surprize neplăcute în timp ce te afli în vacanță. De aceea, este recomandat ca înainte de plecare să faci o vizită la medicul de familie, dar și la dentist, pentru a te putea bucura în liniște de toate bunătățile pe care le vei mânca în călătoria planificată. Și anumite vaccinuri sunt importante, tocmai pentru a te imuniza în fața virușilor pe care i-ai putea contacta în țările exotice, mai ales cele tropicale. Nu ignora acest aspect deoarece este, în multe cazuri, obligatoriu. Printre vaccinurile de care ai putea avea nevoie se numără cele împotriva următoarelor boli: febră galbenă, meningită, difterie, tetanos, poliomelită, febră tifoidă, hepatite etc. Nu în ultimul rând, nu uita de asigurarea de sănătate pe care trebuie să o ai la tine.

femeie telefon mobil 5. Cum comunici cu cei dragi 

Chiar dacă pleci în vacanță pentru a fi departe de rutina zilnică, este întotdeauna util să știi cum poți lua lua legătura cu familia și prietenii. În acest fel, vei putea să le confirmi celor dragi că ai ajuns cu bine la destinație, dar totodată și să apelezi la ajutorul lor în cazul unor situații neprevăzute. Nu uita să-ți activezi roaming-ul și să afli care este numărul de telefon și adresa ambasadei sau consulatului României în țara respectivă.

COMENTARII

Lasă un răspuns