Sfaturile sommelierului: cum alegi vinul pentru masa de Paște?

Sfaturile sommelierului: cum alegi vinul pentru masa de Paște?

0 1012

Se apropie sărbătorile de Paște și, dacă vei avea invitați la masă, va trebui să faci o impresie foarte bună. Ai ales meniul, ai ales dulciurile dar știi cum să alegi vinul? Iată câteva sfaturi pe care ni le dă sommelirul Vlad Dumitrescu, membru al  Sommelier’s Agency Winetaste Sergiu Nedelea. Mimi a aflat toate noutățile! Ascult-o pe Mimi!

 

De câte feluri sunt vinurile?

Vinurile pot fi clasificate în mai multe moduri: în funcție de culoare, și anume vinuri albe, roze și rosii, în funcție de conținutul de zahăr  –  seci, demiseci, demidulci și dulci. Dar ele mai pot fi clasificate și în funcție de calitatea lor, de efervescența lor și în funcție de vechimea optimă de consum.

 

Ce vin consumăm la aperitiv?

Putem începe cu vinuri albe sau roze tinere, caracterizate prin prospețime și arome fructate și florale. Pentru ocazii speciale, recomandarea sommelierului este un vin spumant și nu clasica pălincă sau rachiu de prune. Spumanul nu face altceva decât să curețe papilele gustative, pregătindu-le pentru felurile de mâncare.

 

Ce vin consumăm la friptura de miel?

Pentru friptura de miel, respectând tradiția pascală, putem asocia un vin roșu – sângele lui Isus. Structura acestuia și/sau soiul de strugure sunt alese în funcție de felul în care a fost gătită carnea de miel și anume la cuptor, la grătar, cu sosuri, condimente, ierburi aromate, garnitură. Alegerea vinului se realizează ținând cont și de aroma specifică a cărnii de miel și a conținutului de grăsime din preparat.

 

Ce vin consumăm la desert?

În general, asocierea unui preparat cu un vin se face prin echilibrarea senzațiilor organoleptice și ținând cont de persistența gustativă specifică mâncării și a vinului. Pentru desert, cea mai potrivită alegere este un vin dulce liniștit sau spumant cu conținut de zahăr. Bineînțeles că putem asocia cozonacul cu un vin roșu, de preferat dulce, liniștit sau spumant cu conținut de zahăr, în funcție de ingredientele din cozonac (zahăr, ciocolată, nuci, stafide, brânză dulce etc).

La ce temperatură se servesc vinurile la masă?

Cel mai important element de pregătire a vinului pentru consum este temperatura optimă a acestuia. Fiecare tip de vin, datorită compoziției sale, are o temperatură optimă la care calitățile olfactive și gust sunt cele mai bine puse în valoare. Vinurile albe se vor servi mai reci, iar vinurile roșii mai calde. Cu cât vinul este mai dulce, cu atât el trebuie servit mai rece. Vinurile albe si roze au temperaturi optime de consum între 10-12 grade C, vinurile albe mai corpolente pot fi servite și la 13-14 grade C, iar cele dulci la 7-9 grade C. Vinurile spumante se consumă la 6-8 grade C. Vinurile roșii mai puțin corpolente, mai tinere, se consumă la temperaturi de 15-17 grade C. Cele vechi, bogate în tanini – la temperaturi de 17-18 grade C.

COMENTARII

Lasă un răspuns