Şi băile mici pot arăta fabulos! Uite ce ai de făcut!

Şi băile mici pot arăta fabulos! Uite ce ai de făcut!

Baie mică
O baie mică poate fi amenajată perfect dacă respecți câteva sfaturi simple

Suntem obişnuiţi cu băile în care nu intră decât o chiuvetă, o cadă şi vasul de toaletă. Suntem obişnuiţi şi cu înghesuiala, doarece în baie păstrăm o mulţime de lucruri: rufele murdare, prosoapele, produsele de igienă, de curăţenie, cosmeticele, produsele de machiaj şi câte şi mai câte! Ce de făcut? Va trebui să înveţi să-ţi organizezi baia şi s-o transformi într-o încăpere în care să te relaxezi, nu să te umpli de nervi.

Aruncă ce este de aruncat!

De multe ori, în baie se adună tot felul de obiecte nefolositoare, pe care fie nu ne îndurăm să le aruncăm, fie pur şi simplu le uităm dosite pe rafturi, poliţe sau prin sertare : produse cosmetice pe care abia dacă le mai folosim, produse de îngrijire şi igienă, bureţi de baie, recipiente goale de balsam, şampon, cutii, cârpe de praf, căldarea şi pămătuful de la mop, ligheane etc. În baie se adună şi rufele murdare sau cele pe care le pui la uscat. Iată cum o încăpere şi aşa mică se transformă într-o „debara” ticsită în care nu ai loc să te mai mişti. Ce e de făcut? Aruncă obiectele pe care nu le mai foloseşti şi care ocupă spaţiul degeaba! La gunoi cu toate! Şi încă un sfat: cârpele de praf şi căldarea cu mopul pot fi mutate în balcon, în timp ce prosoapele de corp şi de faţă pot fi aşezate pe raftul unui dulap din dormitor sau pe o poliţă montată deasupra vasului de toaletă.

Aranjează pe categorii!

După ce ai scăpat de obiectele nefolositoare, vezi ce vei face cu cele care au rămas. Dacă le vei aranja pe categorii, vei şti exact unde sunt şi nu vei mai pierde timpul căutându-le când vei avea nevoie de ele. De exemplu, în dulăpiorul de sub chiuvetă poţi păstra detergentul de rufe, înălbitorul şi balsmul. Tot aici poţi ţine bureţii şi produsele cu care cureţi obiectele sanitare. Pe poliţele unui dulăpior cu rotile aşezat lângă cadă poţi păstra şamponul, balsamul, sarea sau spuma de baie, crema sau loţiunea de corp. Dar nu este obligatoriu. Aceste produse pot fi aşezate şi pe rafturile unui dulap suspendat, dar în aşa fel încât să-ţi fie la îndemână. Pe poliţa din faţa oglinzii poţi păstra produsele de machiaj, iar pe marginea chiuvetei – savoniera şi suportul pentru periuţele de dinţi. Important este ca lucrurile şi obiectele pe care le foloseşti foarte des să-ţi fie la îndemână, iar cele pe care nu le utilizezi decât foarte rar să aibă locul lor, mai ascuns.

Cât mai multe rafturi şi sertare!

Mobilierul pe care îl alegi pentru baie este extrem de important, mai ales dacă încăperea e mică. În acest caz, vei avea nevoie de foarte multe spaţii de depozitare precum rafturi, poliţe şi sertare. Dacă spaţiul îţi permite, atunci când cumperi mobila alege un dulap gen soldat, înalt şi îngust, un dulăpior cu oglindă pe care să-l aşezi deasupra chiuvetei, un dulap cu rafturi care să mascheze zona de sub chiuvetă şi câteva poliţe din lemn sau metalice care să fie montate pe pereţi, eventual deasupra vasului de toaletă.

Curăţă şi lustruieşte!

Chiar dacă obiectele sanitare, gresia şi faianţa nu sunt noi nouţe, ele trebuie să strălucească de curăţenie. Freacă toate suprafeţele, inclusiv cada, vasul de toaletă, chiuveta sau cabina de duş. Nu uita să lustruieşi oglinda! Foloseşte produse de curăţenie special destinate eliminării pietrei, calcarului, ruginii şi mucegaiului. Apoi, foloseşte dezinfectanţi care să elimine bacteriile.

Repară stricăciunile!

Aici ne referim la robineţi care picură, ţevi care curg şi alte instalaţii defecte. Schimbă perdeaua de duş cu una nouă şi curăţă toate petele de mucegai care au apărut în zona căzii sau la rosturile dintre plăcile de faianţă şi gresie. De asemenea, dacă în baie ai becuri arse, înlocuieşte-le imediat cu unele noi, iar dacă ai observat rafturi deteriorate, cheamă un specialist care să-ţi repare mobila.

Aeriseşte!

În baie se acumulează foarte multă umezeală care trebuie obligatoriu evacuată. Dă drumul la geam ori de câte ori ai ocazia sau pune în funcţiune ventilatorul. În cazul în care nu ai, cumpără unul! De asemenea, poţi cumpăra şi un dezumidificator care să mai reducă din nivelul de umezeală. În acest fel vei evita apariţia igrasiei.

Decorează cu stil!

Cumpără un covoraş antiderapant, colorat, din material textil şi pufos şi decorează baia cu ghivece cu flori pe care să le ţii în dreptul geamului. Alege plante care iubesc umezeala precum ferigile. Pune pe marginea căzii câteva lumânări parfumate pe care să le aprinzi de fiecare dată când îţi doreşti o baie fierbinte şi relaxantă. Pe poliţe poţi aşeza boluri din sticlă transparentă în care să păstrezi flori şi frunze aromate sau pur şi simplu frunze galbene de toamnă. Dacă vrei să zugrăveşti, alege culori foarte deschise în cazul în care ai o baie mică. Vei da în acest fel senzaţia de spaţiu mai mare. Gresia poate fi mai închisă la culoare sau în nuanţe vii dacă faianţa este albă.

Montează un paravan mobil pentru cadă

Dacă vrei ca atunci când faci duş să nu mai stropeşti cu apă pe jos transformând baia într-o adevărată piscină, poţi cumpăra un paravan mobil pentru cadă. Acesta se montează cu ajutorul unor şuruburi care se fixează atât pe marginea căzii cât şi în perete. Modelele sunt destul de multe, de la cele mai simple, până la cele mai complexe, şi se găsesc în magazine precum Praktiker, Dedeman, Romstal, Kika etc.

Cumpără husă pentru maşina de spălat

Dacă ai maşina de spălat în baie şi este montată lângă cadă, o vei uda de fiecare dată când faci duş. Ştii bine că apa şi umezeala duc la apariţia petelor de calcar şi rugină, deci ar trebui să iei imediat măsuri. O variantă ieftină şi la îndemâna oricui o reprezintă husele de protecţie cu care să „îmbraci” maşina de spălat şi, în acest fel, s-o protejezi şi să-i prelungeşti durata de viaţă.

COMENTARII

Lasă un răspuns