Spune adio rufelor şifonate! 7 trucuri pentru haine impecabile
De multe ori, după ce calci rufele, tot mai găseşti câte o cută pe ici pe colo, iar munca ta pare sa fi fost in zadar. Nu-ti ramane decat sa o iei de la capat. Cine este de vina? Materialul din care sunt confectionate produsele de imbracaminte, fierul de calcat sau tu, pentru ca nu cunosti cateva reguli simple dar eficiente? Mimi iti da sapte trucuri pentru ca hainele tale sa fie impecabile. Ascult-o pe Mimi!
Rufele spălate se întind imediat la uscat – Imediat după ce sunt spălate, rufele trebuie întinse la balcon. Dacă le laşi în cuvă, hainele vor rămâne şifonate. Rufele trebuie întinse la uscat când sunt ude, pentru ca greutatea lor să întindă materialul.
Economiseşte timp – Pune pe masa de călcat o folie de aluminiu şi acoper-o cu un alt material textil curat. Apoi, poţi întinde rufele pentru călcat. Folia de aluminiu va reflecta căldura, iar rufele se vor călca pe ambele feţe.
Calcă rufele ude – Materialele dificile care se şifonează foarte repede se calcă în timp ce sunt umede. Nu aştepta să se usuce de tot căci va trebui să foloseşti apă şi aburi din abundenţă pentru a le întinde.
Gulerul se calcă pe dos – Pentru a nu se încreţi, gulerele cămăşilor trebuie călcate mai întâi pe dos, de la exterior spre interior. Astfel, vei evita formarea acelor mici încreţituri în materialul textil care se observă la colţuri.
Atentie la pliuri – Când calci o fustă care are pliuri, prinde-le cu agrafe de păr sau cârlige de rufe. Acestea îşi vor păstra forma şi nu se vor şifona. Nu va trebui să iei treaba de la capăt.
Evită linia tivului – Pentru ca urmele tivurilor să nu se imprime pe faţa materialului, calcă haina pe dos până unde începe cusătura acestuia. Evit-o şi calcă dincolo de ea
Atenţie la nasturi şi fermoare – Calcă printre nasturi, nu peste! Fiind din plastic, aceştia se pot topi. Vei strica şi fierul de călcat, şi cămaşa. Fermoarul, capsele dar şi alte piese din metal pot zgâria talpa fierului de călcat.
Cum se apreteaza hainele? Desi hainele apretate nu mai sunt la moda, totusi, daca doresti sa le apretezi iti poti face singura solutia pentru apretat. Amestecă o lingură de amidon de porumb cu apă până la dizolvare. Pune apoi soluţia într-un recipient cu dispozitiv spray.
Fierul de călcat pe care îl ai nu mai face faţă cerinţelor tale? Este momentul să cumperi un model nou, cu o tehnologie mai avansată. Iată câteva sfaturi pentru a cumpăra cel mai bun fier de călcat, exact modelul care ţi se potriveşte.
Fă un tur al magazinelor – Înainte de a te decide asupra unui model anume, este recomandat să faci un tur al magazinelor care sunt recunoscute pentru comercializarea produselor electrocasnice. Compară între ele modele diferite dar fii atent şi la raportul calitate-preţ.
Ce funcţii trebuie să aibă?
De obicei, fiarele de călcat au doar câteva funcţii de care trebuie însă să ţii cont.
Funcţia de încălzire în trepte – poate una dintre cele mai importante este funcţia de încălzire în trepte. Astfel, poţi alege temperaturi diferite în funcţie de materialul textil pe care doreşti să-l calci. De exemplu, materialele sintetice trebuie călcate la o temperatură foarte scăzută şi fără a folosi aburul iar bumbacul poate fi călcat la o temperatură mai ridicată.
Funcţia anticalcar – o altă funcţie importantă este funcţia anticalcar. Aceasta păstrează în permanenţă rezervorul curat, evitând depunerea de calcar pe care o lasă, de obicei, apa.
Funcţiile jet aburi şi stropire – jetul de aburi şi posibilitatea umezirii materialului textil prin stropire fină cu apă sunt funcţii care te ajută foarte mult în procesul de călcat. De asemenea, poţi alege un model care să prezinte şi funcţia termostat.
Calci multe rufe? Îţi trebuie un fier de călcat sofisticat
În magazinele care comercializează produse electrocasnice vei găsi de la cele mai sofisticate modele până la cele mai simple. Dacă ai o familie numeroasă şi calci foarte multe haine, atunci vei avea nevoie de un fier de călcat cu o putere mare, o capacitate a rezervorului mai mare şi multe funcţii: anti-calcar, anti-picurare, auto-curăţare etc. Talpa trebuie să fie foarte rezistentă. Alege un model cu talpă din oţel inoxidabil.
Calci rar? Alege un model simplu
Dacă nu calci foarte des, nu are nici un rost să risipeşti banii pe un model de fier de călcat cu funcţii complexe pe care, poate, nu le vei folosi niciodată. Alege un model simplu şi uşor de manevrat. Un fier de călcat de dimensiuni mai mici, cu talpă adezivă, funcţie aburi şi sistem de stropire este ideal.
Sfaturi despre cum se curăţă fierul de călcat
Curăţarea rezervorului
Curăţarea rezervorului poate fi realizată cu apă şi oţet alb. Umple un sfert din rezervor cu o soluţie formată din apă şi oţet, agită uşor pentru câteva secunde iar apoi lasă fierul de călcat aşezat pe talpă câteva ore. Apoi, pune-l în priză şi setează-l pe funcţia aburi. Acţionează această funcţie până când rezervorul se goleşte. Clăteşte apoi rezervorul cu apă curată de mai multe ori folosind aceeaşi funcţie a aburilor.
Curăţarea tălpii
Curăţă talpa fierului de călcat numai după ce ai scos aparatul din priză. Foloseşte un amestec din săpun sau detergent lichid şi apă şi şterge talpa cu o cârpă moale şi uscată. Pentru pete dificile poţi folosi pastă de dinţi, bicarbonat de sodiu sau sare.
Când alegi masa de călcat trebuie să ţii cont de:
Dimensiune – de regulă, mesele de călcat au o lungime de 135-140 cm şi o lăţime de 40 cm. Înainte de a opta pentru un anumit model trebuie să ţii cont de spaţiul pe care îl ai la dispoziţie în casă . Verifică modul de pliere. Acesta trebuie să fie cât mai simplu
Blat şi picioare– acestea sunt confecţionate din metal sau lemn. Dacă doreşti o masă stabilă şi mai uşoară, alege una fabricată din metal.
Husă – pentru a călca lenjeria pe ambele feţe deodată, ai nevoie de o husă din bumbac cu inducţie de teflon sau aluminiu, create special pentru antişifonare. Acest sistem permite o limitare a consumului de energie a fierului de călcat, deci nu va fi nevoie să-l supraîncălzeşti.