Totul despre stimulentul de inserție lunar 2019

Totul despre stimulentul de inserție lunar 2019

0 2548
copil care o tine pe mama de mana

Dacă te afli în concediu pentru creșterea copilului și decizi să te întorci la muncă mai devreme cu cel puțin două luni înainte ca cel mic să împlinească doi ani, poți solicita plata stimulentului de inserție lunar pe 2019, care este de 650 de lei. Eu tocmai am depus dosarul, așa că-ți voi povesti ce trebuie să faci și cum se prcedează.

Dacă ți-e groază de drumuri în celălalt capăt al orașului, de timp pierdut, de statul cu orele la cozi interminabile, de angajați sictiriți și fără chef de muncă, dacă-ți crește brusc tensiunea numai când te gândești la acele doamne care te privesc în sictir de după gemulețul ghișeului, află că lucrurile nu mai sunt cum au fost…Cel puțin nu în sectorul 4, unde în 10 minute am rezolvat tot.

Ce este stimulentul de inserție

În primul rând, o să-ți explic ce înseamnă acest stimulent de inserție. Este vorba despre niște bani – 650 de lei – pe care îi vei lua lună de lună până când copilul tău va împlini trei anișori sau chiar patru, dacă are handicap. Acești bani se vor adăuga salariului cu care deja te plătește angajatorul.

Eu nu am vrut să pierd acest stimulent de inserție lunar așa că am decis să mă întorc cu două luni mai devreme la serviciu. Mi-am reluat activitatea începând cu 1 august anul acesta, Luca fiind născut la începutul lui octombrie. De la job, de la departamentul Resurse Umane, am primit două acte foarte importante, fără de care nu aș fi făcut nimic: dispoziția de reluare a activității și o deverință tip completată cu informații referitoare la condițiile acordării acestor bani. Cel din urmă document se regăsește pe siteul Direcției pentru Protecția Copilului sector 4 și poate fi descărcat chiar de acolo.

Stimulentul de inserție lunar 2019. Acte necesare

Dosarul trebuie să conțină, însă, și alte documente: cartea de identitate a părinților în original și copie, certificatul de naștere al copilului (copie), certificatul de căsătorie, dacă este cazul (copie), un extras de cont dacă vrei ca banii să-ți fie virați în contul bancar și un dosar cu șină. Da, vechiul, anticul de demodatul dosar cu șină…Sincer, nici nu mai credeam că există așa ceva, dar se pare că a rămas la baza funcționării și organizării tuturor instituțiilorstatului. Căci, fără acest dosar cu șină nu rezolvi nimic! Chit că ai tu toate actele, toate documentele, că ai completat toate cererile și adeverințele din lume. Fără dosarul acela din carton nu te bagă nimeni în seamnă. Este incredibil cum în ziua de azi, când aproape că respirăm datorită existenței calculatoarelor pe care, culmea, le găsești pe toate drumurile  – iată câteva second hand chiar aici – cineva încă îți mai cere dosar. Hai, că nu vreau să fiu răutăcioasă. Asta este, așa merg lucrurile și, chiar dacă merg încet și prost măcar, se mișcă ceva…Glumesc. Revenind…Aceste documente sunt destul de simplu de adunat. Iar dosarul – ca m-am interesat între timp – se cumpără de la librărie. Ca să știi! Că eu habar n-aveam!

Stimulentul de inserție lunar 2019 se acordă doar dacă îl ceri. Nimenu nu se va sesiza din oficiu. Și, ca să primești banii, trebuie să-l ceri în decurs de 30 de zile de la reînceperea activității. Și o faci la sediul Protecției Copilului din sectorul de care aparții. Sau la Primăria orașului în care locuiești.

„Doamnă, nu aveți toate documentele!”

Am rezolvat totul cam pe ultima sută de metri, adică în ultima săptămână din august. Cu dosarul la subraț și înarmată cu multă răbdare, am pornit, într-o dimineață, către sediul Direcției pentru Protecția Copilului sector 4. Am ajuns pe undeva pe la Apărătorii Patriei. Noul sediu se află pe strada Sergent Ion Enache nr 1A, la doar 3 minute de mers pe jos de la gura de metrou. La ora 09.30 eram în fața unui ghișeu, iar de dincolo mă privea o doamnă. Nici frumos, nici urât, nici plictisită, dar nici exuberantă. Era o femeie normală, care ajunsese și ea, de o oră, la job. A terminat destul de repede cu cele două persoane din fața mea și m-a luat în primire. Mă așteptam să mă repeadă, să îmi explice în scârbă ce aveam de făcut în continuare și să strige în greață și cu o voce hârșcâită „Următorul!!”.

Dar nu. Femeia a stat și s-a uitat atent peste documente, mi-a dat să completez o cerere și mi-a explicat pe îndelete și cum s-o fac…iar apoi a constatat că „Doamnă, nu aveți toate actele!” Mi-a picat cerul în cap! Deci..am venit degeaba? Femeii cred că i se făcuse milă de mine, pentru că mi-a primit dosarul incomplet și m-a rugat să aduc de la job și documentul lipsă. Era vorba despre acea adeverință tip, o chestie absolut inutilă, dacă mă întrebi pe mine, pe care mi-a și printat-o. Avea acolo o imprimantă – arăta precum cele de pe acest site – și funcționa de minune. Și calculator mai avea femeia, dar ce folos dacă dosarele încă se păstrează prin dulapuri sau fișete? Apropo..fișetul este un dulap metalic, folosit pentru păstrarea hârțoagelor…Ai zice că asta se întâmpla pe timpuri. Nici vorbă. Și azi se procedează la fel pentru că nimeni nu știe încă să folosească o bază de date. „Veniți luni dimineață cu documentul și se rezolvă, stați liniștită. Da veniți, da? Nu mă lăsați așa! Dar..e bine pentru dumneavoastră ora 09.30?”  Doamna își făcea griji pentru programul meu. Drăguț.

Hai, că se poate! Există, se pare, și execepții. Oamenii de la ghișeu nu s-au născut toți ca să ne strice nouă ziua. Uite că mai există și angajați care reușesc într-un mod miraculos să nu te enerveze, să nu te jignească și să nu te umilească. Există și angajați care dau dovadă de omenie și de înțelegere. Da, îi sunt foarte recunoscătoare acelei doamne pentru modul în care mi-a vorbit, s-a purtat și mi-a explicat. Din păcate, am ajuns să fim recunoscători pentru lucruri absolut normale și firești. Dar asta este altă poveste..

Ajung într-un suflet la job și vorbesc cu colegele de la Resurse. Le cer frumos să-mi completeze acea adeverință, iar luni mă voi înființa cu ea la doamna de la ghișeu. Care mi-a spus și cum o cheamă, și cât de mult îi place să citească în metrou, și cât de mult îi place să răsfoiască reviste și ziare..„chiar dacă sunt mai vechi, nu contează, ne umplem și noi timpul pe aici cu ceva”. Probabil glumea, pentru că în spatele meu se formase deja coadă. Erau mai multe mămici care și ele voiau să depună actele pentru stimulentul de inserție lunar, alocații sau indemnizația pentru creșterea copilului.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns