Tot ce trebuie să știi despre sulfiții din vinuri

Tot ce trebuie să știi despre sulfiții din vinuri

0 2020
pahare vin 2

Peste câteva zile vom sărbători Paștele, iar dacă nu ai fost la cumpărături, este cazul să te grăbești. Acum e momentul să cumperi cozonaci, ouă, carne de miel și alte ingrediente pentru mâncărurile tradiționale. Tot acum va trebui să cumperi și vinul, nelipsit de pe masa nici unui român. Atenție! Dacă te afli în căutarea unui vin fără sulfiți, află că acesta nu există. Poți alege însă soiuri care conțin o cantitate mai mică din acești compuși. Iată ce trebuie să știi!

toast prieteni vin Vinul cu sulfiți NU este falsificat!

Sulfiții au dat și dau naștere la o mulțime de controverse și de mituri. Dacă sunt adevărate sau nu, ne spun specialiștii magazinului online de băuturi alcoolice și non-alcoolice, băuturi.ro. “Cel mai des auzit mit este acela conform căruia vinul care conține sulfiți este falsificat. Vinul se poate falsifica în multe moduri. I se adaugă zahăr, enzime și drojdii menite să grăbească fermentarea, dar sulfitarea în mod clar nu este una dintre aceste metode”, spun specialiștii.

pahar de vin rosuCare este rolul sulfiților

Dioxidul de sulf sau SO2 este cel mai des întâlnit ingredient din tehnologia de vinificație. Este utilizat nu doar pentru proprietățile sale antioxidante și antiseptice, împiedicând dezvoltarea micro-organismelor care ar transforma vinul în oțet, ci și pentru faptul că stabilizează și protejează licoarea de variațiile de temperatură. Sulfiții sunt adăugați în vin fie când strugurii sunt încă în cuvă, fie la sfârșitul fermentației, pentru a împiedica o a doua fermentație. Poate fi însă adăugat și la îmbuteliere, pentru a ajuta conservarea, a face băutura stabilă și a împiedica o posibilă refermentare, în condițiile unei eventuale depozitări la temperaturi ridicate.

femei care beau vinNu mai căuta vin fără sulfiți, acesta nu există!

Chiar dacă nu s-ar adăuga în timpul producției sau îmbutelierii, sulfiții se degajă oricum, prin procesul natural de fermentație. Cu toate acestea, unii biologi afirmă că se poate face și un vin fără SO2, însă ar fi greu de conservat și de comercializat, fiind necesară o temperatură cât mai constantă de sub 15 grade Celsius. Sulfiții nu sunt însă dăunători. Există reglementări europene în cazul dozajului în vin sau alimente. Acestea impun o limită maximă zilnică de 0.7 miligrame la un kilogram de greutate corporală. Potrivit oenologilor, cel mai lipsit de sulfiți vin este cel roșu sec, iar cel care conține cei mai mulți sulfiți cel alb sau dulce. Cei care suferă de astm ar trebui să țină cont de acest aspect, întrucât sunt cei mai predisupuși la a avea reacții adverse la acest “ingredient”.

COMENTARII

Lasă un răspuns