Ţânţarul care transmite virusul Zika a ajuns în România. Cum previi înţepăturile

Ţânţarul care transmite virusul Zika a ajuns în România. Cum previi înţepăturile

Ţânţarul-tigru, cel care transmite virusul Zika, a fost descoperit încă de anul trecut în parcurile din Bucureşti şi în pădurile din judeţul Ilfov. Acesta a fost anunţul pe care l-au făcut specialiştii Institutului Cantacuzino. Îngrijorarea este maximă în rândul autorităţilor, care încearcă acum să ia toate măsurile de precauţie pentru a evita izbucnirea unei epidemii în România. Iată ce poţi face şi tu ca să previi în acest sezon cald înţepăturile de ţânţari.

plasa tantariMontează plase de țânțari

Dacă nu ai montat până acum plase de țânțari la ferestre, este recomandat ca în acest sezon s-o faci. În acest fel, vei putea aerisi locuința fără teamă, iar riscul ca țânțarii să pătrundă în casă va fi mult mai mic. Plasele de țânțari trebuie montate la toate geamurile, ușile de la balcon, terasă, beci, pivniță sau subsolul casei.

Folosește sprayuri antiinsecte

raid sprayEvident, știm cu toții că plasele de țânțari nu te protejează 100%. Insectele se pot strecura în locuința ta când intri în casă, când deschizi ușile de la balcoane și tersase sau când deschizi ferestrele. Ca măsură suplimentară, cumpără sprayuri antiinsecte și pulverizează în toate camerele. Este recomandat să părăsești locuința pentru câteva ore, deoarece aceste soluții sunt toxice și, dacă nu sunt folosite corect, te pot îmbolnăvi. Apoi, când te întorci, aerisește foarte bine casa.

Cumpără aparate anti-țânțari

Aceste dispozitive reprezintă o soluție sigură de combatere a țânțarilor și este și una dintre cele mai ieftine la care poți apela. Aparatele sunt de două feluri: cele care funcționează cu pastile și cele cu rezervă lichidă. Aparatele care funcționează cu pastile sunt mai iefyine, dar prezintă un dezavantaj: în fiecare zi pastilele trebuie schimbate. Dispozitivele cu rezervă lichidă pot fi folosite aproximativ o lună.

Alege aparate cu ultrasunete și ultraviolete

Dispozitivele cu ultrasunete sunt non-toxice, dar sunt mai scumpe decât cele obișnuite. Acestea sunt de mai multe tipuri, special pentru camere mici, mari și chiar pentru exterior. Lămpile cu ultraviolete pot fi folosite doar în încăperi închise și doar dacă sunt plasate la o înălțime de 2 metri de sol, într-un colț întunecat. Acestea atrag insectele, iar apoi le electrocutează.

familie picnicEvită ieșirile la iarbă verde, în parc sau pădure

Țânțarul-tigru, purtător al virusului Zika, agreează zonele umede, cât și cele secetoase și zboară inclusiv ziua, în căutare de hrană. Este recomandat să eviți ieșirile la iarbă verde și să te ferești de zonele cu pomi și vegetație precum parcuri, pajiști și păduri. De asemenea, încearcă să renuți la plimbările pe malul lacurilor, bălților sau iazurilor, deoarece apa este locul ideal în care se dezvoltă aceste insecte. Dacă până acum nu aveam motive de îngrijorare, înțepăturile fiind mai degrabă enervante decât periculoase, iată că în acest an ar trebui să avem mare grijă.

baltaCum te protejezi dacă locuiești la casă

Persoanele care locuiesc la casă vor trebui să-și ia măsuri de precauție în plus. În primul rând, est recomandat să stropești pomii și vegetația regulat cu soluții de combatere a țânțarilor. Trebuie să știi că și primăriile vor face dezinsecție, dar o poți face și tu. De asemenea, în curți și grădini nu trebuie să existe bălți cu apă stătută, stagnantă (după ploaie), deșeuri menajere și nici depozite de anvelope uzate – potențiale locuri în care se pot înmulți țânțarii.

familie parcEvită plimbările seara și dimineața

Țânțarul-tigru zboară în căutare de hrană și în cursul zilei, dar mai ales dimineața și seara, când afară este mai răcoare. Este recomandat să renunțăm la plimbările lungi. Invazia țânțarilor se produce la primele ore ale dimineții și seara, după ora 18.00, până în jurul orei 20.00.

femeie plasa insecteAtenție la cum te îmbraci!

Dacă știi că urmează să ajungi într-o zonă populată cu țânțari – parcuri, păduri, lacuri – ar trebui să ai grijă la cum te îmbraci. Nu purta sandale! Medicii recomandă să avem șosete din bumbac, pantofi sport, închiși, pantaloni lungi, o bluză cu mânecă lungă. Îți poți proteja zona gâtului cu o eșarfă. Nu trebuie să te îmbraci gros, ci să alegi haine care să-ți acopere o suprafață cât maimare a corpului. Aplică pe mâni și față sprayuri, geluri și loțiuni antițânțari.

femeie deodorantFolosește antiperspirante fără miros

Țânțarii sunt atrași de mirosul de transpirație, deci încearcă să respecți regulile de igienă. În ceea ce privește antiperspirantele, folosește doar produse fără miros. Nu folosi parfumuri, sprayuri sau creme de corp deoarece mirosul acestora atrage insectele ca un magnet.

COMENTARII

Lasă un răspuns