Taticii, obligati sa-si ia si ei concediu pentru cresterea copilului

Taticii, obligati sa-si ia si ei concediu pentru cresterea copilului

0 870

 Urmeaza sa fii tatic? Afla ca, de la intai martie, legea te va obliga sa iti iei concediu pentru crestrea nou-nascutului cel putin o luna de zile. Mimi iti spune tot ce trebuie sa stii despre noua directiva europeana la care a aderat si tara noastra. Ascult-o pe Mimi!

 

De la 1 martie, amandoi parintii vor fi obligati sa aiba grija de bebelusul lor. Astfel, din concediul de un an, pe care mama sau tatal si-l poate lua pentru cresterea nou-nascutului, cel putin o luna ii va reveni celuilalt partener. In Romania se va pune astfel in aplicare o directiva europeana care spune ca si tatal, mai mult absent in viata celui mic, trebuie sa se implce in crestrea si ingrijirea lui. Ar trebui, cu alte cuvinte, sa te pregatesti sufleteste de pe acum sa schimbi pampersi, scutece, sa prepari piure pasat si sa-l hranesti pe cel mic cu biberonul.

Insa, cat timp tatal va sta acasa cu bebelusul, mama va merge la munca. Ea nu va mai primi in aceasta perioada indemnizatia de crestere a copilului, dar, in schimb, partenerul ei va beneficia de acest drept, calculat dupa aceeasi regula: 75 % din media veniturilor nete, realizate in cele 12 luni dinaintea nasterii copilului.

 Noua reglementare se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012.  Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 de lei si, pana acum, putea fi luata ori de mama, ori de tata, dupa cum isi dorea fiecare cuplu in parte.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns