Asa aranjezi mobila pentru a te proteja de cutremur

Asa aranjezi mobila pentru a te proteja de cutremur

0 926

Pe 4 martie 1977 s-a produs cel mai devastator cutremur din Romania iar astazi s-au implinit 35 de ani de la cea mai mare catastrofa naturala care a lovit pe teritoriul tarii noastre.  Gheorghe Marmureanu, presedintele onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului atentioneaza ca in viitorul apropiat ar trebui sa ne asteptam din nou la un seism puternic. Cand se va produce, nimeni nu stie. Cert este ca zona Vrancea va rabufni la un moment dat.

Ce e de facut? Ar trebui sa evitam cu orice pret sa ne mutam in blocurile cu bulina rosie, ar trebui sa refuzam etajele superioare si sa ne amenajam casa in asa fel incat sa nu fim raniti. Aici ne referim strict la pozitionarea mobilei din locuinte care ar putea sa-si puna in pericol viata.

Cutremurele de mică intensitate sunt, aparent, inofensive. Însă, în timpul producerii acestora, există riscul ca bunurile să-ţi fie distruse. Mai mult decât atât, mobila, aparatura electrocasnică şi decoraţiunile interioare îţi pot pune în pericol viaţa. Uite cum trebuie sa-ti amenajezi locuinta pentru ca familia ta sa fie in siguranta.

Evită rafturile suspendate

În sufragerie şi în dormitor este recomandat să nu ai obiecte de mobilier suspendate. În cazul unui cutremur, acestea sunt primele care vor cădea. De asemenea, este indicat ca pe rafturile bibliotecii sau ale dulapului să nu ţii obiecte mari de decor care se pot răsturna. Evită orice decoraţiune din sticlă sau metal!

Nu agăţa oglinda lângă pat

Pe peretele de lângă pat nu agăţa oglinzi sau tablouri. În cazul în care se desprind de pe perete, aceste obiecte de decor îţi pot pune în pericol viaţa. Este recomandat ca peretele din apropierea patului sau a canapelei să fie gol.

Atenţie la ghivecele cu flori!

Odată cu sosirea sezonului rece, fiecare dintre noi am mutat ghivecele cu flori din balcon în casă. Atenţie însă unde le depozitezi pe parcursul iernii. Ghivecele cu flori nu trebuie aşezate la înălţime pe rafturi, dulapuri sau alte obiecte de mobilier suspendate.

Ce faci cu aparatura electrocasnică?

Televizorul trebuie aşezat pe o măsuţă specială, cât mai joasă. În cazul unui cutremur mai puternic, există riscul ca televizorul să cadă, să se defecteze sau chiar să producă un scurt circuit.

Evită dulapurile înguste şi înalte

Cunoşti tipul de mobilier, gen dulap, modelul soldat? Evită să cumperi un astfel de corp pentru că este foarte îngust şi foarte înalt. În timpul unui cutremur, riscul să se prăbuşească este foarte mare. Dacă ai deja un astfel de obiect de mobilier, este recomandat să îl alături unui dulap solid sau bibliotecii, pentru o mai bună susţinere din părţile sale laterale.

Renunţă la mobilierul din sticlă

Uşile din sticlă şi geamurile mobilierului trebuie să se închidă foarte bine. Dacă nu, în cazul unui cutremur, acestea se vor deschide şi este posibil ca sticla să se spargă. Dacă în sufragerie ai vitrină, este recomandat să renunţi la ea. Este foarte sensibilă, foarte instabilă şi, prin urmare, foarte periculoasă.

Obiectele grele, aşezate pe rafturile de jos

Obiectele voluminoase şi grele precum şi recipientele din sticlă sau metal se depozitează în cămară sau în dulapuri pe rafturile de jos. În cazul în care vor cădea de la o înălţime mare, acestea pot produce pagube însemnate. Mai mult decât atât, în căderea lor, borcanele şi sticlele te pot răni grav.

Atenţie la mobilierul cu rotile

Dacă ai mobilă cu rotile de genul dulapurilor, noptierelor sau meselor, încearcă să le fixezi pentru a nu  se deplasa în timpul cutremurului. În magazine se găsesc dispozitive – piedică pentru acest tip de mobilă.

Atenţie la armele agăţate pe pereţi

În cazul în care pe pereţi ai suspendate, ca şi obiecte decorative, arme sau săbii, este bine să le găseşti un alt loc mai sigur. În timpul producerii cutremurului acestea se pot desprinde din cui şi te pot răni grav.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne spune cum trebuie să ne comportăm în timpul unui seism, ce trebuie să facem şi ce este interzis.

Ce NU trebuie să faci:

– nu coborî pe scări;

-nu folosi liftul;

– nu aprinde lumânări sau chibrituri, nu lăsa aragazul aprins dacă simţi miros de gaze;

– nu atinge conductorii electrici sau alte instalaţii electrice, de gaze, termoficare avariate

Ce trebuie sa faci:

– fereşte-te de obiecte care ar putea cădea, mai ales cele ascuţite şi cele grele;
– dacă eşti în maşină, trage pe dreapta într-un loc unde sunt şanse mici să cadă obiecte;

–    dă numai acele telefoane care sunt neapărat necesare;

    scurtează, pe cât posibil, conversaţiile la telefon;

    trimite mesaje scurte (SMS);

   dacă familia şi prietenii sunt în afara zonei afectate, roagă pe unul dintre ei să le transmită celorlalţi informaţii despre situaţia ta; în felul acesta vei da un singur telefon în loc de mai multe.

 

Ascunde-te lângă moblierul greu!

Specialiştii americani în dezastre au constatat că cei mai mulţi supravieţuitori ai cutremurelor au fost cei din „golurile” formate în clădirile prăbuşite. Cel mai sigur loc de supravieţuire e lângă un obiect de mobilier mare pe care îl aveţi în casă. Dacă vă întindeţi lângă un astfel de obiect, atunci pereţii care se prăbuşesc nu vor cădea direct pe dumneavoastră. Întindeţi-vă sau ghemuiţi-vă lângă o piesă de mobilier masiv: pat, masă de sufragerie, scrin, bufet, fotoliu sau canapea. Mobilierul masiv cu profile creează spaţii în jur când zidurile se prăbuşesc. Metoda e cunoscută ca „triunghiul vieţii”, iar autorul ei e Doug Copp, managerul Echipei Americane Internaţionale de Salvare şi fost expert al Naţiunilor Unite pentru Micşorarea Dezastrelor. El a intervenit în 875 de clădiri prăbuşite şi a observat că cei mai mulţi supravieţuitori au fost găsiţi lângă mobilierul greu.

 

Cutremurul din 1977 i-a surprins pe specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care nu aveau echipamente de alarmare şi nu se aşteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter, aflam de pe site-ul ProTV. 
“A fost un cutremur puternic. S-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977 şi a avut efecte devastatoare asupra României. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Acum, Institutul înregistrează seismul cu 30 de secunde înainte, iar instalaţiile cu risc sunt blocate”, a declarat in presa, zilele acestea, profesorul Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. După sesizarea cutremurului sunt blocate instalaţiile cu risc: centrala de la Cernavodă, instalaţiile de pe Platforma de la Măgurele, Centrala de Cercetări Nucleare Piteşti şi Centrala de la Turnu Severin. De asemenea, prin STS, sunt alarmate instituţiile statului şi Comitetul pentru situaţii de urgenţă. În Bucureşti, conform informaţiilor furnizate de Primăria Bucureşti, 112 clădiri sunt înscrise în clasa I de risc seismic, care prezită pericol public.

Profesorul George Purcaru prezice un cutremur devastator in 2012

România se va zgâlţâi serios în 2012 – cel puţin asta susţine un cercetător român care lansează încă o predicţie pentru cutremurul pe care România îl aşteaptă din 2000 încoace. Este profesor universitar la o facultate din Frankfurt şi susţine că ştie locul, momentul şi magnitudinea următorului cutremur – România, 2012, aproximativ 7 grade pe Richter.

Din Germania, profesorul universitar George Purcaru lansa o predicţie la începutul anilor `70. Prevestea un seism uriaş în România prin 1980. S-a înşelat cu trei ani. Acum, lansează o altă predicţie.”Următorul cutremur după cel din 1977, cu un interval de magnitudine 6,6 – 6,7 până la 7 va fi în intervalul de timp până în 2012. Hai, până în 2013. Nu poate fi dată nici ziua, nici luna, nici anul”, susţine George Purcaru. Profesorul deţine recordul pentru cea mai exactă precizie din lume pentru un cutremur care a avut loc în 1994, în insulele Aleutine. Calculul său are la bază dictonul – istoria se repetă.

Marmureanu: “Nu vom avea un cutremur de suprafata”
Ca orice om de ştiinţă, George Purcaru are şi rivali. Unul dintre ei este Gheorghe Mărmureanu. “Nu urmează un cutremur de suprafaţă de tipul 4 martie. Urmează un cutremur de adâncime de tip 1940” a declarat Gheorghe Mărmureanu, fostul directorul al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns